Ако ми даваха левче всеки път, когато някой ме пита как пътувам толкова много, то досега щях да бъда… е, добре де, нямаше да съм милионер, но бих събрала добра сума за поне едно пътешествие!

Близки, познати, семейство, приятели, а дори и неприятели, постоянно ме питат каква е тайната да съм толкова често на път. За съжаление, винаги остават разочаровани от отговорa, защото всеки път убедително отговарям, че решението не е едно. Не съм спечелила от тотото, нито съм открила супер таен уебсайт, в който подаряват безплатни екскурзии…

Истината е, че целенасочено търся начини да направя пътуването част от ежедневието си, а не просто начин да прекараш свободното си време. А фактът, че поддържам блог за пътуване и работя в сферата на туризма, също ми помага постоянно да се впускам в нови приключения у нас и по света. Помага ми също така да намирам нови начини за по-достъпно и по-често пътуване, които днес с радост ще споделя с вас.

За всички, които по една или друга причина, искат, но не знаят как не пътуват толкова, колкото желаят, съм подготвила следващите 18 полезни съвети и идеи, които да ви помогнат да пътувате повече и по-добре. Но преди това…

езерото блед в словения
Езерото Блед в Словения/Снимка: www.travellingbuzz.com

Какво ни пречи да пътуваме повече?

Отдавна пътуването вече не е привилегия само за богатите. Това важи особено за последните няколко години – с навлизането на нискобюджетните авиокомпании, по-евтините алтернативи на хотелското настаняване и други иновативни решения в туризма, пътуването е по-достъпно от всякога. Въпреки това, все още нещо ни спира да стягаме багажа по-често. За мен това е начинът ни на мислене!

Винаги ще имаме работни задължения, семейни отговорности или просто още нещо да се свърши тук и сега, което ни пречи да хванем куфарите и да „отлетим” за някоя мечтана дестинация още днес. Всъщност, четири са най-честите оправдания, които чувам от близки и познати около мен:

  1. Нямам време
  2. Нямам пари
  3. Нямам с кого
  4. Имам прекалено много работа

Вместо да се фокусираме върху „проблемите”, които ни спират, най-доброто, което можем да направим, е да се съсредоточим върху решенията. Запитайте се „Какво да направя, за да имам повече време да пътувам?”, „Колко пари са ми нужни и как да ги спестя, за да си позволя мечтаното пътуване в Париж?”, „С кого мога да споделя пътуването си, за да ми бъде по-весело и по-евтино?”.

Ако продължите да си задавате още подобни въпроси, всъщност ще се уверите, че има достатъчно време, пари и добра компания, с която  да споделите следващото си пътуване. Това, което ни спира, е вътре в нас.

пролетни дестинации - загреб, хърватия
Загреб – близка и достъпна дестинация за един уикенд/Снимка: www.travellingbuzz.com

Как да пътуваме повече

И след като вече насочим мисленето си в търсене на решения, ето тук идва и моят ред. През последните три години се впусках в какви ли не приключения и пътешествия в България и в Европа. Много от тях описвам в блога си, но рядко споделям как точно намирам най-добрите предложения и оферти за пътуване. Днес ще ви разкрия 18 от любимите ми „трикове“, които да помогнат и на вас да пътувате повече:

1. Възползвайте се максимално от отпуските и почивните дни през 2017

Какво ли знам аз за отпуски и почивни дни – от 2 години работя на свободна практика, т.е. на практика от вкъщи. Това обаче значи, че всеки ден за мен е работен и няма значение от къде си върша работата. Ако все пак нямате тази свобода, най-доброто решение е да се възползвате максимално от почивните дни и празниците през годината.

Ако планирате предварително пътуванията си, може да си направите сметка кога и колко дни ще може да отделяте всеки месец. Направете си ориентировъчен календар и ще се удивите колко много възможности имате за пътувания през годината, стига да ги планирате добре. За идеи и съвети, прочетете Почивните дни през 2017 – как да планираме почивката си.

2. Пробвайте работа от разстояние

Ако работите на компютър и професията ви позволява да бъдете извън офиса за поне няколко дни, възползвайте се от тази възможност. Попитайте шефа си дали има нещо против да работите дистанционно за известно време. Много собственици на бизнес гледат скептично на тази практика, но ако сте достатъчно сериозни, убедителни и мотивирани, че ще се справите, това може да ви се отплати многократно.

Планирайте пътуването си като отделите достатъчно време през деня, за да си изпълните работните задължения и да впечатлите работодателя си. Другата част от деня запазете за разглеждане на избраната дестинация. И помнете, ако се справите добре първия път и се отнесете отговорно към работата си, то може да си осигурите и следващи подобни възможности 😉

Рим за 3 дни - Пантеонът
Пантеонът в Рим по време на 3-дневно пътуване без отпуски/Снимка: www.travellingbuzz.com

3. Заложете на 2- и 3-дневни маршрути

Уикенд пътуванията са едно от най-добрите решения да задоволите пътешественическия си хормон без да се налага да мислите за задълженията си вкъщи. Има достатъчно дестинации, които могат да се разгледат за един уикенд. Така, например, посетихме Рим само за 3 дни през януари с приятелка, която дори не си взе отпуска от работа.

Някои от недостатъците на уикенд пътуванията са повечето туристи, а понякога и по-високите цени за нощувки и самолетни билети. Ако обаче дестинацията за вас си струва, то не бива да позволявате подобни негативи да попречат на желанието ви за пътуване.

4. Посещавайте близки дестинации

Не може да не се радваме на късмета си – живеем на толкова прекрасно място! Балканите са пълни с невероятни дестинации и места, които могат да засенчат популярни забележителности, които вече са претъпкани с туристи и туристически капани.

Наскоро посетих Букурещ и смея да твърдя, че това е един от най-красивите градове, които съм посещавала. И е само на половин ден път с кола от София! По път може да спрете и в Русе – друг интересен град, заслужаващ внимание. Така че когато планирате пътуванията си, имайте предвид и близки дестинации, които ще ви спестят време и пари – две от най-честите оправдания.

букурещ, румъния
Букурещ – чудесна идея за уикенда/Снимка: www.travellingbuzz.com

5. Възползвайте се от работните пътувания

Креативен начин да не загърбвате работните задължения и в същото време да посетите нова дестинация, е да убедите шефа си, че работната конференция следващия месец в Испания е изключителна възможност да намерите нови клиенти и партньори. Поинтересувайте се от работни събития, които могат да се съчетаят с опознаване на нова дестинация и бъдете убедителни в намерението си.

6. Абонирайте се за price alerts

Ако имате представа кога ще пътувате и ви предстои купуване на самолетни билети, добър трик е да се абонирате за price alerts възможно най-рано. Какво представляват? Някои платформи за търсене на полети предлагат опцията да ви известяват, когато цената на даден билет поевтинее за датите, които сте избрали. Аз най-често използвам тази опция в Skyscanner, но и други търсачки като Kayak и Travelocity предлагат това удобство.

7. Абонирайте се за имейл известия

Много туристически компании предлагат страхотни намаления и оферти, но не за всички свои клиенти. Често за имейл абонатите се предлагат специални отстъпки от цените.

Кои туристически компании ползвате най-често? Отидете в уебсайтовете и се абонирайте още днес. Ще се изненадате на какви предложения може да попаднете. Един добър пример в това отношение са Тайните оферти на Loyal Travel.

8. Пътувайте с кредити в Airbnb

Вече почти всеки знае за Airbnb, но възползвате ли се изцяло от предимствата на платформата? Сайтът предлага афилиейт опция за всеки потребител, с която може да съберете кредити за покриване на следващата си нощувка. Ако през вашия уникален линк се регистрира нов потребител и реално резервира нощувки през Airbnb, то вие получавате $14, които може да ползвате за следващата си резервация.

С тази афилиейт програма успях да си осигуря безплатни нощувки в Загреб, Барселона, Букурещ и Дъблин през последните 2 години. Какво по-хубаво от това…

барселона travelling buzz
Каса Мила в Барселона/Снимка: www.travellingbuzz.com

9. Пробвайте споделено пътуване

Ако пътувате до близки дестинации с кола, може да ви излезе много по-евтино да споделите пътуването си. Един от най-известните сайтове за целта е Bla Bla Car. Обикновено цените на превозите са доста по-ниски от самолетен или автобусен билет. Ако пък планирате да шофирате сами и имате свободни места, също може да спестите малко пари като регистрирате пътуването си в подобен сайт.

10. Спестявайте с конкретна цел

Колкото и банално да звучи, от личен опит знам, че е изключително важно да се спестява с конкретна цел, а в случая – за конкретно пътуване. След като знам, че дадена сума е спестена „за Рим” или „за море”, много трудно ще използвам парите за нещо друго. А изкушенията са много. Затова е най-добре да описваме спестяванията си и да събираме с нагласата за постигане на точно определена цел.

11. Крайна дестинация: Everywhere

Обожавам тази опция! Някои сайтове за самолетни билети позволяват търсене на най-евтините полети за конкретни дати без да избираш крайна дестинация. Вместо това, сайтът сам ти дава идеи къде можеш да отидеш за най-малко пари. Какво по-хубаво от това? Стига да знаете датите, в които сте свободни и да сте отворени за нещо ново, съветвам да се поровите за интересни предложения още сега в Esky или Skyscanner!

Коста Брава, Каталуния/Снимка: www.travellingbuzz.com

12. Грижете се за дома на местен

Чували ли сте за Housesitting? Това е практика, при която живеете и се грижите за даден дом, докато собствениците ги няма (разбира се, с тяхно позволение и одобрение). Могат да бъдат включени различни задачи като най-често става дума за грижа за домашни любимци.

„Грижата“ за даден дом може да продължава от няколко дни до месеци и не включва заплащане. Подходящо е за хора, които могат да си позволят да отсъстват за по-дълго време от вкъщи и искат да спестят от нощувки в хотели. С тази практика, двама мои приятели живяха в Австралия 9 месеца в няколко различни града… Интересно, нали?

13. На гости на приятели и роднини

Вместо да избирате дестинацията и след това да търсите как да спестите пари, започнете от другаде – имате ли близки приятели в чужбина, които биха се радвали да ги посетите? Където и да се намират, със сигурност има какво да се види. Освен че ще спестите от нощувки, какво по-хубаво от това да се съберете със стари познати, бивши колеги или роднини, които не сте виждали от години…

14. Възползвайте се от отстъпки за забележителности

Почти всички ключови туристически забележителности имат политика за отстъпки от цените на билетите. Най-често подценяваните са отстъпките при закупуване на онлайн билети, с което може да си спестите до 30-40% от цената. Освен това, почти всички обекти предлагат отстъпки за студенти, семейства, пенсионери, групи и дори за служители в определени институции.

Посетете предварително сайтовете на избрани забележителности и вижте от какви отстъпки може да се възползвате самите вие. Спестените пари може да използвате за следващо пътуване.

лувърът, париж travellling buzz
Лувърът в Париж предлага безплатен вход за граждани от ЕС под 25 г./Снимка: www.travellingbuzz.com

15. Зарежете чекирания багаж

Ако пътувате с нискотарифните авиолинии, знаете, че допълнителният куфар се таксува. За да си спестите пари, съберете най-необходимото в една раница и просто се насладете на преживяването, което ви очаква!

16. Четете блогове за пътуване за съвети и идеи

Блоговете за пътуване в България стават все по-популярни! Много често може да намерите неподозирани трикове за пътуване, полезни съвети, идеи за достъпни дестинации и много, много вдъхновяващи истории, които да ви помогнат в планирането на следващото ви пътуване.

17. Започнете собствен блог

А защо пък не започнете собствен блог? Ако съберете достатъчно голяма аудитория, ще може да започнете да работите с туристически фирми срещу реклама в блога ви. Моите пътувания понякога се случват, благодарение на партньорства с различни компании, които често искат просто да „рекламират” дестинацията си сред читателите на блога ми.

18. Приемете пътуването като начин на живот

Напоследък забелязвам, че някои хора се чувстват виновни, ако отделят време за пътуване. Няма нищо лошо в това да се отдадем на заслужена почивка или екскурзия в интересна дестинация. Едва когато дадете приоритет на пътуването, всичко друго, което правите, ще бъде, за да задоволите това свое желание.

Пътуването отдавна не е просто ваканция или избягване от задълженията. Пътуването е инвестиция в преживяването, опита, личното щастие, здравето, в семейните отношения и дори в кариерното развитие. Пътуването е начин на живот! 😉