Кой ли не мечтае да посети Рим – град с многовековна история, вечна слава, романтична атмосфера и… страшно много забележителности и преживявания, на които си струва да отделим време. Да, време – онова митично същество, което винаги търсим и никога не ни стига.

Едва ли някой би казал, че 3 дни са напълно достатъчни да видим Рим. И въпреки това, обикновено един уикенд е времето, което повечето от нас можем да отделим за посещение на Вечния град.

А какво можем да видим и усетим от Рим само за 3 дни?

Много неща…

…стига да си планираме правилно времето и да знаем какво си струва да включим в маршрута си и какво можем да оставим за друг път.

пантеонът в рим - рим само за 3 дни
Пантеонът в Рим / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com

Кои забележителности си струва да посетим в Рим?

Чували сме за голяма част от по-известните забележителности в Рим. Добрата новина е, че почти всички ключови обекти се намират на пешеходно разстояние един от друг. Затова с правилно разпределение на времето, ще може да се насладите на много от тях.

Ден 1…

Колизеумът и Римският Форум са задължителни в списъка на всеки турист. Комбинираният билет струва 12 евро, а предварително закупен онлайн билет, с който може да избегнете дългите опашки, е само 2 евро по-скъп. Пълна информация за работно време през годината, условия за безплатен вход и други подробности тук: http://www.coopculture.it/colosseo-e-shop.cfm.

Рим за 3 дни - колизеумъ и римският форум
Арката на Константин и Колизеумът в Рим / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com

На прекраснa гледкa към Рим може да се насладите от паметника на Джузепе Гарибалди намиращ се на едноименния площад  в западната част на града. Ако отидете по залез с чаша вино, може да се насладите на още по-незабравимо преживяване.

Портокаловата градина в Рим е другото място, на което си струва да се разходим. Бохемският квартал Трастевере пък ще ви заплени с автентичен италиански дух.

рим за 3 дни - пиаца навона
Пиаца Навона / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com

Ден 2…

В един ден може да комбинирате Капитолия, Пиаца Навона, Пантеона и Фонтана Треви. Имайте предвид, че разходката между всички тези популярни забележителности е изпълнен с още редица неща, струващи си да бъдат снимани. Затова не бързайте към крайната цел, а се насладете на пътя.

Рим за 3 дни - капитолийски хълм в рим
Гледка от Капитолийския хълм в Рим / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com

Силно препоръчвам и посещение на католическата църква Санта Мария дел Пополо. В нея може да се докоснете до изключителни творения на изкуството, дело на Рафаело, Бернини, Караваджо и други италиански творци.

Малката уличка Via del Serpenti е чудесно място за избор на ресторант за вечеря или бар за разпускане с местните. По Via Nazionale пък може да се отдадете на шопинг изкушения.

Рим за 3 дни - фонтанът Треви
Фонтанът Треви и тълпи от туристи / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com

Ден 3…

Силно препоръчвам да отделите един от дните си за Ватикана. Посещението на Ватиканските музеи е едно от най-впечатляващите и запомнящите се преживявания от Рим, които може да си подарите. Сикстинската капела, стаите на Рафаело, Галерията с картите са само част от залите, които ще ви оставят без дъх.

Рим за 3 дни - площад Свети Петър
Площадът и църквата Св. Петър във Ватикана / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com

Ватиканските музеи са всъщност 11 на брой, с 5 галерии и 1400 зали, затова си заделете поне няколко часа, за да се насладите максимално на това изкуство. Онлайн билет за Ватиканските музеи е с 4 евро по-скъп, но ви гарантира повече време за разглеждане на вътрешната част на музеите, вместо външната стена на Ватикана в чакане на реад си на опашка.

Рим за 3 дни - Ватикански музеи
Ватиканските музеи / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com

Ако искате да видите папата в Рим… отидете в неделя в 12 ч. на площад Св. Петър. Тогава той дава кратка реч, следвана от обедна молитва, която продължава около 20 минути. Имайте предвид, че хората се пускат на площада след проверка и се образуват дълги опашки, затова отидете по-рано.

Освен в неделя, папата дава молитва и всяка сряда, ако е в Рим. За тогава, обаче, трябва да си запазите билети предварително. За да проверите кога, къде и как може да видите папа Франциск, следете графика му в сайта на Ватикана (да, очевидно папата си има график, а Ватиканът – актуален и поддържан уебсайт).

Рим за 3 дни - папата
Неделна молитва на площад Св. Петър – Папа Франциск / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com

Кои забележителности да пропуснем?

Капитолийските музеи, три на брой, може би са интересна спирка за любителите на този тип туризъм. Разположени са на площад, проектиран от Микеланджело на Капитолийския хълм в Рим. Ако не държите да отделите няколко часа в разглеждане на експонатите в музеите, препоръчвам да пропуснете и оставите за друг път посещението им.

Вместо тях, разгледайте творбите на известни италиански и чужди творци на места като църквата Санта Мария дел Пополо или Ватиканските музеи.

Рим за 3 дни - Остров Тибър
Островът на р. Тибър в Рим / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com

Изола Тиберина – островът на река Тибър, също не е „забележителност”, каквато си представяхме. На него няма почти нищо освен болница, аптека и един стар ресторант. Ако планирате маршрута си и се чудите дали да го включите, препоръчвам да го пропуснете.

Рим за 3 дни - Испанските стълби
Испанските стълби в Рим / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com

Испанските стълби се оказаха най-неприятната изненада, която Рим ни предложи. От тълпите туристи и търговци почти не успяхме да видим стълбите в далечина. Освен това, площадът, на който са разположени, се пресича от 3 търговски улици. Това допълнително допринася за оживеността на мястото, дори и през слабия туристически сезон.

6 съвета за оптимизиране на времето в Рим

Немалка част от самото пътуване е подготовката – именно от нея зависи дали ще успеем да включим в маршрута си всички забележителности, които искаме да видим, и дали ще останем доволни от пътуването. Да не забравяме, че 3 дни не са много, но не са и малко.

Да умееш да управляваш времето си правилно е най-ценният урок за пътуване, който съм научила… И не, не се налага да планираме всяка минута от екскурзията си в Рим. По-скоро ще обърнем внимание на няколко трика, с които да си спечелим време за по-важните неща.

  1. Потърсете настаняване в централната част на града

Ще ви спести доста време, ако не се налага да го губите в ранни приготовления и път до централната част на Рим. А там се намират повечето забележителности. Придвижването ще бъде много по-лесно, ако хотелът ви се намира в самия център на града.

  1. Потърсете място за настаняване с кухня

Широк апартамент със собствена кухня е идеалното решение за кратки (и не само) пътувания. От личен опит мога да кажа, че това е най-голямото удобство, на което си заслужава да се обърне внимание. Особено ако времето ни е оскъдно.

Готвенето на закуска, приготвянето на обяд и вкусна вечеря с местни продукти от супермаркета или близкия пазар, може да ви спести толкова време, че дори да ви остане в излишък. А и няма нищо по-приятно от свежа сутрин с домашно приготвено, ароматно кафе в Рим.

Рим за 3 дни - Колизеумът
Нощна гледна към Колизеума в Рим / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com
  1. Изберете възможно най-ранни полети от и до Рим

Ако имате възможност да избирате, заложете на ранно пристигане в Рим – така ще имате възможност да ползвате целия предстоящ ден за част от планираните активности. За връщането, също съветвам да пътувате рано сутрин, така че отново да си осигурите пълен предходен ден в италианската столица.

За всеобща пътешественическа радост, нискобюджетните авиолинии обикновено избират точно такива часове за полетите си – рано сутрин или късно вечер. А те си мислят, че това е неудобство за пътниците… Е, дано поне те не четат блога на Loyal Travel, за да решат да си променят графика 😉

  1. Оставете 1/3 от деня си за почивка и импровизации

По-добре да прекараме половин ден пълноценно, отколкото да прекараме цял ден, но изнервени и в бързане. Все пак сте в Рим – насладете се на атмосферата, аромата на прясно кафе, виковете на италиански от съседната пекарна, прекрасното време и вкусния джелато.

Освен че успяхме да видим доста неща в Рим за 3 дни, имахме дори и време за следобедни дрямки, за да се заредим с нови сили за вечерни разходки или шопинг. С правилно подготвен маршрут и разпределение на времето, и вие може да си спечелите няколко свободни часа за почивка.

Рим за 3 дни - Колизеумът изгрев
Колизеумът по изгрев / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com
  1. Поръчайте предварително билети за вход 

Редовна грешка, която допускам, (да, дори и аз не съм се поучила от някои свои грешки), е чакането на опашки за купуване на билети за топ забележителности. Час за Колизеума (половината от който беше за намиране на касата), час и половина за Ватиканските музеи… все време, в което можеше спокойно да се разхождаме из Рим, вместо да се борим с туристи от знайни и незнайни националности за крачка по-напред на опашката.

Този съвет е толкова за мен, колкото и за вас: Ако искате да спестите време от висене по опашки, отделете 2-4 евро в повече и закупете билета си предварително.

  1. Избягвайте безплатните дни за посещение на популярните туристически обекти

Безплатен вход = дълги опашки = изгубени 2 часа…

Ако бюджетът ви го позволява, силно препоръчвам да избягвате дните с безплатен вход за най-популярните забележителности. Почти всяка европейска дестинация има такава политика и обекти. В Рим това са най-вече Колизеумът и Ватиканските музеи.

  • Колизеумът е с безплатен вход всяка първа неделя на месеца
  • Ватикански музеи – последната неделя на месеца
  • Базиликата Св. Петър във Ватикана – последната неделя на месеца

Ако пропуснете реденето на опашки, ще си гарантирате повече време за останалите активности, които планирате в Рим.

Рим за 3 дни - Пиаца Навона
Пиаца Навона в Рим / снимка: Мария Стоянова, www.travellingbuzz.com

Ето, че е възможно да видим голяма част от Рим за 3 дни. Да не забравяме, че пролетта е съвсем близо – прекрасно време да си подарим пътуване до Вечния град. Остава само да приготвите багажа, фотоапарата и да резервирате едно незабравимо италианско преживяване.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Много хубав пост 🙂 Но явно препоръките за посещение силно зависят от времето… Ние така останахме разочаровани от Фонтана ди Треви както Мария е останала разочарована от Испанските стълби – честно, едва видяхме фонтана от туристи (т.е. фонтанът не се забелязваше от тълпа, мноооого зле беше!) – а Испанските стълби бяха чудесни, някои от малкото хубави снимки от Рим са ни точно от върха на Испанските стълби 🙂