Подготовката за дълго чаканата почивка или екскурзия често включва множество пунктове – като избор на страна или град, където бихме искали да отидем, изчисляване цената на почивката, избор на добра туристическа агенция, съставяне на списък с нещата, които трябва да вземем със себе си и много други. Занимавайки се с приготовленията по пътуването, ние разбираме, че без всички тези неща нашата почивка може да премине далеч не така безгрижно, както ние го си представяме.

Връщайки се от пътуване много от нас в продължение на няколко дни спят или прекарват дни пред телевизора или компютъра. Други се опитват, колкото се може по-бързо да се върнат към ежедневния живот и работа, като че ли пътуване изобщо не е имало. Защо да не се намери златната среда? По-долу сме дали списък какво трябва да се направи след пътуване. Тези препоръки ще ви помогнат да спестите пари, да останете здрави и да се насладите на пътуването си, дори и след приключването му.

1. Проверете своите банкови сметки и кредитни карти

Въпреки, че този съвет е актуален не само за туристи, именно туристите най-често са податливи на кражба на лични данни по време на пътуване. Принудени са да използват не особено безопасните връзки за достъп на свободния wi-fi, налага се да носят много важни документи, плащат със своите кредитни по непознати места. Разопаковайки нещата си, не забравяйте да проверите кредитната си карта и банковите извлечения, за да сте сигурни, че всички пари са на място и няма разходи, които са ви непознати. При възникване на някакви проблеми, незабавно съобщете за тях на служителите на банката.

2. Изключете международния тарифен план на мобилния си телефон

Много туристи активират роуминг на мобилния си телефон, за да могат по време на пътуване в чужбина да имат възможност на достъпна цена, с техния номер да се обаждат и пишат sms-и. Но след като се приберете, непременно изключете тази услуга, за да не плащате за нещо, от което повече не се нуждаете.

3. Проверете домашната и електронната си поща

Ако по време на туристически пътувания не сте имали възможност да проверявате своята лична или електронна поща, тогава непременно ги проверете скоро след прибирането си, тъй като там може да са се натрупали много важни писма и сметки.

spa02

4. Погрижете се за тялото си

Промяна на часови зони, закъснение на полети, прекаляването в ресторанти и барове, лош сън – това са само някои фактори, които могат да повлияят отрицателно на вашето здраве. Попаднало при такива обстоятелства тялото ви може да не издържи на натоварването и имунната система отслабва. Не е много хубаво да се върнете от пътуване и да се насочите направо към лекаря, затова е най-добре да се предотвратят последствията и да се погрижите за себе си. Пийте много вода, за да поддържате нормален водния баланс на организма, откажете се от тежки ястия и ги заменете с пресни плодове, зеленчуци и салати.

Ако тялото ви се нуждае от сън – подремнете и не насилвайте себе си към бърза адаптация. Много туристи предпочитат да се отдадат поне един ден на възстановяване след почивката. Това определено ще помогне да се отпуснете психически и физически, по-бързо да се върнете към обичайното си ежедневие.

5. Разгледайте снимките си и ги филтрирайте

Прибирайки се от отпуск, ние все още сме в състояние да си спомним интересните факти и имена на местата, които сме посетили и е важно да запазим тази информация за в бъдеще. Сортирайки снимките, пишете заглавия и описания към фотографиите. Също така не пренебрегвайте създаването на албум, посветен на вашето пътуване –  в края на краищата, вашите близки и приятели със сигурност ще проявят интерес към него някой път.

6. Проверете за програма за насърчаване на лоялните клиенти

Ако често пътувате, отсядате в едни и същи хотели или използвате услугите на една туристическа агенция, непременно проверете дали не ви се полагат допълнителни бонуси или отстъпки по програма за насърчаване на лоялни клиенти. Така можете за в бъдеще да спестите пари за предстоящите пътувания в други страни.

7. Потърсете застрахователните си претенции, ако има такива

Ако по време на пътуването нещо се обърка и искате да предявите иск към застрахователната компания за обезщетение на вредите – не отлагайте! Често сроковете за предявяване на иск в договорите са написани с дребен шрифт и ако твърде дълго се забавите, правото за подаване на иск може да изтече. Съберете всички необходими документи и подайте заявление колкото се може по-бързо.

Koala-3

8. Вземете необходимите мерки

Може би сте прекарали една седмица, наблюдавайки диви животни, които са застрашени от изчезване или пък сте били трогнати от нещастното положение на бездомни деца. Прибирайки се от пътуване у дома, можете да намерите някакъв начин, за да им помогнете и отдалеч. Направете дарение, потърсете благотворителна организация или намерете друг начин да превърнете вдъхновението в действие.

9. Споделете своя опит с други туристи

Ако подготвяйки се за пътуването, сте чели мнения за хотели или сте сравнявали рейтинга на ресторантите и след пътуването у вас се появи желание да споделите своя изключителен опит с други хора, то тогава можете да напишете съдържателен пост в нашия блог. За да не пропуснете нито една очарователна дреболия, направете го в рамките на седмица или две след прибирането си.

10. Започнете да планирате следващото си пътуване

Неотдавнашно проучване показа, че колкото по време на пътуване човек става по-щастлив, то толкова след пристигането си у дома това чувство започва да изчезва. За щастие вие можете да удължите получаването на положителни емоции като започнете да планирате  следващото си пътуване.

Прочетете още: Как да изберете дестинация за почивка или екскурзия?