Практиките ми по йога ме срещнаха с прекрасни хора, с които споделяме общи интереси и страсти. Именно поради тази причина, днес избрах най-чаровните йога инструктори в България да споделят своя собствен опит при пътуване. Помолих ги да ни посъветват как да пътуваме осъзнато и ето какво ми отговориха те:

Екатерина Кьосева от eterina.me:

Екатерина Кьосева
Екатерина Кьосева

Според мен, най-напред трябва да помним, че пътуваме всеки ден. Пътуването не е свързано само със самолетен билет и откъсване от градската среда. Всеки един ден е едно малко приключение. Една стъпка и след това друга стъпка. Отново и отново. За мен да пътуваш осъзнато, е да разбираш есенцията на самото движение напред и да можеш да танцуваш заедно с обстоятелствата, приемайки ги такива каквито са всеки един ден. Когато приготвям куфара си обаче задължително слагам в него своето любопитство, ентусиазъм и желание да разбера малко повече за себе си чрез новите опит и преживявания. А какви ще са те – това няма как да знам предварително, защото няма да ми е интересно!

Марина Желева от Art and Yoga Retreat:

Марина Желева
Марина Желева

Последните години пътувам много, винаги с малко багаж и без особен план за бъдещето. Именно затова личните ми негласни правила са осъзнато пътуване са: нямай очаквания, остави вкъщи тенденцията да контролираш, и където и да отидеш, опитай да оставиш по-чисто след себе си, отколкото е било преди. Стремя се да прилагам принципите на минимализма и да живея с по-малко, да произвеждам по-малко отпадъци, да си нося бутилка за вода, чаша за кафе и други съдове за многократна употреба; да не купувам излишни предметни с неясна туристическа стойност, да се движа, доколкото мога, със споделено пътуване и т.н. Най-важното обаче си става разбирането, че всяко място, което посещавам, е уникално проявление на красотата на майката природа – и ние сме там в настроение на възхита, благодарност и смирение. Отиваме на поклонение пред него.

Невена Червенакова от Nevena Yoga and Art: 

Невена Червенакова
Невена Червенакова

Планирай основните неща за пътуването, но остави място за спонтанни срещи, нови приключения и непланирани случки. Новите преживявания в чуждата култура са като рестарт за мозъка. Ако нещо се обърка и не можеш да направиш нищо, остава да го приемеш и да продължиш напред. Помага фокусиране в дишането за успокояване и центриране. Пътуването с лек багаж ти дава свобода и осъзнаваш, че и с малкото си ок. Леката и компактна постелка за йога е сред нещата, които не пропускам да взема.

Симона Димитрова от GoYogaFlow: 

Симона Димитрова
Симона Димитрова

Вземи колкото можеш по-малко багаж, така си оставяш повече място за сувенири и подаръци. Научи как да казваш „здравей“, „благодаря“ и „довиждане“ на местния език и говори с местните, колкото можеш повече. Не се самонаказвай, ако не можеш да посветиш време на практиката си. Вместо това се наслаждавай на мястото и събирай преживявания. Понякога истинските прозрения идват в паузите между практикуването.

Таня Върбанова от Йога с Таня: 

Таня Върбанова
Таня Върбанова

Осъзнато пътуване го свързвам с избор. Изборът на ходене пред превозно средство, изборът на местна храна пред международни вериги, изборът на съзерцаване преди снимката. Осъзнато пътуване, може да бъде и навътре, към себе си, вместо навън и към другите.

Какво е за вас осъзнатото пътуване и умеете ли да го практикувате докато пътешествате?

1 коментар