Наближават горещите дни и дълго чаканите летни отпуски. Не е тайна, че не само децата, но и възрастните обичат почивката на море. Още повече, това не само ви помага да се отпуснете, но е и полезно за здравето: яркото слънце, ласкавото море, множеството свежи плодове, активни развлечения. Възможности и посоки много, но коя от тях ще изберете в голяма степен зависи от Вас самите, а не от мястото за почивка.
Заминавайки на почивка с деца, трябва да се помни, че за тях това е промяна на обичайната им среда. Нова вода и храна, аклиматизация, смяна на часовия пояс понякога – всичко това се отразява върху всеки организъм, но най-вече на децата във връзка с особеностите на тяхната имунна система. Всичко това може да направи тялото особено възприемчиво към инфекциозни заболявания. Най-често при децата могат да възникнат остри чревни инфекции. Особено често те се срещат при малчугани, опознаващи и любопитни към околния свят и буквално пробващи всичко на вкус.

Инфекции при децата по време на лятната почивка

Защо инфекциите са толкова разпространени по курортите?

  • Колкото повече се затопля водата в морето и басейните, толкова по-благоприятни са условията за развитие на болестотворни микроорганизми. Най-благоприятна среда за тях е вода с температура от +26⁰C.
  • Също така по време на силните горещини патогенните вируси и бактерии могат да се натрупват в системите за климатизация – климатици, вентилационни системи като съответно навлизат в стаите заедно с охладения въздух.
  • Още една причина за остри чревни инфекции по време на почивка – хората, при които инфекциите протичат безсимптомно или с незначителни симптоми. Такъв човек сам не подозира, че е приносител на инфекции.

Затова някои специалисти са склонни да вярват, че с малки деца е най-добре да отидете на почивка в началото на сезона, когато не са започнали все още големите горещини, а в курортите няма толкова много туристи, също както и в разгара на сезона.
Проявите на остри чревни инфекции могат да бъдат остър гастрит, колит, ентероколит, ентерит, гастроентерит. Симптомите на остри чревни инфекции при децата са доста неприятни и започват обикновено с вялост, слабост, намаляване на апетита, повишаване на температурата и главоболие. По-късно се появяват гадене и повръщане, остри болки в корема, диария, втрисане и жажда. Разбира се, всичко това може да помрачи всяка една почивка.
Както е известно, болестта е по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува. Профилактика на острите чревни инфекции е доста проста и не изисква огромни усилия. Ето и основните препоръки:

  1. Измивайте добре ръцете и лицето преди хранене, след къпане в морето или басейна, игра в пясъка, пребиваване в места с масово събиране на хора. По възможност се старайте детето ви да не играе с чужди играчки и от време на време измивайте неговите играчки.
  2. Опитайте се да преминете към новите и различни храни и продукти плавно, не давайте на детето храни с най-малкото съмнение за тяхната годност или недостатъчна свежест. Въздържайте се от твърде екзотични храни и напитки.
  3. Пийте само бутилирана и доказано минерална вода. Ако се съмнявате в качеството на наличната бутилирана вода в предполагаемото място за почивка, вземете няколко бутилки от обичайната за бебето вода със себе си.
  4. Не купувайте храна от улицата, на плажа, в съмнителни заведения. Не купувайте продукти от масовите пазари и от ръка на ръка, където хигиената е на завидно ниско ниво.
  5. При закупуване на продуктите – храни, напитки от магазини, непременно обърнете внимание на срока на годност.
  6. Проявявайте бдителност не само на мястото за почивка, но и по време на път.
  7. Няколко дни преди пътуването може да започнете да давате укрепващи имунитета лекарства, но се консултирайте с вашия лекар.

Миене на ръцете преди хранене

Ако не успеете да избегнете заболяването, непременно се консултирайте с лекар за назначаване на правилното лечение. До пристигането на лекаря може да давате течности и електролитни разтвори (съдържат йони – натрий, калий, хлор и други и се използват за рехидратация на организма), антидиарийни и антимикробни лекарства.
Надяваме се да сме помогнали със съветите и навреме предприетите мерки да предотвратят инфекциите и вашето семейството да прекара весела и безгрижна почивка!
Бъдете здрави!