Всички ние мечтаем за вълнуващо пътуване до екзотични дестинации като Индонезия, Тайланд или Филипините, запознаващо ни с различни култури и показващо ни света по начин, по който никога не сме го виждали.

Не винаги е нужно обаче да летим до другия край на планетата, за да си подарим нови и прекрасни емоции, свързани с пътуването. Понякога е достатъчно дори да не излизаме от границите на собствената си страна. Защото, нека бъдем честни – колко от нас могат да кажат, че наистина познават България и всяко едно кътче, с което тя може да ни очарова и заплени?

Представяме ви някои отлични книги за туризъм, които са фокусирани върху всички тези 111 хиляди квадратни метра, които наричаме своя Родина.

Да пътуваш е прекрасно, но още по-приятно е да пътуваш и да се наслаждаваш на най-доброто вино, което страната ти може да предложи. В своята книга “Винени пътешествия в България” Веселина Филипова ни кани на едно “винено” пътешествие сред някои от най-добрите изби у нас. Ако искате едновременно да попътувате из България, но и същевременно да погалите небцето си с хубаво вино, тази книга е за вас.

9. “От Балкана до Дунав: Идеи за пътешествия в Дунавска България” от Весела Николаева, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов

Авторите на тази книга синтезират върху страниците ѝ своите впечатления от пътуване, което те предприемат из т.нар. Дунавска България. Предците ни винаги са ценили високо земите около реката, изграждайки около нея градове и ключови съоръжения. Тези късчета земя могат да предложат и възхитително наследство от времето на траките и римляните, което задължително трябва да изследвате.

Планините са сред най-големите природни богатства на България, а в този свой труд Ива Петрони ни предлага един вълнуващ пътеводител, гарниран с красиви фотографии. Авторката извървява туристическия маршрут Е-4, за да се запознае отблизо с достойнствата на Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Тя ще ви помогне и сами да изградите плана си за подобно приключение, независимо дали искате да го направите наведнъж или на етапи.

Журналистът Боряна Кръстева загърба стандартното и обичайното, повеждайки ни на една зареждаща разходка из най-митичните и тайнствени кътчета на България. От енигматични скални светилища до древни обсерватории и мощни енергийни центрове – тази книга ще ви покаже България по начин, по който може би не сте я виждали досега. И сме почти сигурни, че прочитайки я, бързо ще грабнете туристическата си раница и ще се отправите на пътешествие.

6. “Фото пътеводител: Западни Родопи” от Виолета Евтимова

Ако искате да опознаете Западните Родопи по начин, по който да ги обикнете още повече, пътеводителят на Виолета Евтимова ще ви свърши отлична работа. Тук авторката помества 66 на брой възхитителни обекти от този вълшебен кът на България. Освен че ще се насладите на красиви снимки с висока резолюция, ще получите още упътване и дори GPS координати на местата, които задължително следва да посетите.

5. “Из стръмнините на България” от Румен Стоичков

75 на брой репортажа за различни кътчета от България помества Румен Стоичков в своята книга, гарнирани с 450 цветни фотографии. “Из стръмнините на България” ще ви помогне не само да опознаете Родината, но също така и да разберете някои от хипотезите за произхода на нейните селища.

Още една прекрасна книга, която бяга от ординарното и ни повежда към онези мистични места у нас, за които много българи дори не предполагат, че съществуват. 300 малко познати локации у нас са описани с вещина от автора, който помества и някои интересни легенди, разказани от местните хора.

3. “101 романтични места в България” от Иван Михалев и Елина Цанкова

След като в началото на този текст добавихме виното към нашето пътуване из България, време е да акцентираме и върху любовта. Авторите на тази книга Иван Михалев и Елина Цанкова ни представят онези места у нас, които могат най-силно да събудят романтиката между вас и вашия партньор. Сигурни сме, че след това ще бъдете с една идея по-влюбени в човека до себе си.

2. “Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България” от Анна Пелова, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов

Забравете всичко, което правите в момента, забравете и за плановете за следващия уикенд. Вместо това, опаковайте багажа си, вземете най-нужното и се отправете на вълнуващо пътешествие из различните кътчета на България. Акцентът тук е селският туризъм, който винаги предлага повече от това, което вероятно сте очаквали.

1. “101 отбивки” от Елина Цанкова и Иван Михалев

Замислете се – какво точно са отбивките, които обикновено подминаваме по главните пътища на страната? Вероятно гледате на тях като на пътеки към места, чиито имена дори не знаете. Същевременно обаче точно тези отбивки ни разделят от изследването на локации, които могат да ни очароват със своята тайнственост и красота. Тук ще открите точно онези отбивки, които ще ви заведат към следващото ви голямо приключение.