Готови ли сте за една вълнуваща разходка из неземно красивите острови, с които е изпълнена пленителната Гърция? То тогава добре дошли на борда на нашия своеобразен круизен кораб, който ще ви отведе из най-впечатляващите места, намиращи се на приказните острови Скиатос и Скопелос…

Блясъкът на Северните Споради

споради
Споради, Гърция / Снимка: https://www.thethinkingtraveller.com/sporades/guide-to-the-sporades-islands/general-information/introduction-to-the-sporades-islands.aspx

Спорадските острови могат да се похвалят като един от най-популярните архипелази на територията на южната ни съседка. Със своята неземна красота Скиатос, Скопелос, Перистера и Скирос очароват огромно количество туристи, стичащи се към синьозелените води на Егейско море, за да се докоснат до ослепителната им природа.

Местните обичат да наричат архипелага „Северни Споради“, за да го отличат от разпръснатите острови на юг, които могат да бъдат срещнати както под името „Додеканези“, така и под простичкото звание „Южни Споради“. Чудите се защо споради? Защото думата от гръцки може да бъде буквално преведена като „разпръснати“.

Скиатос: островът на съкровищата

скиатос
Скиатос, Гърция / Снимка: https://www.thenationalherald.com/46954/travel-guide-skiathos-really-green-island/

Ако искате да се насладите на изобилие от уютни плажове, многообразие от маслинови дървета и величествени, иглолистни гори, то тогава следващата дестинация, към която трябва да се насочите е невероятният Скиатос. Разположен по средата между Солун и гръцката столица, Скиатос може да ви зарадва със своя неземен, прелестен образ!

За да стигнете до пределите на острова, можете да вземете ферибот от пристанището във Волос и само тридесетина километра по-късно, да се докоснете до блажените плажове на местността. Ако сте пристигнали на мястото не само зареди релакса, който бреговата линия ще ви предложи, можете да отделите малко от времето си на острова, за да разгледате множеството забележителности, които ви очакват там.

От къщата на известния писател Пападиамантис, до вятърната мелница и манастирът „Света Богородица“ – можете да сте сигурни, че Скиатос има много истории, които да ви разкаже!

Природният шедьовър Скопелос

скопелос
Скопелос, Гърция / Снимка: https://pixabay.com/bg/гърция-скопелос-остров-гръцки-2824611/

Ако името на следващият ни избраник от серията Споради ви звучи познато, то тогава най-вероятно свързвате Скопелос с популярната холивудска продукция „Мама мия“. Яркосиният му облик, контрастиращ със зеленината, струяща от маслиновите клонки, обхождащи острова, правят мястото подходящо както за снимачна площадка на продукцията, така и за туристически притегателен център.

Малки, преплитащи се улички, автентични гръцки къщички и много исторически сгради – всичко това и още много впечатляващи аспекти, спомагат за изграждането на ослепителния облик на Скопелос. Независимо дали ще изберете да изпиете сутрешното си кафе в някое от малките, местни кафенета или ще опитате морските специалитети в крайбрежните ресторанти – можете да сте сигурни, че ще останете омагьосани от мястото!

Параклисът „Агиос Йоанис”, местната крепост и църквата Агиос Йоанис са само част от забележителностите, попадащи в списъка със задължителните посещения по време на вашата почивка край бреговете на Скопелос.