Готови ли сте за една неописуемо красива разходка из най-колоритните и забележителни райони на удивителна Италия? Затегнете коланите и се настанете добре, защото ще ви отведем до петте италиански съкровища в Емилия-Романя, Ломбардия и Венето, които непременно трябва да видите с очите си!

1. Болоня

болоня-италия
Болоня, Италия / Снимка:https://besthqwallpapers.com/cities/bologna-4k-summer-buildings-cityscapes-17081

Първото кътче, което искаме да ви покажем е сгушено между реките Савена и Рено и се намира в небезизвестния регион Емилия-Романя. Градът е Болоня, а нещата, с които той ще ви плени започват с изкусителната местна кухня, изобилстваща от италиански деликатеси и приключват с многобройните забележителности, на които всеки пътешественик мечтае да се наслади!

Кои места да посетите в Болоня

Какво по-добро начало на обиколката ви из Болоня от посещението на най-старият университет в света! Болонският университет „Alma Mater Studiorum“ започва да посвещава в науката своите възпитаници още от далечната 1088 година, а днес може да се похвали с възхищението на всеки посетител на града! Внушителния облик на Болоня можете да усетите и разхождайки се по площад „Маджоре” и вдигайки поглед към най-красивите местни сгради. Обърнете специално внимание на Дворецът на градоначалника, църквата „Св. Петроний” и Археологическия музей.

2. Верона

верона-италия
Верона, Италия / Снимка: http://nadyn.biz/verona-italy-wallpaper-italy-world-33-wallpapers/

Следващата ви задължителна спирка ви отпраща в севроизточна Италия, където се спотайва приятният италиански регион Венето. Там, сред пленителните природни шедьоври на района, на брега на река Адидже ви посреща невероятната Верона! Град, чиито неповторими забележителности му отреждат място в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО!

Кои места да посетите във Верона

Мястото може да ви очарова с редица забележителни сгради, удивителна архитектура и многовековна история. За да усетите от този непринуден дух на Градът на Ромео и Жулиета, то тогава непременно посетете популярната Къща на Жулиета. Влезте в историята на Шекспир и пристъпете към небезизвестният балкон, разделящ наследниците на Капуолети и Монтеки.

Разходете се по площад Ербе и площада на Синьорията, разгледайте величествения амфитеатър „Арена ди Верона“ и вижте внушителната фасада на катедралата „Санта Мария“. Не пропускайте да отделите време за базиликите „Сан Зено“ и „Св. Анастасия“, защото посещението им наистина си заслужава!

3. Модена

модена-италия
Модена, Италия / Снимка: http://guidaprestiticambializzati.it/regioni-e-citta/prestiti-cambializzati-modena/

Спирка номер три от нашата незабравима италианска разходка ни отвежда до южната страна на долината на река По, където се спотайва неописуемо красивата Модена. Като част от провинцията Емилия-Романя, градът носи своите характерни очарователни черти, приканващи редица пътешествия към неговите криволичещи улички.

Кои места да посетите в Модена

Мястото не случайно носи името „Столицата на двигателите“, защото на територията на Модена са отворили врати едни от най-популярните марки автомобили в света! От изящните модели Ферари до пленителните Ламборгини и Мазерати! Любителите на луксозните и спортни коли определено има какво да посетят в „Долината на моторите“!

Забележителностите, през които обезателно трябва да минете по време на престоя ви в града започват с катедралата на Модена, построена още през 1184 година! Преминете също през Двореца на херцогът, етнографския и археологическия музей и завършете обиколката си пристъпвайки по големия площад или Пиаца гранде!

4. Маранело

маранело-италия
Маранело, Италия / Снимка: https://luxedb.com/look-inside-ferraris-headquarters-maranello-italy/

Следващата ни спирка из прекрасната северна част на Италия ни отпраща на 18 километра от Модена, където се спотайва невероятното градче Маранело. Мястото е популярно сред пътешественици от цял свят благодарение на централата на автомобилния гигант Ферари и едноименния екип от Формула 1.

Кои места да посетите в Маранело

Задължителното ви посещение в Маранело включва Музея на Ферари, в който за няколко часа можете да се насладите на една уникална експозиция от автомобили и трофеи на емблематичната италианска марка спортни автомобили! Друго популярно място, разположено на територията на града е частната писта Фиорано.

5. Мантуа

мантуа-италия
Мантуа, Италия / Снимка: https://www.dreamstime.com/stock-photos-mantua-square-church-set-italy-palazzo-ducale-ancient-catholic-cathedral-tower-palace-central-sunset-brightly-image38945623

Последното незабравимо италианско кътче, до което ще ви докоснем се намира в Ломбардия и може да се похвали със своето богато природно и културно наследство, изобилие от величествени исторически паметници и редица произведения на изкуството. Пригответе се за едно огромно разнообразие от исторически ценности, разкриващи различни части от необятното минало на страната!

Кои места да посетите в Мантуа

Непременно по време на вашата екскурзия обърнете внимание на замъка „Св. Георги“ и възхитителния Дворец на херцозите. Ше останете силно впечатлени от очарованието на този огромен дворцов комплекс, чиито над 500 помещения заемат цели 34 000 кв. м. Разходете се също по автентичния център на Мантуа и посетете катедралата „Св. Петър“ и ротондата „Сан Лоренцо“. Обиколете площад „Деле Ербе“ и разгледайте базиликата „Св. Андрей“. Която и посока да изберете, имайте предвид, че тази прекрасна столица на културата има още множество скрити кътчета, които да ви покаже.