Пътуването днес стана все по-достъпно, а забележителните места по света станаха все по-привлекателни за всеки ентусиазиран пътешественик. До колко обаче всички тези фактори успяха да доведат да негативни последици за местното население и кога туристическият поток започва да пречи повече отколкото да помага? Търсейки отговорите на точно тези въпроси, подбрахме за вас списък с дестинации, които, за жалост, са вече провалени от туризма…

Барселона, Испания

Първият ни ярък представител на списъка с дестинации, засегнати пряко от огромния туристически поток, стичащ се към удивителните забележителности там, е испанската перла Барселона. Местните жители не веднъж са надигали глас срещу многобройните туристи, желаещи да се снимат през Саграда Фамилия и Каса Мила.

барселона
Барселона / Снимка: https://foundtheworld.com/barcelona-spain/

Оказва се, че градът е достигнал до момент, в който туристите не са активът, носещ радост на местния бизнес, а даже напротив – коренното население смята, че пътуващите пречат на пълноценния им живот в каталунската столица.

Прага, Чехия

Искате ли да застанете по средата на величествения Карлов мост и да запечатате това незабравимо изживяване, заснемайки го в един невероятен кадър? Е, с точно тази цел тръгват към чешката столица редица пътешественици, желаещи да видят популярното многовековно съоръжение.

Прага
Прага / Снимка: https://unsplash.com/photos/vVWsqQVpWAM

На пръв поглед всичко това ни звучи нормално, но не това смятат чехите, живеещи в Прага. До толкова не са доволни от превръщането на мястото в популярна дестинация, че очакват пазенето на абсолютна тишина всеки ден след настъпването на 22:00 часа.

Дубровник, Хърватия

Преди няколко години „чашата преля“ и за местните жители на хърватския скъпоценен камък Дубровник. Известността на Хърватия достигна неимоверни стойности след като мястото се превърна в снимачна площадка на световноизвестния сериал „Игра на тронове“.

Дубровник
Дубровник, Хърватия / Снимка: https://www.ycharter.com/destination/dubrovnik-croatia/

Следствие на това, потокът на туристите, стичащи се към Дубровник скочи с десет процента, което накара кмета на града да вземе проблема в свои ръце. Вместо да посрещне 8000 туристи както до сега, кметството се произнесе, че желаещите да видят града трябва да не надминават 4000 души.

Амстердам, Холандия

Следващата дестинация, която е на крачка да каже „не“ на предстоящите си посетители е прекрасният Амстердам. Това удивително богатство на Нидерландия се оказва част от списъка на толкова много пътешественици, че градът вече не успява да посрещне многолюдния туристически поток.

Амстердам
Амстердам / Снимка: Grillot Edouard https://unsplash.com/photos/hEXkvOZZ7Xc

Възхитителната архитектура, пленителната атмосфера и бурният нощен живот успяха да привлекат значително всички посетители на Амстердам, което и допринесе за повишаването на цените на услуги като Airbnb настаняване и местни заведения.

Санторини, Гърция

Вероятно първото нещо, което ви идва на ум, когато се опитате да си представите очарованието на Санторини са преплитащите се синьо-бели нюанси! Е, това е едно от нещата, което успява да привлече и многобройните туристи, стичащи се към гръцкото съкровище, за да заснемат поредния възхитителен кадър!

Санторини
Санторини / Снимка: Tom Grimbert https://unsplash.com/photos/e8A7q4dYW3U

За нещастие на коренните жители, които наброяват едва 15 000, туристическият поток, прииждащ по бреговете на Санторини надминава впечатляващите стойности от 790 000 души на година! Не малка причина за гърците да не посрещнат с узо следващите си въодушевени гости!