Посещението и откриването на интересни и красиви дестинации със сигурност е нещо, което повечето хора обичат да правят. Но понякога самото пътуване, особено ако представлява летене със самолет, може да се окаже истинско мъчение, поради… фобия от летене.

Ето защо искам да предложа на вашето внимание 6 начина, с които да преодолеем страха от летене със самолет.

Нека първо видим от къде идва и в какво се корени този страх.

самолет

Аерофобията е една от най-сложните и често срещани фобии, тъй като могат да я отключат редица фактори и други страхове.

Един от тях със сигурност е клаустрофобията – страхът от затворени пространства, страх от това, че не контролираме ситуацията и трябва да разчитаме на някой друг (пилота), страх, че самолетът може да падне (може би най-разпространеният), страх от височини, страх от турболенции, страх от атентати, от катастрофи и още много.

Според статистики на водещи медии, самолетът се потвърждава като едно от най-безопасните превозни средства, но покрай новините и кадрите от самолетни катастрофи,върху които се поставя голям акцент, както и от сюжети на много филми, чувството на безпокойство и страх се насажда в умовете ни. Все пак самолетните катастрофи са любима тема на повечето медии.

Този страх, обаче, може да бъде победен и преодолян с няколко простички стъпки и действия, някои от които може да ви се сторят банални, но това не ги прави по-малко ефективни, ако се приложат.

Първа стъпка към това да се справим с фобията си, е да разберем какво я отключва при нас, какво точно я предизвиква. Само така ще можем да се преборим с нея.

Ако страдате от аерофобия, може да е добре да отидете на летището малко по-рано, за да свикнете с обстановката и мисълта, че ще летите. Освен това, бързането, за да не изпуснете полета, би могло да ви докара допълнителна паника.

По-хубаво е да не пътувате сами. Ако има такава възможност, е добре да ви придружава някой, който е наясно с фобията ви, за да може да ви помага в преодоляването и овладяването на страха, да говори с вас, да ви разсмива.

Ако все пак пътувате по работа или искате да се изправите срещу страховете си сами, ето как може да го направите:

1. Избягвайте вещества като кофеин и алкохол

не-пийте-кафе

Важно е да пропуснете кафето, алкохола и други подобни вещества, тъй като само ще увеличат сърцебиенето и съответно паниката. Ако прецените може да прибегнете до мента, глог и валериан.

2. Не се фокусирайте върху мисълта къде се намирате, разсейвайте се.

Опитайте се да забравите, че сте в самолет, тъй като от там идва основният страх. Мислете си задълбочено за нещо друго, четете списание или книга (ако ще ви се отрази добре), слушайте музика.

слушайте-музика

Музиката може да се окаже основен помощник в това тежко за вас начинание. Подберете песни, които ще ви накарат да се отпуснете и дори да се пренесете някъде другаде. Може да се подготвите и с аудио книга.

3. Говорете с екипажа

Ако пътувате сами, добре е някой да е наясно с това през какво преминавате или има шанс да преминете. Осведомете някой от екипажа, те са обучени за това и със сигурност ще знаят какво да ви кажат, за да ви успокоят и да ви накарат да се почувствате по-добре. При нужда, дори ще ви обяснят как работи самолета и какво точно се случва по време на турболенция.

Ако смятате, че да сте информирани по темата би ви донесло някакъв вид сигурност, може да проучите сами и да изчетете всичко, което ви интересува преди полет, като устройство на самолета, как се управлява, статистики и т.н.

4. Опитайте се да заспите

спете

Дори да ви се струва невъзможно, опитайте се да заспите. Ако успеете, то пътят ще мине неусетно и безпроблемно. Нощните полети вероятно биха помогнали за целта. Може да си носите и възглавничка за път, за да ви е по-комфортно.

Още нещо, което може да ви накара да се чувствате по-добре, е да разберете кое място в самолета ви дава най-голямо спокойствие, и да избирате него. Избягвайте най-задните места, тъй като там най-силно се усеща като тресе.

изберете-място-в-самолета

5. Дишайте и издишайте бавно и дълбоко

Ако получите пристъп на паника, вдишвайте и издишвайте бавно и дълбоко, колкото пъти е нужно, за да се успокоите. Пийте вода.

По време на критичните моменти: съответно излитане, кацане и турболенция (ако има такава), добра техника е да си пеете тихичко или наум някаква песен, която ви успокоява или ви е любима, защото фокусирайки се върху това действие, няма да усещате толкова неприятното чувство.

6. Носете със себе си снимка на дестинацията, за където пътувате.

снимки-от-дестинацията

Особено ако отивате на почивка или екскурзия, да гледате избраната от вас дестинация и дори да планирате наум какво ще правите, веднъж като пристигнете, със сигурност ще ви накара да се чувствате по-добре! Снимки от екзотични плажове, исторически забележителности, любимо място, местност или планински пейзаж, ще послужат да се отпуснете и ще държат на разстояние тревожността и стреса.

Надявам се тези 6 начина да са ви е от полза, за да направите пътуването си със самолет по-приятно или поне не толкова мъчително. Ако се сещате за още начини, може да ги споделите в коментари.

Иска ми се да завърша с един вдъхновяващ цитат:

Едно от най-великите открития, които човек може да направи, е да открие, че не се страхува да направи това, от което го е страх.”

 Хенри Форд