„Реших да отплавам към Дхибат ал Махал (Малдивските острови), за които много съм слушал. Тези острови са едно от чудесата на света.“

Ибн Батута (арабски пътешественик)

В Индийския океан, на югозапад от Шри Ланка, почти на самия екватор се намира кораловият архипелаг – Малдивите. Той се състои от 26 коралови атола, обединяващи 1 196 малки островчета, от които са обитавани само 202, а всички останали са необитаеми. Те никога не са били част от континента. Нашият екип установи, че може би това е единствената в света държава с такова изобилие от толкова много и различно разпръснати късчета земя. Гостите тук, както подобава на всеки рай, се посрещат с радост, песни и цветя – задължителен ритуал на Малдивите е поздрав с полагане на врата ви венец и гирлянди от благоуханни цветя.

Всеки остров е отделен курорт със собствено пристанище, бюра по настаняване, барове, ресторанти. На разположение на туристите са слънчевите острови, обрасли с палмови гори, пясъчни плажове, коралови рифове, луксозни бунгала с гледка към морето (приравнени към петзвезден хотел) и, разбира се, самият невероятно топъл Индийски океан. Малдивите са определено самобитна и екзотична държава, но също така и ислямска, поради което хотелите са разположени на едни острови, а местните села на други. Вносът на алкохолни напитки в страната е строго забранен, но в баровете и ресторантите можете да си поръчате всякакви напитки на средноевропейски цени.

Photographed by Anna Hult

Столица на страната е град Мале, където се намира Националният музей и Главната джамия. Всеки остров е заобиколен от коралови градини с извънредно разнообразие и красота. Те са обитавани от живописни океански риби, точно тук се ловуват рибки за европейските аквариуми. Гвоздеят на програмата е нощен риболов на риба тон и баракуда, които се приготвят за вас веднага на брега. На островите ресторантите предлагат всички видове кухня – местна, европейска, индийска, шриланска, тайландска, индонезийска, китайска и други.

В Loyal Travel потвърждаваме, че Малдивите се радват на голям успех и интерес сред младоженците – подобно съчетаване едновременно на уединеност, комфорт, лукс и в известна степен първобитност не съществува, може би, никъде другаде по света. Малдивските острови са от малкото места в света, където е възможно чудо: пълно изолиране от настоящето, гмуркане в пространството, изтъкано от сини небеса, пясък с цвят на сняг и изумрудени води с изключителна прозрачност.

Прочетете още: 10 неща, които не знаете за Малдивите

С какво да се занимавате на Малдивите

За никого не е тайна, че Малдивските острови са толкова популярни не само благодарение на превъзходния си климат и екзотика на тропиците. Известният в цял свят дайвинг (гмуркане), изумителната красота и разнообразие на подводния свят ежегодно привличат туристи от всички краища на планетата. Впрочем, това далеч не е единствения вид спортни дейности за свободното време, тук можете да се отдадете на всичко, което е свързано с морски развлечения: да пояздите вълните на сърф, да се отдадете на шнорхелинг или уиндсърф, да наемете яхта, поиграете плажен волейбол или просто да поплувате.