Севиля – градът на Кармен, Севилския бръснар и Дон Хуан, по познат у нас като Дон Жуан. Много красив град, при това – кипящ от живот. Два пъти съм била там и ако имам възможност, пак ще отида.

Накратко за Севиля

Севиля е най-големият град в Южна Испания и четвърти по големина в цяла Испания. Столица е на автономната област Андалусия. Градът се намира на около 530 км югозападно от Мадрид. Разположен е на голяма река – Гуадалкивир, чието име е арабско и означава точно това „Голяма река“.

Река Гуадалкивир
Река Гуадалкивир

Знае се, че районът на Севиля е бил населяван още през 8 век пр. Хр. по времето на Тартесите – първата развита цивилизация на Иберийския полуостров. При римляните градът се нарича Хиспалис. В началото на 8-ми век територията на почти цяла Испания е завладяна от маврите, които преименуват града на Исбилия. През 13-ти век испанците успяват да си върнат голяма част от страната. Те наричат града Севиля.

Към момента няма редовни директни полети между София и Севиля. Един вариант е да вземете полет на Wizzair от София до Малага и после да пътувате към Севиля. Разстоянието между Малага и Севиля е около 206 километра и пътуването отнема около два часа. Може да си наемете кола или да ползвате обществен транспорт. Друг вариант е да се включите в някоя организирана екскурзия до Испания и да не се занимавате с логистични проблеми.

Както споменах в началото, била съм два пъти в Севиля. Единият път беше в средата на март, а вторият – в края на октомври. И двата пъти температурата беше близо 30 градуса и беше приятно. Лятото там е много горещо и задушно и не е много подходящо за посещение.

Забележителни места

Севиля е оживен град с много магазини и заведения в централната си част. Там в центъра се намират и най-емблематичните забележителности на града.

Катедралата Санта Мария де ла Седе

Катедралата на Севиля със своята площ от 23 500 квадратни метра е най-голямата готическа катедрала в света. Тя е обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Катедралата на Севиля
Катедралата на Севиля

Била построена първоначално като главна джамия за града по времето на маврите в края на 12-ти век. След като испанците си възвърнали земите, джамията била преустроена в катедрала. Това станало в средата на 13-ти век. Сегашната готическа катедрала е строена в периода 1434-1517 година. Минарето на бившата джамия е преустроено в кула-камбанария, известна като кулата Хиралда.

Катедралата на Севиля Санта Мария де ла Седе
Катедралата на Севиля Санта Мария де ла Седе

Като всяка готическа катедрала, тя е не само голяма, но и пищна. Освен главния олтар и многото параклиси, в нея се намира гробницата на мореплавателя Христофор Колумб.

Кулата Хиралда е достъпна за туристи. Може да се качите до горе по вити стълби и да се насладите на красиви панорамни гледки във всички посоки.

Посещението в катедралата се заплаща – билетът струва 9 евро, 4 – с намаление.

Дворецът Алказар

Дворецът Алказар е друга знакова забележителност в Севиля. Намира се много близо до катедралата. Макар да прилича на мавритански замък, той е строен през 60-те години на 14-ти век – това е след времето на маврите. Построен е за крал Педро I Кастилски.

Дворецът Алказар
Дворецът Алказар

Стилът на замъка е мавритански поради три причини:

  • строен е върху развалините на стар мавритански замък;
  • по неговото изграждане са работили най-добрите работници-маври, останали да живеят в Гранада и Толедо;
  • майсторите използвали фрагменти от по-ранни мавритански сгради в Севиля, Кордоба и Валенсия.

Любопитна подробност е, че освен музей, замъкът е действаща кралска резиденция.

Освен в залите на замъка, човек може да се разходи в красивите му и фотогенични градини. Когато аз се разхождах в градините попаднах на две булчински фотосесии.

В градините на  двореца Алказар
В градините на двореца Алказар

Билетът за посещение е с цена 9,50 евро, с намаление – 2 евро.

Златната кула (Torre del Oro)

Построена е в началото на 13-ти век по времето на маврите като военно съоръжение за наблюдение и контрол на достъпа към града по река Гуадалкавир. През Средновековието е служила като затвор, а днес е морски музей. Наречена е така още от създаването си. Златната кула се намира на левия бряг на реката и също е символ на Севиля.

Златната кула
Златната кула

Около кулата и покрай реката е много приятно да се разходи човек.

Площад Испания

Площадът се намира в парка Мария-Луиза – красиво и много посещавано място. Построен е специално за испано-американско изложение през 1929 г. На площада има изградени мостчета и езерца. Част от площад Испания е сградата на Военно-историческия музей.

Площад Испания
Площад Испания

Да ви споделя и още нещо – началната сцена в първия роман на популярния писател Дан Браун „Цифрова крепост“ се развива точно на площад Испания в Севиля.