Остров Свети Ахил е място, към което имам особена симпатия. От една страна то е много красиво, пейзажите там са невероятни – островът заема централна част в Малкото Преспанско езеро и от него се откриват живописни панорами към сините води на езерото и високите околни хълмове. От друга страна, мястото е тясно свързано с историята на Първото Българско царство. От трета – то отдавна вече не е в България и обектите там са в руини.

Къде се намира и как се стига

Островът се намира в Малкото Преспанско езеро в съседна Гърция на около 440 километра югозападно от София и на около 220 километра западно от Солун. С кола може да се стигне до северозападния бряг на езерото. От там се продължава пеша по дълъг понтонен мост към острова. Върви се десетина минути. Мостът е като алея. Подсигурен е с пейки за почивка и наблюдение на красотата наоколо.

Остров Свети Ахил - мостът
Остров Свети Ахил – мостът

Накратко за остров Свети Ахил

През Средновековието на остров Свети Ахил се е намирал български град с името Преспа. В края на 7-ми век в района се заселва кан Кубер – един от братята на кан Аспарух – и основава Куберова България, населявана от българи и славяни, подобно на Аспарухова България. В началото на 9-ти век тези земи стават част от България. Преспа попада под византийска власт през 1018 година, а по време на Втората Българска държава в продължение на половин век районът отново е част от България.

Забележителности

Основна забележителност на острова са останките от базиликата Свети Ахил. Тя била построена през 9-ти век по времето на княз Борис I. В края на 10-ти век, цар Самуил обновява базиликата и я превръща в патриаршеска. Той пренася в нея мощите на Свети Ахил от Лариса и от тогава насетне храмът, както и самият остров носят неговото име.

Останките от базиликата Свети Ахил
Останките от базиликата Свети Ахил

Свети Ахил бил християнски просветител и епископ на Лариса по времето на император Константин Велики.

В базиликата Св. Ахил цар Самуил е бил ръкоположен за цар и години по-късно е бил погребан в нея.

Там в средата на 20-ти век при археологически проучвания са открити гробовете на цар Самуил, на сина му Гаврил-Радомир, царувал за кратко, и на още около 300 души, погребани до базиликата, като за тях се предполага, че са част от ослепените воини на цар Самуил.

Сред руините на базиликата
Сред руините на базиликата

Останките от базиликата са внушителни. Личи си, че е била голяма. В архитектурно отношение е трикорабна базилика с три абсиди. Абсидите и днес се издигат в почти цял ръст, а зад тях в процепите синее езерото. От повечето стени, за съжаление, не е останало много, но все пак силуетът и архитектурата си личат.

Манастир Св. Богородица Порфирна - църквата
Манастир Св. Богородица Порфирна – църквата

Друга забележителност на остров Свети Ахил е средновековният манастир Св. Богородица Порфирна в далечната част на острова. Голяма част от него е в руини, но манастирската църква е запазена. Тя била строена в началото на 16-ти век.

Църквата Свети Георги
Църквата Свети Георги

По път от базиликата към манастира може да се види и църквата Свети Георги – малка и вкопана в земята, с интересна камбанария.

Забележителностите на острова може да се обходят за около час и половина.

Тъжно е, че толкова красиво място като остров Свети Ахил, което векове наред е било българско и силно свързано с историята на България понастоящем е далеч от границите на страната ни. Все пак остава утехата, че за има-няма няколко часа може да се стигне до там и да се разгледа необезпокоявано.

Посещението на остров Свети Ахил може да се комбинира с разходка край водопадите в Едеса.