Валенсия е градът, от който преди време започнах да опознавам Испания. Трябваше да пътуваме с колеги за Кордоба, но за там няма директни полети от България, затова кацнахме във Валенсия и си направихме една хубава разходка в централната част, преди да отпътуваме за Кордоба. След време повторих разходката с друга група и при други обстоятелства – имахме на разположение повече време, за да разгледаме града.

По централните улици на Валенсия
По централните улици на Валенсия

Трябва да призная, че Валенсия не е точно „моят“ град за туризъм – той е голям промишлен център и е третият по големина град в Испания след столицата Мадрид и Барселона. Все пак, и двата пъти ми беше интересно да се разходя в него.

И така: какво интересно има да се види във Валенсия?

Катедралата

Катедралата Света Мария във Валенсия (Catedral de Santa María de Valencia) е строена между 13-ти и 15-ти. Тя е огромна и е действаща. В архитектурно отношение е готическа, въпреки че съдържа елементи и от други стилове – романски, ренесансов, бароков, неокласически. В катедралата е уреден музей, посветен на историята на катедралата.

В катедралата: Светият Граал
В катедралата: Светият Граал

Разхождайки се в нея, ще видите стари и ценни картини, много от тях са още от 15-ти век. И най-интересното – в един от параклисите зад стъклена витрина е изложен лъскав потир, за който се твърди, че е самият Свети Граал. Това, разбира се, не е единственият претендент за свещения съд с кръвта на Исус, но се смята за автентичен с най-голяма вероятност.

Площадът

В непосредствена близост до катедралата се намира един от най-красивите и интересни площади във Валенсия – площадът на Девата. Той е от римско време. Нека да спомена, че градът е основан от римляните през 137 г. пр.н.е. като римска колония с името Валентия.

Площад на Девата
Площад на Девата

В центъра на площада е изграден много красив фонтан с бог Нептун в центъра му, заобиколен от осем жени. Фонтанът символизира реката, която протича през Валенсия – Турия и нейните осем напоителни канала.

Фонтан Турия
Фонтан Турия

Този фонтан именно е картината, с която основно запомних Валенсия при първото ми посещение там.

Портите

Интересна атракция представлява една от старите порти на Валенсия от времето, когато е била заобиколена с крепост. Портата се състои от две свързани кули и е позната като кулите Серано.

Кулите Серано
Кулите Серано

Пазарът

Централният покрит пазар е от най-старите и все още действащи пазари в Европа. Сградата прилича на нашите Централни хали в София.

Валенсия: пазарът
Пазарът

Музеите

Ако разполагате с повече време, отидете до Музея по Океанография, който е част от огромния комплекс Град на изкуствата и науките (La Ciudad de las Artes y las Ciencias). Комплексът се намира в югоизточния край на Валенсия и в него са експонирани десетки хиляди животни от различни видове.

Град на изкуствата и науките
Град на изкуствата и науките

Почитателите на изобразителното изкуство могат да посетят Музея на изящните изкуства (Museo de Bellas Artes de Valencia) в централната част на града.

Валенсия: улично изкуство
Валенсия: улично изкуство

Информация за още градове в Испания може да намерите на страниците на Лоял блог: