В ръцете на Бог или Златният мост на Виетнам

1791

Пренесете се в свят, в който цари неземна тишина, а яркозелени природни красоти обагрят картината, която ви заобикаля. Пред вас се изрисува една едва доловима златна нишка, а в двата й края се издигат две огромни каменни ръце, изникващи като от нищото, за да обхванат здраво златистото влакно. „Това са ръцете на планинския Бог“ – чувате гласа на преминаващ покрай вас пътешественик…

И едва тогава осъзнавате, че сцената, в която сте попаднали не е дело на вашето въображение, а истински архитектурен шедьовър! Защото в този момент с изненада откривате, че пред вас стои не друго, а Златният мост – новата впечатляваща туристическа атракция на Виетнам!

В ръцете на Бог или Златният мост на Виетнам

Ако до сега посетителите на Виетнам можеха да се насладят на мистиката на Ха Лонг и очарованието на Хо Ши Мин, то днес те обезателно трябва да добавят още една спирка в списъка си с любими дестинации! През юни 2018 година светът за първи път успя да се докосне до величествения облик на Златният мост! Мястото остави без дъх редица ентусиасти, решили да пристъпят по златната нишка, провесена в ръцете на Бог.

златният-мост
Златният мост, Виетнам / Снимка: https://thespaces.com/giant-hands-lift-up-vietnams-golden-bridge/

Масивното архитектурно чудо превежда въодушевени пешеходци в планините на централен Виетнам в близост до Дананг. Колосалната скулптура от две ръце, повдигащи своеобразното златно влакно е изградена от стомана и стъклопласт. Целта на проектантите била постигането на ефект, подсказващ остарял, каменен облик.

Златният мост в цифри

Със своите 150 метра дължина, съоръжението успява да създаде впечатление, че всички негови посетители пристъпват по облаци, стигайки от едната до другата божия ръка! Въпреки че нишката изглежда едва доловима от птичи поглед, тя може да се похвали с цели 5 метра ширина. Достатъчно място, за да могат група туристи да се нарадват на неземно красивия пейзаж!

Ако искате да сте едни от късметлийте, видели от близо тези внушителни ръце, то имайте предвид, че ще намирате на 1 400 метра надморска височина! И ако се чудите колко ли средства са били необходими на проектантите на Златния мост да изградят тази неповторима атракция, то тогава добре е да знаете, че мостът е на обща стойност от 2 милиарда щатски долара.

И това не е всичко…

Плановете на създателите на величественото съоръжение обаче далеч не стигат само до тук! Проектът продължава с идеята за издигането на масивен сребърен мост в близост. Мистичният елемент в новият мост този път обаче ще бъде сребърен кичур, представляващ част от косите на Бога! Идея, която всички пътешественици, решили да се отправят към пленителното азиатско съкровище Виетнам, ще се радват да видят със собствените си очи!