Запознайте се с Кефалония – най-големият йонийски остров, превърнал се в притегателен център за огромен брой туристи от цял свят! Ще го познаете по яркосините води и зелените склонове, заобиколили дългите му плажове – все живописни картини, с които това прекрасно гръцко съкровище е обагрено!

Кефалония и преплитащите се синьо-зелени нюанси

Сгушен между популярните острови Корфу и Лефкада, Кефалония се радва на значителен интерес от всички, решили да се докоснат до най-пленителните кътчета на Гърция! Най-високата точка на острова, която очите ви могат да проследят е величествената планина Енос. Нейният най-висок връх достига до цели 1628 метра, а зеленината, която го заобикаля, прави мястото още по-впечатляващо!

Столицата на Кефалония – Аргостоли, може да бъде открита сред множеството маслинови, портокалови и лимонови дървета, изникващи над прекрасните склонове. А желаещите да се насладят на една от най-популярните забележителности на острова, непременно трябва да се насочат към подземното езеро Мелисани, намиращо се в близост. Мястото, което местните обичат да наричат „пещерата на нимфите“ ще ви очарова със своя сюрреалистичен облик!

Кристалната вода, която ви очаква там, е невероятна смесица между морска и езерна, а величествените сталактити и сталагмити, които я заобикалят, са на над 20 000 години! Обиколката с лодка из пещерата ще ви разкрие много от историята и великолепния образ на това популярно природно съкровище!

Историята, която крие остров Кефалония

Коренните жители на острова и до днес помнят съдбоносната 1953 година, защото тогава се преобръща съдбата на Кефалония! Ужасяващо земетресение заличава очарованието на мястото, разрушавайки огромна част от целия остров. За щастие, щетите от случилото се били главно материални. Сгради, с които си отишла и част от историята на гръцката местност.

Днес, години по-късно единственото градче, което може да се похвали с факта, че остава непокътнато от природното бедствие е Фискардо. Изключително красиво пристанищно градче, разположено на най-северната точка на остров Кефалония, в което ясно може да се усети непринуденото венецианско влияние!

Следствие на земетресението местната сгради било необходимо да бъдат издигнати отново. Това се превръща в основна причина за съвременния образ на архитектурата на острова. Разхождайки се по криволичещите улички ще се насладите на редица разноцветни къщички, обсипани с колоритни капаци по прозорците и цветни саксии!

Тези и още редица пленителни картини могат да бъдат видени по цялото протежение на Кефалония, а сините води, къпещи поразително красивите й брегове, ще ви накарат да мечтаете да се върнете в пределите на острова отново и отново!