Аликанте (Alicante) е курортен град в централната част на средиземноморското крайбрежие на Испания – Коста Бланка. Аликанте е административен център на провинция със същото име и се намира в автономната област Валенсия. В тази статия ще ви запознаем със забележителностите на този вълшебен курорт и ще дадем полезна информация за посещението им.

[star_list]

  • Замъкът „Санта Барбара“

Замъкът "Санта Барбара", Аликанте | Loyal Travel Blog

Намира се в центъра на града, на върха на хълма Бенакантил с височина 169 метра и прилича повече на крепост. Датира от последните векове на мавританското господство (IX-XIIвек), а през XIII век в резултат на освободителната война на християните е кръстен в чест на светеца-покровител на Аликанте. Към хълма водят няколко пътеки, изкачването не е сложно, но в горещите следобеди е по-добре се изкачите със скоростните лифтове (140 метра за 35 секунди). Това е чудесно място да се види панорама на града и да се направят красиви снимки.
Цена: входът за замъка за пътуване с лифт нагоре към замъка – 3 евро (деца 1,5 евро), надолу – безплатно. Официален сайт: www.castillodesantabarbara.com.
Съвети: ако ще се изкачвате пеша, вземете със себе си вода, особено в горещ ден (горе можете да си купите в бара, но до него все пак трябва да се стигне). Спускането към морето по-добре да е по неасфалтираната пешеходна пътека, започваща почти от вратите на замъка: тя обикаля целия склон и разполага с красив парк, няколко по-малки фонтана, а в подножието на хълма се намира най-старият квартал Санта Крус.

  • Квартал „Санта Крус“

Квартал „Санта Крус”, Аликанте | Loyal Travel Blog

Древен мавритански квартал на Аликанте, разположен в подножието на Бенакантил, вдясно от замъка Санта Барбара, ако гледате от морето. Санта Крус е запазен почти непроменен от времето на маврите. Разхождайки се из него сякаш се пренасяте в XIII век. Тук има много от онези времена: лабиринт от тесни средновековни улички, увити с цъфтящи растения къщи с прозорци и балкончета декорирани в мавритански стил. Любимо място за разходки на туристите. Тук има малко площадче с пейки, където можете да отдъхнете, да хапнете и да нахраните гълъбите. Не го пропускайте, ако слизате пеша от хълма, на който се намира замъкът Санта Барбара.

  • Катедралата „Сан Николас де Бари“

Катедралата „Сан Николас де Бари”, Аликанте | Loyal Travel Blog

Построена в чест на духовния покровител на град Аликанте Сан Николас де Бари в ренесансов стил от архитекта, който е проектирал и манастира-дворец Ескориал и фасадата на замъка Алказар в Толедо. Величествената катедрала е увенчана с купол с височина 45 метра и е украсена с мрамор и цветни камъни. Сред реликвите на катедралата са мощите на светии и старинен орган от XI век. Разположена в непосредствена близост до стария квартал Санта Крус. Входът е свободен.

  • Булевард „Еспланада де Еспаня“

Булевард „Еспланада де Еспаня”, Аликанте | Loyal Travel Blog

Дълга алея, състояща се от шест милиона камъка под формата на мозайки, които създават оптичен ефект за вълни. Тук можете да закупите традиционни испански сувенири и да се отпуснете в сянката на високи палми. По протежение на булеварда се намира голямо разнообразие от кафенета и ресторантчета с веранди, от които се откриват приятни гледки към морето. В централната част на булеварда е разположен открит павилион във формата на морска мида. През лятото вечер тук се провеждат безплатни концерти. В края на булевард, заобиколен от гигантски магнолии, се намира фонтан.
Съвет: разхождайки се по булеварда дръжте под око чантите и портмонетата си, тъй като и тук, както на всички оживени места, се промушват крадци.

  • Парк де Каналехас

Парк де Каналехас, Аликанте | Loyal Travel Blog

Малък и уютен парк в близост до главната алея на града – булевард Еспленада де Еспаня. Тук растат множество огромни вековни дървета, стволовете на които са подпрени със специални стълбове. Това е добро място за бягство от жегата, на пейките под фикусите, с изглед към морето, яхтеното пристанище, декоративните фонтани и скулптури. В парка има детска площадка и спортни уреди. Интересно място в парка също е картата на Испания с огромен размер. Входът е свободен.

  • Централният пазар в Аликанте

Централният пазар в Аликанте | Loyal Travel

Разположен в историческа сграда с каменни барелефи, мозайки и лети декорации във формата на животни и растения. Главният вход представлява голямо парадно стълбище, разположено между две изпъкнали кули. Тук можете да опитате и си купите традиционни испански деликатеси: хамон, вино, сирене, морски дарове, зеленчуци, плодове, сладкиши и соленки. На площада зад Централния пазар ежедневно работи базар за цветя. Работно време: от понеделник до събота от 8,00 до 20,30 ч., неделя – почивен ден.

  • Остров Табарка

Остров Табарка, Аликанте | Loyal Travel Blog

Намира се на 19 км от Аликанте, в Средновековието е бил убежище на пирати. Според легендата все още някъде на острова са скрити техните съкровища. Този малък остров може да бъде обиколен почти за час. Тук се намира колоритно рибарско селище с цветни къщи и тесни улички, с централен площад и кладенец. Можете да разгледате старата църква „Св. Петър“, да се изкачите на руините на древната крепостна стена и да се насладите на морски дарове в местния ресторант. Островът има свой малък пясъчно-чакълест плаж. Крайбрежните води на острова са резерват, така че любителите на гмуркането могат да изследват местния подводен свят.

  • Морски разходки

Аликанте

В пристана на град Аликанте обикновено е паркиран бял ветроход, който предлага и екскурзии до Табарка и морски разходки по залез слънце с чаша шампанско. А целия ден в морето, в непосредствена близост до Табарка, можете да се забавлявате с гмуркане с включен обяд. Цената е в зависимост от варианта за разходка – от 12 до 44 евро на човек с продължителност от 1,5 до 5,5 часа.

[/star_list]