Брюж е един от най-красивите старинни градове в Западна Европа. Разходката там е като в приказка заради страхотната атмосфера в историческия център, която създават старите сгради, мостовете и каналите, допълвана от многобройните магазинчета и заведения. Единствено многото туристи, които ще ви съпътстват там ще ви връщат периодично в реалността.

Все пак, ако имате няколко дни на разположение в Белгия, горещо ви съветвам да отскочите до Брюж дори и само за един следобед.

В Брюж има не една и две забележителности. От двете ми посещения там мога да ви кажа, че дори и да не знаете имената на сградите и каналите, покрай които минавате, това няма да провали разходката ви, защото духът на градчето е навсякъде. В крайна сметка, след време като се връщате мислено към Брюж, едва ли ще помните името на този или онзи площад. Все пак, тук ще ви покажа някои от най-интересните места в Брюж.

Централният площад (Markt) и кулата-камбанария (Belfort)

Централният площад е като магнит за туристите и много улички водят към него. Заобиколен е от красиви сгради. На него се намира и високата 83-метрова кула-камбанария, емблема на града. Ако решите, може да се изкачите до горната част на кулата по 366 стъпала и да погледнете Брюж от птичи поглед.

Брюж: кулата-камбанария
Брюж: кулата-камбанария

Около площада има доста заведения, в които може да хапнете или просто да седнете на по бира с чудесна гледка.

Брюж: част от заведенията на Централния площад
Брюж: част от заведенията на Централния площад

Площад Бург (Burg)

Площад Бург се намира съвсем близо до Централния площад. Той също е заобиколен от красиви сгради, като най-впечатляваща е готическата сграда на кметството. Вдясно от кметството ще видите базиликата „Светата кръв“, в която се съхранява кристален флакон, за който се смята, че съдържа капка от кръвта Христова.

Площад Бург (Burg)
Площад Бург (Burg)

От ляво на кметството е старата сграда на съда. В нея има тунел, по улицата след който може да стигнете до Рибния площад.

Каналите в Брюж

Каналите са още една от емблемите на Брюж и допринасят за атмосферата на града и красотата на пейзажа. Именно заради тях ще чуете да наричат Брюж Северната Венеция.

Каналите на Брюж
Каналите на Брюж

Ако имате повече време на разположение, може да си направите разходка с лодка по каналите.

Тесните улички

Когато за първи път отидох в Брюж преди повече от 10 години, освен красивите сгради и каналите, голямо впечатление ми направиха няколкото много тесни улички в централната част. До онзи момент бях виждала такива само на снимка.

Тесни улички, Брюж
Тесни улички

След второто ми посещение неотдавна не пропуснах да мина отново по тях. Някои хора тогава не просто минаваха по тези тесни улички, а си правеха разни стойки.

Езерото на любовта (Minnewaterpark)

Езерото на любовта е живописен парк, който се намира недалеч от ЖП гарата. От там започват или завършват кръговите маршрути за разходка в града.

Езерото на любовта (Minnewaterpark)
Езерото на любовта (Minnewaterpark)

Мястото е много красиво и романтично. Усещането се допълва от поверието, свързано с моста над езерото – ако минете по него половинката си, със сигурност ви очаква вечна любов.

Полезна информация

Град Брюж е разположена на 98 километра северозападно от Брюксел, които се изминават с кола или с влак за около един час и 10 минути. Влаковете от Брюксел са много удобни – те са на често и можете да се качите в някоя от гарите в централната част на европейската столица – Централна гара (Gare Centrale – Centraal station) или гара Midi (Zuid).

Освен това, може да комбинирате разходката до Брюж с кратка разходка в Остенд, където да видите Северно море.