Пътуването в чужбина не е от най-лесните задачи в тези времена, но с желание, малко проучване е съвсем осъществимо. Изискването за PCR тестове при влизане в чужди държави създава усещане за сигурност и контролирана среда, но също така оскъпява пътуването и често е свързано с допълнително време и усложнения около организацията му.

Ако Ви се пътува в чужбина, но искате да си спестите ходенето до лаборатории преди заминаване, вижте кои дестинации към момента приемат чуждестранни туристи, без да изискват представяне на отрицателен PCR тест на границата. Ситуацията се променя много бързо, винаги проверявайте за актуална информация преди да предприемете пътуване.

Към днешна дата…

Румъния

Екскурзии Румъния

В северната ни съседка се влиза без PCR тест, а мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса са сравнително леки. Заведенията, театрите и кината работят при 30 или 50% (според процента заболеваемост в съответната област), а на открито – без ограничения. Моловете и магазините са отворени до 21 часа.

Вижте „Екскурзии и почивки в Румъния

Сърбия

Екскурзии в Сърбия
В средата на януари Сърбия отмени изискването за PCR тест за съседните си държави, сред които и България. В страната обаче има въведени строги ограничителни мерки – заведенията и търговските центрове работят с намалено работа време до 20 часа през седмицата и са затворени през почивните дни. Пазарите са отворени всеки ден до 15 часа.

Вижте „Екскурзии и почивки в Сърбия

Мексико

Екскурзии в Мексико

Няма официални ограничения за влизане в Мексико, но на границите се упражнява засилен контрол. Много вероятно е да ви поискат документ за резервация в хотел за целия ви престой, както и доказателство, че разполагате с достатъчно средства (около 30-40 евро на ден). Тези изисквания няма да ви притеснят, ако резервирате почивка в някой от хотелите по крайбрежието на Ривиера Мая.

Вижте „Екскурзии и почивки в Мексико

Доминикана

Доминикана се оформи като една от най-предпочитаните екзотични дестинации за почивка тази зима. Освен че няма изискване за PCR тест, карибската държава е достъпна и с чартърни полети.
В страната е в сила вечерен час от 19 вечерта до 5 сутринта през седмицата и от 17 до 5 през почивните дни. В тези часови интервали трябва да останете в хотела си.

Вижте „Екскурзии и почивки в Доминиканска република

Танзания

Екскурзии и почивки в Танзания

От няколко години българите си имат нова любима зимна дестинация и това е слънчевият остров Занзибар. До острова има чартъри всяка седмица, а липсата на изискване за PCR тест на границата е още едно улеснение. На граничния пункт може да ви измерят температурата и при съмнения да ви направят тест. Задължително е да разполагате със здравна застраховка с покритие за коронавирус.

Вижте „Екскурзии и почивки в Танзания

Португалия

Екскурзии и почивки в Португалия

Португалия е една от малкото страни в Европейския съюз, която не изисква предоставяне на PCR тест на границата за български граждани. Достатъчно е преди пристигане в страната посетителите да са попълнили формуляр за местопребиваване. В момента страната е в локдаун и свободното движение е ограничено, но ако ви се ходи там, следете обстановката и се възползвайте от облекченото влизане в страната, след като мерките бъдат разпуснати.

Вижте „Екскурзии и почивки в Португалия

Важно! Всички изброени дестинации нямат изискване за предоставяне на PCR тест при влизане в държавата. Важно е да се отбележи обаче, че България въведе изискване за отрицателен тест на всички завръщащи се в страната българи, т.е. прибирайки се трябва да си направите тест не по-късно от 72 часа преди връщане в България. В противен случай ще бъдете поставени под 10-дневна карантина. Ако нямате PCR тест, направен в чужбина, можете да си направите такъв в рамките на 24 часа след пристигане в България. Ако той е отрицателен, ще бъдете освободени от карантината.