Преди десетина години посетих за първи път Испания и тя грабна част от сърцето ми. Много ми хареса там – хора, време, забележителности, инфраструктура, сигурност. От тогава насам последваха още посещения в различни части на страната, които затвърждаваха добрите ми впечатления. През повечето време, прекарано в Испания, сме били с кола под наем, за да може да обикаляме и разглеждаме възможно най-много места. Най-много време се задържахме в Мадрид – цели 4 дни и има защо.

Европейска столица

Мадрид е една от големите столици в Европа и се нарежда на трето място по население след Лондон и Берлин. Макар и голям град, основните забележителности са съсредоточени в централната градска част и не е проблем да се обходят пеша (с добри и удобни обувки).

Удобни директни полети

Макар че Мадрид отстои на около 3000 километра от София, до него се стига лесно и бързо, благодарение на удобните директни полети. Полетът до Мадрид е с времетраене около 3 часа.

Испанци

Намирам испанците за много готини хора – спокойни, усмихнати, не мърморят и не се нервят. Дали това се дължи на топлия средиземноморски климат или на задължителната сиеста от 2 до 5 следобед, не мога да кажа, но е факт.

Паеля

Паелята е типично испанско ястие с ориз в много разновидности. Опитвала съм доста – със зеленчуци, с пиле, с морски дарове … и все ми е харесвала.

Цени

В Испания е по-скъпо, отколкото тук у нас, но в сравнение с другите западноевропейски столици в Мадрид цените за храна и настаняване са сравнително поносими.

Шопинг

В централната градска част на Мадрид има лъскави магазини с добри промоции. Книгите там също са на добри цени, стига да можете да четете на испански 🙂 .

Градски транспорт

Мадрид разполага с добре уреден градски транспорт – подземен (метро) и наземен (автобуси). Ако сте си взели хотел в покрайнините на града, където цените са по-атрактивни, няма да ви е проблем да се придвижите лесно и сравнително бързо към централната градска част.

Удобни влакове

ЖП гарата в Мадрид е близо до центъра и от там можете да вземете влак за различни кътчета от Испания.

Да научите малко испански

Испанците, както вече споделих, са готини и отзивчиви хора, но като цяло малко от тях говорят английски. Случвало ми се е неведнъж да попитам за нещо на английски – разбират ме и се „скъсват“ от обяснения, но … на испански. Там неминуемо ще научите да си служите с поне няколко испански думи.

В Мадрид има немалко интересни забележителности, които да се посетят. На първо място, това са двата големи музея за изящно изкуство, в които са изложени множество шедьоври на именити художници: Гоя, Рубенс, Веласкес, Тициан, Пикасо, Дали и много други.

Музей Рейна (кралица) София

В този музей са изложени картини от модерното и авангардно изкуство.

Музей Прадо

Прадо е един от най-големите музеи за изящно изкуство в Европа. В него могат да се видят произведения от редица известни художници.

Църква Свети Джером

Интересна църква от 16-ти век, която се намира до музея Прадо.

Мадрид, църква Свети Джером
Мадрид, църква Свети Джером. Снимка : Друми в думи

Кралски дворец

Превърнат в музей, това е един от най-големите кралски дворци в Европа.

Кралски дворец
Кралски дворец. Снимка : Друми в думи

Плаза де Oриентe

Това е площадът пред Кралския дворец. Площадът се разпростира до друга емблематична за Мадрид сграда – Кралският театър. Край площада има множество кафенета и ресторантчета.

Парк Ретиро

Голям парк в централната част на Мадрид. Проектиран е през 16-ти век и е бил кралско владение, но в края на 19-ти век става общодостъпен. Най-приятното място в парка е кристалният дворец и езерото.

Парк Ретиро
Парк Ретиро. Снимка : Друми в думи

Площад Испания в Мадрид

Голям площад в центъра на Мадрид, недалеч тут от Кралския дворец. Централно място на площада е отредено на масивен монумент със статуи на Мигел де Сервантес и неговите главни герои Дон Кихот и Санчо Панса.

Площад Испания
Площад Испания. Снимка : Друми в думи

Съвсем разбираемо, площад с име Испания има в още много испански градове 🙂 .

Плаза Майор

Това е централният площад в Мадрид. Построен е през 17-ти век и е с вида на типичния средновековен пазарен площад, заобиколен със сгради.

Мадрид: плаза Майор
Мадрид: плаза Майор. Снимка : Друми в думи

Площад Пуерта дел Сол

Това е другият централен площад в Мадрид. Близо е до плаза Майор. Много е оживен, особено в почивни дни. В единия край на площада се намира емблематична фигура – статуя на мече и дърво.

Площад Пуерта дел Сол
Площад Пуерта дел Сол. Снимка : Друми в думи

На този площад мадридчани посрещат Нова година.

Стадион Сантяго Бернабео

Любителите на футбола (и не само) могат да посетят огромния стадион на Реал Мадрид. Има си специални турове из стадиона. Също така, може просто да отидете и да го видите, поне отвън и да си купите някой спортен сувенир от магазинчето към стадиона.

Стадион Сантяго Бернабео
Стадион Сантяго Бернабео. Снимка : Друми в думи

Недалеч от Мадрид се намират 3 старинни градчета, много интересни за посещение. И до трите се стига с влак.

Толедо

Старинният Толедо е най-близкият от трите. Достатъчен ви е един ден (че и по-малко) да отидете до там, да се разходите по старите му калдъръми и да обиколите всичко интересно.

Толедо
Толедо. Снимка : Друми в думи

Сеговия

Сеговия е друг старинен град. Намира се на около 90 километра от Мадрид. Основан е от римляните малко преди Новата ера. През Средновековието е кралска резиденция.

Авила

Авила е още един град с интересни старини, съхранени от Средните векове. Разположен е на около 115 км от Мадрид на повече от 1100 метра надморска височина.

Това бяха моите причини на сайте, заради които трябва да се посети Мадрид. Ще кажете, че доста от тях се отнасят за Испания като цяло. Прави сте. Испания е интересна страна сама по себе си – голяма европейска държава с изобилие от любопитни места, любима дестинация, поне за мен. В отделна статия ще ви разкажа и за други интересни за посещение места в Испания.

А вие харесвате ли слънчева Испания? Имате ли си любимо място там?