Била съм два пъти в Кордоба и това е любимият ми испански град. Първото ми посещение беше преди доста време за около 10 дни, които ми бяха достатъчни, за да опозная старата част на града и околностите, както и няколко пъти да се загубя в лабиринта от тесни улички в историческия център. Второто ми посещение там беше сравнително наскоро и за кратко – колкото да си припомня любимите места.

Испанският град Кордоба е център на провинция Кордоба в автономната област Андалусия, чиято столица е Севиля. Наскоро ви запознах накратко с най-интересните забележителности в Севиля, сега е ред и на Кордоба (с ударение на първото о). Освен че и двата града са в Андалусия, другото общо между тях е, че са разположени на река Гуадалкивир – Голямата река.

Кордоба се намира на 394 километра южно от Мадрид и на 159 километра северно от Малага. За съжаление, директни полети между София и Кордоба няма. Най-удобно е да се лети до Малага и от там с влак или с кола да се пътува за Кордоба.

Историята на Кордоба започва в праисторически времена, но особено влияние върху развитието на града оказват два продължителни периода – времето от 2-ри век пр. Хр. до 4-ти век, когато Кордоба е в границите на Римската империя и периода 8 – 13 век, когато градът се владее от маврите и е столица на техния халифат. С тези два периода са свързани и най-интересните забележителности в Кордоба.

Нека за информация да кажа, че през 13-ти век испанците успяват да си върнат голяма част от страната, включително и Кордоба.

Крепостни стени

Устройството на града започва по време на римския период, когато са построени крепостните стени, поддържани по-късно от маврите и от християнските владетели. Днес все още могат да се видят голяма част от тези стени.

Крепостните стени
Крепостните стени

Римски мост

Римският мост е над река Гуадалкивир и е една от емблемите на Кордоба. Той е дълъг 250 метра и има 16 арки. В единия му край има масивна арка, която била един от входовете на укрепения римски град.

Римският мост
Римският мост

Кула Калаора

Кулата Калаора е била отбранително съоръжение. Разположена е в другия край на Римския мост.

Кулата Калаора, Римският мост и джамията в далечината
Кулата Калаора, Римският мост и джамията в далечината

Римски храм

В центъра на Кордоба може да се видят впечатляващи останки от римски храм, построен през 1-ви век.

Римският храм
Римският храм

Джамията в Кордоба

Емблематична за Кордоба забележителност е голямата джамия (Mezquita de Cordoba), огромна и внушителна, построена през 10-ти век, когато е бил най-големият възход на маврите. След падането на халифата през 13-ти век, джамията е превърната в катедрала.

Огромната джамия-катедрала
Огромната джамия-катедрала

Замък Алкасар

Той е бил дворец на халифа по времето на маврите, а след тяхното оттегляне е превърнат в кралски замък. Към замъка може да разгледате голяма и красива градина.

Замък Алкасар
Замък Алкасар

Медина Азахара

Това са останки от огромен мавритански халифски дворец-град, построен през 10-ти век. Името в превод означава Блестящият град. Намира се на около 10 километра западно от Кордоба и до тях се стига с кола или автобус.

Медина Азахара
Медина Азахара

Еврейският квартал

В този квартал между 10-и и 15-и век живеели предимно евреи. Отличава се с тесни улички и старинни сгради с вътрешен двор, наречен патио.

Еврейският квартал
Еврейският квартал

Площад Коредера

Близо до останките от Римския храм се намира огромен площад – казва се Plaza de la Corredera и е заобиколен от всички страни от сгради с балкони и от доста заведения. Площадът е от 17-ти век и е бил използван в миналото за различни масови зрелища, включително бикоборства и клади на инквизицията.

Кордоба: площад Коредера
Кордоба: площад Коредера

Площад Порто

Това е старинен и много красив площад със забележителен фонтан – Порто, откъдето и името на площада.

Площад Порто в Кордоба, Испания
Площад Порто

Площадът е бил любимо място на писателя Мигел де Сервантес и се споменава в романа Дон Кихот.