Изборът на дестинация за почивка или екскурзия е не по-малко уникален от самия турист. Дори пътуването до едно и също място оставя в паметта на различните хора различни спомени.
Най-добрият начин за намиране на дестинация, която отговаря на вашите интереси и възможности, ще е своевременно планиране на пътуването с помощта на изброените по-долу подходи, с които нашият екип се надява да е полезен.

Подход 1 – Според интересите

Решете какво бихте искали да правите. Нужно ви е приключение и добра доза адреналин? Потърсете оферти, в които има спускане по планински реки (рафтинг), гмуркане под вода, уиндсърф, парапланеризъм, скално катерене, възможност за посещение на атракциони.
Ако ви харесват историята и културните забележителности, то тогава древни места като Рим, Израел, Мароко, Китай могат да бъдат подходящи дестинации. Плажните места са популярни сред любителите на релаксиращата почивка. Обърнете внимание на тематичните паркове, ако тръгвате на почивка с деца.

Подход 2 – Според времето на годината

Изберете най-доброто време на годината за пътуване. Проверете прогнозата за времето в избраното от вас място за посещение в този период, когато възнамерявате да пристигнете. Може би това е период на мусоните или снежните бури? Ако е така, вероятно ще поискате да преместите пътуването за друга дата или на друго място. Предимство на пътуванията извън сезона е липсата на тълпи от туристи и по-ниски цени.
Разгледайте датите за провеждане на местните празници и фестивали. В някои страни през август всичко се затваря за лятото, което затруднява пазаруването, ако сте решили да предприемете шопинг пътуване. В други страни има много строги закони по отношение на поста по време на религиозни празници, което създава неудобство при храненето.
Уточнете информацията за времето, празниците, нравите и обичаите в мястото, където сте решили да отидете преди окончателния избор на дестинация.

Подход 3 – Според бюджета

Помислете и определете с какъв бюджет ще разчитате при пътуването. Някои дестинации могат да бъдат скъпи поради отдалечеността си или допълнителен транспорт, за да стигнете до тях, но пък да са сравнително евтин, когато попаднете в местните икономически условия. Можете да вложите една и съща сума пари, за да отидете в Централна Европа или в Средна Азия. Проверете цените на градския транспорт, храната и развлекателните дейности преди окончателно да изберете дестинация за пътуването си.

Подход 4 – Според езика

Определете за себе си доколко владеете чужди езици. Има много места, където можете да намерите многоезичен персонал. Още по-лесно стоят нещата с англоезичния персонал. Обаче, далеч не всеки хотел, особено в екзотичните страни, е с толкова удобен за комуникация език. Не е изключено да изпаднете в ситуация, в която единственият начин за общуване се оказва само езика на глухонемите. Освен това, не всички страни използват латинската азбука, така че там не винаги е достатъчно да имате джобен речник за превод на надписите. Избирайки направление за пътуване, определете нивото си на езиков комфорт и в съответствие с това изберете страната.

Подход 5 – Ваксинации

Много удобна система за търсене на препоръки за ваксинациите има на сайта на американския Център за контрол и превенция на заболяванията – CDC (http://www.cdc.gov/), в раздела за пътуващите. Избирайки дестинации за пътуванията, тук можете да получите цялата информация с препоръчителните за една или друга страна лекарства и ваксинации. При необходимост можете да направите търсене на допълнителни условия (например, пътуване с деца или бременни).
Имайте предвид, че имунизациите за някои заболявания като японски енцефалит изискват повтарящи се ваксинации в продължение на няколко месеца. За съжаление цялата информация на сайта се представя само на английски език.

Подход 6 – Виза

Разучете визовите изисквания за избраните дестинации. Държавите, в които е възможно безвизово влизане, не изискват предварително получаване на виза, а поставят печат в паспорта на влизане в страната. За пътувания в някои страни обаче може да се наложи да се погрижите предварително за получаване на виза. Помислете за тези визови нюанси при избора на посока за пътуване.

Подход 7 – Безопасност

На сайта на Министерството на външните работи можете да намерите списък с предупреждения за туристите за пътувания в една или друга страна – Линк. Не използвайте местните новинарски източници или пътеводителите като мярка за актуалността на събитията. По-добре да съгласувате пътуването си с посолството на своята страна, което се намира в интересуващата ви страна.

И няколко общи съвета:

[line_list]

  • Опитайте се да получите колкото се може повече информация за мястото, където смятате да отидете. Желателно е това да бъдат различни гледни точки и източници.
  • По време на полети с прекачвания, уверете се, че познавате визовите условия за всяка от транзитните държави по пътя си. Понякога се налага придвижване между летищата, в този случай не е изключено да има нужда от виза за транзитната страна.

[/line_list]

Консултация

Нашият екип винаги е насреща за подробна информация, за да вземете най-доброто решение за следващата дестинация.

Loyal Travel : Екип

 

1 коментар