Добре дошли в перлата на Ориента! В мястото, където европейски и азиатски ветрове се събират в една неустоима вихрушка от местни традиции и западно влияние! Добре дошли в Истанбул – мястото, което ще ви опияни още с първата ви крачка в пределите му! Мястото, което ще помните цял живот!

истанбул

За да ви потопим в атмосферата на любопитното историческо минало на града, ще ви разкажем 8 интересни факта за Истанбул, които може би все още не знаете!

1. Истанбул е единственият град в света, който се разпростира на два континента: Азия и Европа

Въпреки че областта Чанаккале също може да се похвали с наличието (макар и малко) на територия и в двата континента, Истанбул си остава единствения град, разположен между границите на Европа и Азия!

2. Въпреки че е най-големия град в Турция, Истанбул не е столица на страната

Макар и да не е официално приетата столица на държавата, Истанбул е най -големият град в Турция със своите повече от 13 милиона души население. 99% от тях възприемат себе си като мюсюлмани.

3. Капалъ чарши е най-големият стар покрит пазар в света

Популярният покрит пазар в Истанбул – Капалъ чарши е не само най-впечатляващият пазар в града, но и най-големия покрит пазар в цял свят. Със своите над 3000 магазини, мястото привлича огромен туристически поток от хора, желаещи да се възползват от доброто качество и приемливите цени на местните стоки.

4. Лалетата произхождат не от Холандия, а от Истанбул

Въпреки че всички ние свързваме Холандия с нейния най-ярък символ – лалетата, истината е, че тези прекрасни цветя са родом от Истанбул. Те биват закарани в Холандия и по стечение на обстоятелствата стават най-популярния им национален символ.

5. Агата Кристи пише „Убийство в Ориент Експрес“ в Истанбул

Друг интересен факт, попадащ в нашия списък е, че британската авторка Агата Кристи написва своя емблематичен роман „Убийство в Ориент Експрес“ в хотел Pera Palas в Истанбул.

6. Истанбулското метро е третото най-старо в света

Метрото в Истанбул отваря врати още през 1875 година, което го нарежда на трето място в световната класация, събираща най-старите метро станции. Той е с дължина 573 метра и се намира в квартал Бейоглу.

 7. Истанбул никога не е бил домакин на Олимпиадата

Въпреки че най-големият турски град бива обявен за Европейска столица на културата през 2010, Истанбул никога до сега не е бил официален домакин на Олимпийските игри.

8. Истанбул е построен на седем хълма, за да съвпадне със седемте хълма на Рим

Истанбул е известен още като Константинопол, благодарение на римския император Константин Велики. Той бива построен върху седем издигащи се хълма, за да напомня на популярните седем хълма на Рим.