Банско е едно от местата, които съм посещавала неведнъж и които винаги ми е приятно да видя отново. По централните улички на градчето цари особено приятна атмосфера, в ресторантчетата готвят вкусно, а мощната прегръдка на величествения Пирин се усеща навсякъде. Не, не съм скиор, за съжаление. Обикновен турист съм, но именно с планината са свързани моите най-вълнуващи моменти там.

В района на Банско има маршрути за всеки турист – от леки и приятни разходки до предизвикателства за алпинисти. Е, не всеки може да бъде алпинист, но всеки може да се наслади на красотата на Пирина. Тук ще ви запозная с три чудесни маршрута, пълни с красиви гледки. Маршрутите са предимно за сезоните без сняг. Съобразете се и с прогнозата за времето!

Ако се интересувате от още маршрути за активен туризъм в планината, вижте моите предложения за района на Девин в Родопите.

Муратово езеро над Банско

Муратовото езеро е едно от Бъндеришките езера. Наричат го още и Хвойнато езеро. Намира се под едноименния Муратов връх. Картината, която ще видите на място – езеро и връх, който се оглежда в бистрите езерни води е невероятно красива.

Маршрутът до езерото започва от хижа Вихрен. До нея води тесен асфалтов път, дълъг около 18 километра. Имайте пред вид, че в последните години властите затварят пътя за движение през летните месеци, но пък има маршрутка, с която да стигнете до хижата.

Река Бъндерица над Банско
Река Бъндерица над Банско

За Муратовото езеро от хижа Вихрен трябва да поемете по пътеката към хижите Синаница и Яне Сандански, която се разделя към всяка от тях доста след езерото. Следвате съответните табелки към хижите и двете маркировки – жълта и синя. В началната част от маршрута се движите покрай река Бъндерица, която ви остава вляво. Върхът, който ви съпътства отдясно е Хвойнати връх. Постепенно набирате височина. Малко по малко започва да се вижда Муратов връх. Той прилича на правилна четириъгълна пирамида. След около един час ходене от хижа Вихрен стигате до така живописното Муратово езеро.

На брега на Муратовото езеро
На брега на Муратовото езеро

Ако имате сили и някакъв опит в изкачването на върхове, може да опитате изкачване на самия Муратов връх (още около 2 часа). За него се тръгва от Муратовото езеро нагоре по стръмнината и от седловината Бъндеришка порта се продължава без пътека по камъните към върха. За подобен вид преход ви трябват стабилни планински обувки, вода, някой сандвич, не пропускайте и дъждобран. Преходът до Муратов връх не е никак лек, имайте го предвид.

Муратово езеро
Муратово езеро

От хижа Вихрен започва и най-популярният маршрут за изкачване на пиринския първенец връх Вихрен (около 3 часа е изкачването и не е леко).

Безименният град

Между двата най-известни пирински курорта Банско и Добринище се таи интересно, но малко познато място – Безименният град. Той представлява останки от древна крепост, която няма име, но има дълга история. Колко дълга, ще попитате? Веднага казвам – повече от 3500 години. Откритите артефакти в района показват, че там е имало голямо селище в периода между 20-ти век пр. Хр. и 17-ти век. В допълнение, на място били открити скелети с внушителен ръст – близо два метра, което за древността е било не просто впечатляващо, било си е изключение. Въз основа на тези антропометрични данни учените изказват хипотеза, че там са живели Даите – тракийско племе, исполини, описвани от Омир като смели и величествени.

Безименният град
Безименният град

Останките от крепостта са открити случайно. Проведени са проучвания и реставрации. На място могат да се видят крепостни стени, останки от помещения и нов параклис, носещ името на местността – „Свети Никола“, който е построен върху стара византийска базилика.

Безименният град и параклис "Свети Никола"
Безименният град и параклис „Свети Никола“

До Безименния град води кратка екопътека, която започва от стария черен път между Банско и Добринище. За да стигнете до пътеката, тръгвате от Банско към Добринище и на 1,8 километра след крайната табела на Банско се отбивате вдясно (към планината) и продължавате по черния път още около километър и половина. Той може да се измине с лека кола. Там някъде започва алея, която води до беседка за около 5-10 минути. От нея нагоре има обособена стръмна пътека към крепостта, която се изминава за около 10-15 минути.

Хижа Безбог и Безбожкото езеро

Маршрутът до хижа Безбог и Безбожкото езеро е доста мързелив, но пък това не го лишава от живописни гледки. Отправна точка е хижа Гоце Делчев над Добринище, където се намира началната станция на лифта. До там се стига с кола. Лифтът ви издига до самата хижа Безбог за около 30 минути. На хижата може да се подкрепите с чай, кафе или нещо по-солидно. Хижата е разположена точно до Безбожкото езеро. Може да си направите обиколна разходка около бреговете му. Върхът, който се издига над хижата и езерото е връх Безбог.

На брега на Безбожкото езеро
На брега на Безбожкото езеро

Ако имате нужда от по-стабилна разходка и от повече гледки, тръгнете по стръмната пътека от другата страна на Безбожкото езеро, точно срещу хижата. Тази стръмнина е позната като Душевадката и се изкачва за около 30 минути.

Поглед от високо към хижа Безбог и езерото
Поглед от високо към хижа Безбог и езерото

От високо гледките са още по-красиви, а от другата страна на баира ще видите друга картина – каменният връх Джангал и Поповото езеро под него с мастиленосини води. Следвайки жълтата и зелената маркировки за още около половин час ще стигнете до Поповото езеро.

Попово езеро
Попово езеро

Ако сте отседнали за повече време в Банско и искате да посетите още интересни места, вижте възможностите за разходка край град Гоце Делчев, който се намира само на 50 километра от Банско, а шосето до него криволичи в живописното дефиле на река Места.