Девин – един град в сърцето на Родопите, познат предимно като балнео-курорт заради минералните си води. Съчетаването на тези две дадености – родопската природа и СПА-то – допринася за пълноценна почивка, изпълнена с впечатления и радост за тялото и окото.

След като в последните две седмици ви „разходих“ виртуално до Севиля и Едеса, нека ви върна за малко тук в България. По-долу ще ви запозная с няколко места, до които да се разходите, ако сте отседнали в Девин.

Екопътека Струилица край Девин

В околностите на Девин може да си направите чудесна разходка по екопътека Струилица. Маршрутът преминава през живописния каньон на река Девинска, местност Калето, стига до Мечешкия водопад и до водопад Самодивско пръскало, който е един от най-високите водопади в Родопите.

Екопътека Струилица край Девин: водопад Самодивско пръскало
Екопътека Струилица край Девин: водопад Самодивско пръскало

Пътеката започва на 3 километра западно от центъра на Девин. Отправна точка е комплекс Струилица в покрайнините. Пред него има удобен паркинг, на който можете да оставите колата.

Маршрутът на екопътека Струилица е дълъг около 5 километра и се изминава за около 2-3 часа без почивките в зависимост от темпото. Пътеката е добре обозначена и оборудвана със зони за отдих.

Скален феномен Слонът

Това е интересно скално формирование, наподобяващо слон. Намира се край шосето на около 5 километра югоизточно от Девин по пътя за Триград.

Скален феномен Слонът, недалеч от Девин
Скален феномен Слонът

Широка Лъка

Широка Лъка е от местата, които не омръзват – разходката там е винаги приятна заради особената атмосфера, напомняща за Българското Възраждане. Повечето къщи в селото са еднотипни и така цялото село прилича на един голям етнографски комплекс. Там се намира известното училище за фолклорни изкуства.

Широка Лъка
Широка Лъка

Широка Лъка отстои само на около 22 километра от Девин по пътя за Смолян и Пампорово.

Триград

Само на 26 километра южно от Девин се намира село Триград – място, което си струва да се види. През селото минава река Триградска, образувала тясното Триградско ждрело и пещера Дяволското гърло. За тази пещера се смята, че именно в нея се развива действието от легендата за Орфей и неговата любима Евридика.

Пещера Дяволското гърло
Пещера Дяволското гърло

Според тази легенда Хадес, богът на подземното царство, обещал на Орфей да освободи любимата му Евридика. Но имало условие – Орфей не трябвало да се обръща, докато не излезе от пещерата. Хадес пуснал Евридика, но нейните стъпки били толкова тихи, че Орфей не ги чувал. Затова в един момент той не издържал и се обърнал, за да види дали Евридика го следва. Така я загубил завинаги.

Ягодинската пещера

Това е една от най-красивите пещери в България. Намира се на около 22 километра югозападно от Девин в Буйновското ждрело, близо до село Ягодина, откъдето носи името си. Тя е на три нива и е дълга над 8500 метра, което я прави най-дългата пещера в Родопите. За туристи е облагородено и достъпно най-долното ниво. Маршрутът в пещерата обхожда няколко зали с многобройни пещерни образувания – сталактити, сталагмити, сталактони, перли…

Ягодинската пещера
Ягодинската пещера

Ягодинската пещера работи целогодишно без почивен ден.

Орлово око

Орлово око е панорамна площадка, изградена на връх Свети Илия над село Ягодина и Буйновското ждрело. Площадката е като надвиснала тераса, а надморската ѝ височина е забележителна – 1563 метра, като денивелацията от шосето в пролома до нея е над 600 метра. Гледките, които се откриват от площадката са невероятно красиви и надалеч.

Панорамна площадка Орлово око
Панорамна площадка Орлово око

До площадката може да стигнете пеша, тръгвайки от село Ягодина, или с джип – там в района предлагат извозване до горе срещу определена сума. Когато бях там, аз си избрах варианта с ходенето пеша. Бяхме малка група и бавно пъплехме нагоре по хълма. Не отричам, че беше изморително заради стръмния наклон, голямата денивелация и липсата на пътека, но беше забавно и вълнуващо.

Поглед от Орлово око към Буйновското ждрело и шосето, което се вие като змия
Поглед от Орлово око към Буйновското ждрело и шосето, което се вие като змия

Площадката може да се види от шосето в Ягодинското ждрело. На отсрещния скат на ждрелото се вие част от маршрута на Дяволската пътека, това е Тепе баир. От него има много добра видимост към Орлово око.

Дяволската пътека

Дяволската пътека, макар и на места екстремна, е една от най-атрактивните екопътеки в Родопите. Разходката по нея предлага много красота, водопади, интересни форми на релефа и незабравими преживявания. Към екопътеката има два подхода – единият се намира до село Борино, на 22 километра югозападно от Девин, а другият – в Буйновското ждрело до село Ягодина. Маршрутът на пътеката е кръгов и в два варианта – дълъг и кратък, съответно Голям кръг с дължина малко над 10 километра и Малък кръг с дължина близо 4 километра. Може да се измине и само отсечката между Борино и Ягодинското ждрело, която включва най-интересните места от пътеката – Дяволският мост, скритите водопади и многото мостчета и стълби.

Дяволската пътека
Дяволската пътека

Аз ви препоръчвам да изминете Малкия кръг, който се обхожда за около 3 часа и половина без почивките. Имайте пред вид, обаче, че Дяволската пътека по трудност е съизмерима с преход в планината. Затова – бъдете подготвени. Предвидете си удобни обувки, връхна дреха, вода и нещо за хапване.

Гледка от Дяволската пътека към Орлово око
Гледка от Дяволската пътека към Орлово око

В заключение, ще ви споделя, че няколко пъти съм посещавала района на Девин, а веднъж в една друга зима с много сняг бях отседнала за няколко дни там в един от СПА хотелите. Беше наистина активна почивка, съчетала релакс и движение.

Преди време ви разказах за друго интересно място с много възможности за туризъм – районът на град Гоце Делчев.