Босненските пирамиди се намират в Босна и Херцеговина, в град Високо, северозападно от град Сараево. Хълмът Височица се появява на първите страници на световните медии през октомври 2005 г., когато един изследовател с босненски произход – Семир Османагич, прави сензационно изявление, че хълмът в действителност представлява огромна пирамида, създадена вероятно преди 12 000 години, по времето на последния ледников период.

Османагич твърди, че хълмът, на който в Средновековието се е намирал град, разполага с четири напълно симетрични склона, които съответстват на посоките на света, плосък връх и вход.
При провежданите разкопки по тези места, Османагич и неговият екип са открили големи каменни блокове, които, както счита самият Семир, представляват най-горната част на пирамидите.
Освен това, са били открити тунели, които археолозите смятат за вентилационни шахти, както и шлифовани и издълбани каменни плочи, които най-вероятно представляват част от страните на пирамидата. Османагич твърди, че хълмът, който е с една трета по-висок от египетските пирамиди в Гиза, е създаден от ръцете на хора. Нарекъл е огромното съоръжение Пирамида на Слънцето заради голямата му прилика с Пирамидата на Слънцето Теотиуакан – град в Америка преди Колумб, който се намира в Мексико.

Снимки от спътник са позволили да се видят в долината на Високо още два хълма, подобни на пирамида. Според Османагич тук се намира цял комплекс от древни постройки, по-специално Босненските пирамиди на Луната, Пирамида на Дракона, Пирамида на Любовта и Храм на Земята. Входът в тунела е на около 1 км от Пирамидата на Слънцето на брега на река Босна.

Загадъчната Босна
По време на разкопките изследователите са установили, че въздухът в тунелите под Пирамидата на Слънцето е по-различен от обичайния. Тест показа, че той наистина има необичаен състав и е силно наситен с отрицателно заредени частици кислород. И броят им се променя в зависимост от разположението на тунела. На входа на тунела концентрацията на тези частици е почти хиляда на кубичен сантиметър въздух. А в дълбините на пещерата този процент надхвърля 50 хиляди на кубически сантиметър!

Вече е открит комплексът от пет пирамиди, но сякаш учените очакват още находки. Интересното е, че Пирамидата на Слънцето дори надвишава размера на известната Хеопсова пирамида. Ако се спомене факта, че много изследователи смятат пирамидите за източници на енергия, остава само да гадаем каква мощ притежава най-голямата босненска пирамида!
Разкопките на Османагич на хълма Височица продължават, а светът чака убедителни доказателства под формата на артефакти и находки, които да докажат без съмнение изявлението му за това, че Босненските пирамиди датират още от ледниковия период. Да се надяваме, че когато съоръженията бъдат разкопани, те сами ще разкажат за себе си. По време на разкопките са открити немалко интересни артефакти като този с лицето на момичето.

Все още предизвиква учудване и самата техника на строителството на пирамидите. Установено е, че теглото на блоковете, от които те са изградени, достига понякога 40 тона… Още повече от това учените са озадачени, че според традиционните схващания в онази епоха, когато са градени босненските пирамиди, цивилизациите не са имали такова ниво на развитие, което би им позволило да изградят нещо подобно.

Ако се предположи, че древните босненци са се страхували от радиацията и са се крили от последиците на многократно споменаваната в различни епоси „война на боговете“, то може би не бива да се чудим на наличието на Босненските пирамиди. Хората с такива проблеми е би трябвало да притежават и подходящи технологии за справяне с тях.