Със своите нетипични шествания и любопитни традиции, Испания е сред най-интересните дестинации, привличаща над 70 милиона туристи годишно! Страната е известна по цял свят със своята изключително колоритна култура, а нестандартните й празненства, омайват редица пътешественици и ентусиасти!

Изживейте странностите и опознайте малките, нетрадиционни аспекти на тази невероятна страна, разглеждайки нашите 8 неща от испанската култура, които ще ви изненадат!

Испанските фестивали

За никого не е изненада, че испанската култура се характеризира най-вече с изобилието от фестивали. Освен обичайните танци, музика, храна и хиляди цветове обаче съществуват и странни шествия, които ще ви изумят.

Едно от тях е традиционното празненство на градчето Лекеитио – „Антзар егуна“ или „Денят на гъската“. Преди повече от 350 години започва честването на този празник, който събира местните край пристанището на града. Там, млади мъже в лодки се опитват да обезглавят висящата над главите им гъска, покрита с грес.

ел-колачо-неща-от-испанската-култура

Друго нетипично шествие е прескачането на новородени бебета в Кастрийо де Мурсия, в близост до Бургос. Да, правилно прочетохте – по време на „Ел Колачо“ местните жители се обличат в костюми на дяволи и прескачат наредени едно до друго деца. Това е техния странен начин да се „пречистят от първородния грях“.

Към странните фестивали можем да причислим изгарянето на сламените фигури на „Лас Фалас“ и най-големият бой с домати в света – „Ла томатина“, за които ви разказахме в „Най-известните испански фестивали“.

Испанските традиции

За разлика от много други страни, в Испания коледните и новогодишните празници далеч не са толкова комерсиализирани. За тях Рождество е дълбоко религиозен празник, който събира цялото семейство. Освен зелените дръвчета, венци и гирлянди, в домовете можете да видите множество украси, описващи сцена от раждането на Христос.

Коледните дни започват от 8 декември с честването на деня на непорочното зачатие. На бъдни вечер семействата поставят свещи или малки лампи на своите прозорци, вярвайки, че светлината ще насочи детето на Христос към всеки дом. Късно вечерта на „Ноче буена“ се сервират морски дарове и нуга бонбони.

тримата-влъхви-неща-от-испанската-култура

Подобно на много други култури, в Испания Нова година е посрещана с големи, бурни празненства. За разлика от останалите страни обаче, тук традицията в полунощ повелява празнуващите да изяждат точно 12 зрънца грозде. Ритуалът се прави за здраве и късмет през новата година.

На 6 януари испанските дечица пълнят обувките си със слама, ечемик и моркови, поставят ги пред вратата и очакват с нетърпение тримата влъхви. Според западноевропейските вярвания, влъхвите са трима мъдредци от царски произход. Евангелието разказва как Балтазар, Каспар и Мелхиор поднасят дарове на малкия Христос на Рождество, от където и идва и днешното честване на испанския празник.

Режим на хранене

За посетителите на Испания, едно от най-трудните неща за привикване е техния необичаен режим на хранене. Късният обед и още по-късната вечеря отличават значително испанците от останалите култури.

Традиционната испанска закуска съдържа кафе кон лече и чурос, поръсен с пудра захар или потопен в горещ шоколад. За разлика на повечето различни страни, испанците обядват между 14:00 и 16:00 часа, а типичният обяд преминава на няколко курса. Той започва с лека храна, обикновено супа или салата и преминава към основното – най-често риба или месо. Десертът е задължителен, дори да бъде само парче плод или торта. След него се сервира кафето, което може да бъде кафе-соло или кафе кортадо.

испанска-храна-неща-от-испанската-култура

Ако ще вечеряте в ресторант, то тогава можете да направите резервацията си между 21:30 и 23:00 вечерта, защото това е обичайното време за хранене в Испания. Традиционно местните не стават от масата в продължение на часове и вечерята приключва малко преди полунощ.

Задължителната следобедна сиеста

След обилния обяд в няколко рунда или както местните го наричат – „Комида“, общоприетата „сиеста“ е просто задължителна! Колкото и да не ни се вярва, предвид днешното забързано ежедневие, сиестата все още е почитана от множество испанци!

Дрямката е толкова голяма част от испанската култура, че местните дори организират „Национален шампионат по сиеста“. Разграничавайки събитието от всеки един възможен олимпийски спорт, тук победители са тези, които заспиват най-бързо, заемат нестандартна поза по време на сън и хъркат най-звучно! Със особена сложност се характеризира изпитанието „сън при неблагоприятни условия“.

сиеста-неща-от-испанската-култура

Следобедната дрямка е една от запазените марки на Испания, в последствие прегърната и от много други страни. Предвидете правилно обиколката си по испанските магазини, защото в диапазона 14-17 часа е напълно възможно желаният от вас обект да бъде затворен.

Разговорите

Умножете неколкократно здрависванията, прегръдките и потупванията по рамото при контакт с българин и ще получите един типичен испански разговор! Колкото и странно да ни звучи, испанците са толкова топли и сърдечни хора, че несъзнателно го показват с всеки свой маниер.

Когато разговарят, испанците използват много повече мимики и жестове, отколкото българите и описват чрез ръцете си почти всичко, което казват! Внасят емоция в разговорите и показват колко са заинтересувани от тематиката, прекъсвайки събеседника си. Да, не се притеснявайте да прекъснете другия докато говори, защото в противен случай испанецът може да помисли, че това, което казва не ви е интересно! Колкото и да е странно, това неписано правило важи и за бизнес отношенията.

разговори-неща-от-испанската-култура

Може да ви изглежда, че испанците говорят прекалено бързо, но използвайки звучността на езика, те спокойно могат да си го позволят! Испанският е вторият по говоримост език в света, след китайския, и може да се похвали с цели 329 милиона, за които той е майчин. Английският от своя страна заема едва трето място в класацията, изоставайки с малко над милион зад испанския.

Семейството

За испанците мисълта, че семейството е на първо място не е просто твърдение. Дълбоко в мисленето им е вкоренена важността на членовете от родословното дърво и до днес доказват колко важно е семейното огнище. Само 17% от сключените бракове в Испания завършват с развод. За сравнение, браковете, достигнали до своя край в Съединените американски щати надминават 50%.

испанско-семейство-неща-от-испанската-култура

Според вярванията в испанската култура, работата на човек и парите, които получава от нея се нареждат на много по-задна позиция, отколкото неговите семейство и приятели. По традиция обядът и вечерята се провеждат в компанията на цялото семейство, а ако негови членове отсъстват от дома през седмицата, то тогава задължително през уикендите всички се събират.

Подаряване на подаръци

Подаряването на подаръци има своите характерни особености във всяка различна култура. Испанците обичат да поднасят подаръци, но за разлика от други култури, те обикновено биват малки и практични. Жителите на Барселона дори си имат ден, в който трябва да подарят книга или роза на човека, когото обичат. Денят е посветен на „Свети Георги“, а датата е 23 април.

Испанската култура повелява когато отивате на гости да носите със себе си шоколад, торта или качествена бутилка вино. Ако в дома има деца, подобно на България, и в Испания е прието да бъдат поднасяни подаръци за малчуганите. Изберете нещо малко, с което да зарадвате дечицата в семейството.

подаръци-неща-от-испанската-култура

При официално събитие е необходимо домакинята да бъде уважена с цветя в нечетен брой. Ако подарите обаче 13 на брой цветя, домакините могат да се обидят, защото числото носи лош късмет. Никога не подарявайте също далии, хризантеми, бели лилии или червени рози.

В бизнеса е прието да се подаряват качествени, но не толкова скъпи подаръци. Поднасянето на екстравагантен подарък може да се сметне за подкуп, а предмет с фирменото ви лого няма да бъде приет добре.

Бурен нощен живот

Бурният нощен испански живот ви очаква не само в центъра на страната – Мадрид и в големите градове като Барселона! Вечерните партита са част от цялостната испанска култура, а техен домакин стават хилядите барове, клубове и заведения във Валенсия, Бенидорм, Тенерифе, Палма де Майорка и естествено – в Ибиса.

Освен със силната музика и ритмичните танци, партитата опияняват младите испанци и с разнообразието от вредни навици. Въпреки, че през 2006 година Испания става първата европейска страна, забранила тютюнопушенето на публични места, цели 40% от испанците на възраст 17-24 са активни пушачи.

ибиза-неща-от-испанската-култура

Нощният живот като неизменна част от испанската култура привлича огромен брой почитатели от цял свят. Годишно Ибиса може да се похвали с посещението на над шест милиона туристи, които харчат там над 1,4 милиона евро всеки ден! Срещу високите цени от 10-80 евро за вход и над 6000 евро за VIP маса обаче те получават изобилие от възможности за забавления. За най-запалените почитатели на купоните, Ибиса може да предложи най-големия нощен клуб света – Privilege. Сред най-популярните барове попадат също Pachа, Space, Amnesia, Eden и Es Paradis.

Усетете очарованието на испанската култура!

Ако искате да усетите полъха на средиземноморския бриз и да се насладите на някои от общо 280-те слънчеви дни годишно, то тогава потопете се в очарованието на испанската култура и се насладете на интересните испански традиции!

С туристическа агенция Loyal Travel можете да посетите най-красивите испански брегове, да чествате най-отличителните испански празници и да станете част от най-великолепните испански фестивали!

1 коментар