Южната ни съседка Гърция е популярна сред туристите най-вече заради многобройните археологически обекти на нейна територия и красивите плажове. Аз, обаче, няма да се спирам на тях тук и сега. Вместо това, ще ви отведа до два красиви водопада в северната част от страната, които са относително близо до България. Те могат да се видят в град Едеса.

Накратко за Едеса

Град Едеса се намира в Северна Гърция на около 375 километра югозападно от София и на около 190 километра югозападно от българо-гръцката граница при Кулата. До 1912 година градът е бил български и се е казвал Воден, а реката, която протича през него – река Вода. Днес тази река се казва Водас.

Река Водас захранва два големи водопада. Градът се състои от две части – Горен и Долен град, като водопадите се намират в Горния град.

Водопадите в Едеса
Водопадите в Едеса

В исторически план водопадите са се образували от силно земетресение през 14-ти век. От тогава насам теренът там е претърпял доста промени вследствие на по-малки земетресения.

Самият град Едеса е много красив. Постройките му не са с типичната средиземноморска архитектура, а са някак по-модерни и близки до централно европейските.

Разходка край водопадите

В района на водопадите в Едеса е построен много приятен за разходка парк с места за отдих, стълби и алеи, които обхождат водопадите.

Започваме разходката от горната част. Поглеждаме съвсем отблизо към бушуващите в реката води, преди да се излеят от високо. Има си удобни места за наблюдение. После продължаваме надолу.

Следва разходка покрай Горния водопад. Зад него в скалите се е обособила интересна пещера. До нея води алея, която минава точно зад водопада. Без да се замислим тръгваме към пещерата. Спираме зад водопада, за да усетим пръските му и за да погледнем зад образуваната от него водна завеса.

Зад водопада
Зад водопада

Красиво е и освежаващо. Продължаваме към пещерата. Има билет за вход, но цената е символична. Пещерата е малка и тясна, ала формите вътре в нея са странни и чудати – доста тумбести и обли.

Малката пещера зад горния водопад
Малката пещера зад горния водопад

Излизаме от пещерата и продължаваме разходката надолу по алеите.

Горният водопад
Горният водопад

За малко спираме и поглеждаме напред и надолу, където се открива панорамна гледка към Долния град.

Едеса: панорама към Долния град
Едеса: панорама към Долния град

Алеята продължава към подножието на водопада.

Трябва да се внимава по тези алеи, въпреки че се поддържат. От водата те са доста хлъзгави и кални на места. Казвам ви го от опит – аз, например, набързо си смених цвета на дънките 🙂 . Имайте го пред вид и си подсигурете удобни спортни обувки за разходката.

По алеята - на места се хлъзга
По алеята – на места се хлъзга

Продължаваме към долния водопад. Той е някак още по-мощен, макар да е захранван от същата река. Има изградени места за наблюдение, но някои са доста мокри.

Едеса: долният водопад
Едеса: долният водопад

Пред самия водопад е изграден мост. Трудно е да се мине по него, без да се намокри човек. Все пак, гледката е невероятно красива, във въздуха се носи свежест и цялата разходка е много приятна.