Преди известно време ви разказах за Мадрид, столицата на слънчева Испания и ви обещах да ви запозная с още интересни места там. Днес ще ви разкажа или по-скоро ще ви покажа най-интересните места в Малага, туристически център, голямо средиземноморско пристанище и главен град на едноименната провинция в автономната област Андалусия.

Тези места са много фотогенични – повечето изобилстват от цветове, а от някои се откриват неповторими панорами, места, на които се получават интересни снимки, без да си фотограф. Все пак, всяко пътешествие отминава, но снимките са това, което ни връща назад във времето и на мястото и ни припомня преживените емоции.

Катедралата на Малага

Малага е град, който заслужава повече от ден-два за разглеждане, а катедралата, заемаща голяма част в центъра на града, е едно от местата, което не може да се пропусне. Издигната е в продължение на голям период от време – между 1528 г. и 1782 г. , и е много красива и внушителна. Не е лесно да се хване цялата катедрала в един кадър, поради огромните й размери и околните сгради, които са съвсем близо до нея, но дори и фрагменти от нея изглеждат добре.

Катедралата на Малага
Катедралата на Малага

Епископският площад

До катедралата се намира Епископския дворец, а пред него – помпозен площад със същото име. Площадът е заобиколен от катедралата, двореца и от още няколко цветни сгради, а в централната му част има интересен фонтан.

Епископският площад
Епископският площад

Тесните улички в историческия център

Около катедралата е старата част на Малага, където може да се разходите по интересни тесни улички, особено обаятелни и оживени вечерно време.

Една от тесните улички в историческия център
Една от тесните улички в историческия център

Римски амфитеатър

Друга забележителност в центъра, при това – най-старата, е амфитеатърът от римско време, който е бил построен през 1-ви век.

Римски амфитеатър
Римски амфитеатър

Плаза де ла Мерсед

Малага е родно място на големия испански художник Пабло Пикасо. Къщата, в която е живял, е превърната в музей. Тя се намира на Плаза де ла Мерсед – друг интересен площад с цветни сгради.

Плаза де ла Мерсед
Плаза де ла Мерсед

През 8-ми век Испания е завладяна от маврите, чието владичество продължава чак до края на 15-ти век. Несъмнено, това дълго присъствие оставя голям отпечатък върху развитието и архитектурата на Испания, като Малага не остава встрани. По онова време градът е бил важен търговски център.

От тези времена са двата мавърски замъка – Алказаба и Гибралфаро, които се издигат на висок хълм в центъра.

Замък Алказаба

Замъкът е построен от маврите в края на 8-ми век върху стара римска крепост около 756-780 г. В него могат се видят крепостните стени, част от великолепните градини, някои от които с чешми и фонтани, и постройките с интересна декорация. Има и музейна експозиция. Стените, сградите и градините са достатъчно пъстри и предполагат красиви кадри, но може би, най-впечатляващи се получават снимките с красиви панорамни гледки, които се откриват.

Замък Алказаба
Замък Алказаба

Замък Гибралфаро

Малко по-нагоре по хълма се намира замъкът Гибралфаро. Двата замъка са свързани с алея. До Гибралфаро може да стигнете още с автобус. Гибралфаро е построен през 10-ти век.

Малага: Гибралфаро и гледките
Малага: Гибралфаро и гледките

От него се откриват още по-внушителни панорамни гледки, тъй като е разположен по-нависоко и може да се обиколи, ходейки по крепостните стени.

Малага: гледка от замъка Гибралфаро
Малага: гледка от замъка Гибралфаро

Ще завърша с две места извън, но много близо до Малага. И двете ми се струват по своему емблематични.

Нерха: Балконът на Европа

Първото от тях е Нерха – градчето от любимия сериал Синьо лято, с който ще запомня част от детството си. Нерха е курортно градче, което се намира на около 67 километра и 1 час път източно от Малага.

Нерха: Балконът на Европа
Нерха: Балконът на Европа

В центъра на градчето е Балконът на Европа – тераса над морето с красиви гледки.

Нерха: панорама от Балкона на Европа
Нерха: панорама от Балкона на Европа

Ронда: Новият мост

Ронда е градче, разположено в каньон – каньонът Тахо. Намира се на около 100 км и час и половина път западно от Малага. Най-внушителната забележителност там е Новият мост, построен да свърже двата бряга на каньона в края на 18-ти век. Има още много за разглеждане там, затова ви препоръчвам да посветите поне един ден на Ронда.

Ронда: Новият мост
Ронда: Новият мост

Не претендирам за изчерпателност с този списък. Районът на Малага е пъстър и богат на интересни за снимка места. Вие как бихте допълнили списъка?

Снимки: Друми в думи