Добре дошли в Акаба – мястото, където чистите, топли води
на Червено море се преплитат нежно с оживените, многоцветни коралови рифове! Добавете колоритната история на местността, приказна кухня и древни съкровища към цялостната картина и ще получите яркия образ на тази пленителна перла на Йордания!

За да ви потопим изцяло в магията на Акаба, ще ви дадем цели 5 причини защо да посетите този невероятен град още сега!

1. Гмурнете се в Червено море

Със своите кристалночисти води и удивителни коралови градини, Акаба притежава всичко необходимо, за да се превърне в уникален притегателен център за Scuba diving любителите!

Брегова линия, която е на тяхно разположение е сравнително малка, но в нея има цели 25 подходящи за гмуркане места, предлагащи пъстроцветни коралови градини, дълбоки каньони и величествени останки от кораби.

Scuba Diving в Акаба, Йордания / Снимка: https://divezone.net/diving/aqaba

 

Прекрасното морско дъно е дом на необичайни останки, сред които корабните останки на Cedar Pride, потънали на 75 метра дълбочина и товарен кораб, озовал се на дъното през 80-те години на миналия век, до който можете да се гмуркате в компанията на делфини и колоритни тропически риби.

За едно истински незабравимо преживяване, разгледайте местата за гмуркане около остров Фараон – дом на изключителни цветни корали и известна подводна планина, която местните наричат „Picasso Reef“.

2. Посетете стария град

На кратко пешеходно разстояние от оживената крайбрежна ивица на Акаба, със своите симпатични магазини, впечатляващи лодки и оживени ресторанти, старият град на града предлага опияняваща доза от старата Арабия.

В сърцето му е „сукът“, лабиринт от покрити сергии, занаятчийски магазини и традиционни кафенета.


Дворът на средновековната крепост Мамлюк в Акаба / Снимка: https://www.wanderlust.co.uk/content/reasons-to-visit-aqaba-jordan/

 

Тук ще откриете и рушащите се останки от средновековната крепост Мамлюк, построена през 14 век и отличния Археологически музей на Акаба. След като приключите с разглеждането на забележителностите, отделете време да се насладите на местна напитка в кафене „Al Firdous“.

Докато седите сред мъжете, наслаждаващи се на питиета и клюки, много лесно можете да си представите какво е било градчето преди стотици години.

3. Неповторимата местна кухня

Йордания се намира на кръстопътя на Левант, а приливите и отливите на разнообразните култури, забелязващи се в архитектурния стил на областта, се отразяват и в приказната му местна кухня. Йорданската кухня е една жизнена комбинация от местни и чуждестранни вкусове, обагрящи най-емблематичните ястия на региона.

Отново в стария град ще намерите най-добрите примери на йорданските кулинарни съкровища. Местните жители се отправят към района около улиците Raghadan и Zahran, където старите улични ресторанти сервират вкусните „мансаф“ и „зарб“.

Традиционна йорданска кухня / Снимка: https://flavorverse.com/traditional-jordanian-foods/

 

Сирийският дворец на улица Raghadan е известен със ситно нарязания си кебап. Наблизо до него се намира и Al Tarboosh – мястото, където можете да опитате местния захарен хит – апетитна баклава.

Уверете се, че по време на престоя си в града вкусите от местният специалитет „сиадие“. Ястието е приготвено със специален сос от карамелизиран лук, подправки, ядки и билки. Разбира се, има много дебати за това кой прави най-добрия сиадие в Акаба, но капитанът на улица Ан-Нахда получава одобрението на повечето местни жители.

4. Наблюдавайте танца на птиците

Местните брегове са важно място за миграцията на големи птици между Африка, Азия и Европа. Край Акаба ще откриете най-голямата концентрация на белооки чайки в света.

Birdwatching в Акаба, Йордания / Снимка: https://www.osme.org/content/latest-aqaba-bird-observatory-0

 

Най-доброто място за гледане на птици по време на посещението ви е убежището за птици в гората Ал-Салам, намиращо се към границата на страната с Израел. Управлявана от Кралското общество за опазване на природата, тази изкуствено създадена влажна зона има 1,5-километрова пешеходна пътека, преминаваща около група от езера, пълни с патици.

5. Разгледайте древните съкровища в близост до Акаба

В Акаба имате уникалната възможност да се гмуркате в колоритни коралови градини сутрин и да се разхождате през вековните набатейски чудеса следобед.

Само 90 минути северно от градът се намира едно от най-емблематичните чудеса в света – древните руини на Петра, най-ценното съкровище на Йордания!

Петра, Йордания / Снимка: https://www.memphistours.com/Jordan/Jordan-Travel-Guide/Petra-Attractions/wiki/Petra

 

Розово-червеният град ще ви приветства с уникалните си пейзажи и неповторима атмосфера! Тази невероятна забележителност, издълбана в пясъчните скали на Южна Йордания радва окото на хиляди туристи годишно!