Барселона – високи температури, средиземноморски полъх и запленителна архитектура  в една от най-посещаваните дестинации в Европа. И ненапразно. Каталунската столица привлича посетители целогодишно и ако и вие сте избрали Барселона за своя следваща дестинация, определено сте направили правилния избор.

Когато за първи път посетих колоритния град, не бях планирала почти нищо, дори не знаех кои места ще посетя. Много неща ме изненадаха – кои приятно, кои не чак толкова. Затова и днес ще споделя с вас няколко съвета за безпроблемна почивка или просто уикенд в Барселона, в които се убедих от личен опит.

А ако все още се колебаете дали да се насочите натам, се надявам следващите редове да ви убедят, че градът си заслужава.

съвети за барселона
Централният плаж в Барселона / снимка: Мария Стоянова (http://travellingbuzz.com/)

Съвет 1: Каталуния не е Испания

Първото нещо, което ми се искаше да знам преди да посетя града е точно това – Барселона се намира в „другата Испания“, в региона, носещ красивото име Каталуния. Да, реално погледнато районът е в границите на Испания. Каталунците, обаче, смятат себе си за отделен народ със собствени традиции, култура, кухня, език и вярвания. Самият регион представлява интересен микс между испанската и френската култура.

Да покажете уважение към този факт е препоръчително, когато контактувате с местните. Неведнъж ми се е случвало да ме поправят, когато ги адресирам като „испанци“, а държавата като „Испания“. Е, едва ли ще ви изгонят, ако не спазите това „правило“, но е много по-добре, ако имате едно наум при разговорите с местни.

Каса Мила Барселона
Каса Мила, Барселона / снимка: Мария Стоянова (http://travellingbuzz.com/)

Съвет 2: Планирайте бюджета си правилно

Както споменахме, Барселона е една от най-посещаваните туристически дестинации в Европа. Всяка разходка в града си заслужава и държавата е напълно наясно с това. Затова не трябва да ви изненадва фактът, че повечето забележителности имат входна такса по-висока от тази на всички музеи в София, например.

Стандартните входни такси на основните туристически обекти в Барселона са:

  • Саграда Фамилия – 15-29 евро;
  • Каса Мила – 22 евро;
  • Каса Батийо – 23,50 евро;
  • Аквариума – 38 евро;
  • Стадиона „Камп Ноу” – 25 евро
  • Парк Гюел – 7 евро;
  • Архитектурен резерват „Побле Еспаньол” – 13 евро.
съвети за Барселона
Саграда Фамилия / снимка: Мария Стоянова (http://travellingbuzz.com/)

Друго перо в бюджета, което може да ви изненада, са разходите за транспорт. Когато посетих Барселона и се наложи да използвам метрото, за да стигна до Парка Гюел, с изненада научих, че цената на единичен билет е 2,15 евро! Платих около 8 лв. в двете посоки, за да стигна до парка, който в крайна сметка не успях да посетя. Причината – не знаех, че трябва да си запазя билети предварително (но за това по-надолу). Ето до какво води липсата на предварителна подготовка…

Не правете тази грешка и си набележете местата, които ще посетите, заедно с техните входни такси и работно време още преди да опаковате багажа си.

Съвет 3: Запазете си билети предварително

Важно е да знаете, че предварителна покупка на билети онлайн за повечето забележителности може да ви спести доста пари. Освен да помогне на бюджета ви, няма да се налага и да чакате на опашки за закупуване на билети.

За някои обекти пък е дори задължително да си запазите билети предварително, за да сте сигурни, че ще ги посетите. Такава забележителност е Паркът Гюел (за който споменах по-рано) – едно от творенията на Гауди. В парка се пускат определен брой хора в определени часове. Поради факта, че не знаехме тази „малка” подробност, когато пристигнахме на място, ни беше съобщено, че най-рано можем да се вмъкнем след около 3-4 часа. Заради слабата ни предварителна подготовка, така и не успяхме да разгледаме най-интересната част от шедьовъра на Гауди.

Е, ние си имаме още една причина да посетим Барселона повторно, а вие един предварително научен урок.

Парк Гюел Барселона
Гледка към Барселона от Парк Гюел / снимка: Мария Стоянова (http://travellingbuzz.com/)

Съвет 4: Не се плашете от джебчиите по Ла Рамбла

La Rambla – Витошка-та на Барселона, е пълна с „туристически капани”. Сувенири с изкуствено завишени цени, хора в костюми на известни герои с „касичка” пред себе си… все неща, които привличат туристи. А където има туристи, там има и джебчии – напълно нормално.

Определено не бих казала, че опасността да бъдеш ограбен в Барселона е толкова голяма. Разбира се, винаги трябва да имаме едно наум, когато се разхождаме в подобни туристически зони. Но не бива да сме прекалено вглъбени в тази мисъл, особено по Ла Рамбла. Сами ще се убедите, че уличката не е толкова специална и повече от една разходка по нея ще ви се стори ненужна, затова й се насладете още при първото посещение.

Ла Рамбла Барселона
Ла Рамбла / снимка: Мария Стоянова (http://travellingbuzz.com/)

Съвет 5: Планирайте придвижването си предварително

В центъра на Барселона могат да се намерят много изгодни места за настаняване. Така и повечето основни забележителности ще са на крачка от вас. Освен това, Барселона е подходяща и за вело разходки, което може да се окаже добра и интересна алтернатива на ходенето пеша.

Някои туристически обекти, които заслужават внимание, обаче се намират по-далеч от центъра и дори извън града. Хубаво е предварително да планирате как ще се придвижите до тях – има ли метро, ще наемете ли кола или ще разчитате на обществения транспорт.

Предварителното проучване и планиране на придвижването ще ви спести време, разходи и излишни нерви на място. До хълма Монтджуик (Montjuic), например, трябва да смените 3 вида транспорт. Ако не сте подготвени, ще загубите деня пътувайки, вместо разглеждайки.

Барселона
Паркът на Цитаделата в Барселона / снимка: Мария Стоянова (http://travellingbuzz.com/)

Около Барселона, в Каталуния, също има доста интересни места, за които може да отделите част от времето си и от паметта на фотоапарата си. Каменистият бряг на Коста Брава може да ви привлече с прекрасни гледки, изпълнени с адреналин активности и забележителни фото възможности.

Коста Дорада пък се слави с едни от най-красивите плажове и като топ място за семейна почивка по Средиземноморието. Във всички случаи, обаче, трябва да знаете предварително как да стигнете до тези места.

Коста Брава, Каталуния / снимка: Мария Стоянова (http://travellingbuzz.com/)

Независимо дали планирате семейна почивка  или активна екскурзия с посещение на много забележителности, Барселона ще ви приеме с отворени обятия. А ако се подготвите за своето пътуване с помощта на тези съвети, ще се насладите още повече на времето, прекарано в каталунската перла. Оставете си място за изненади, но само за приятни!