Всички ние обичаме да пътуваме и научаваме нещо ново за традициите и обичаите на други народи. Любуваме се на архитектурни паметници, природата, правим екскурзии и, разбира се, опитваме ястия от националната кухня. Но малко са хората, които знаят какво не трябва да се прави по време на хранене. Сега ще ви запознаем с табута, за които всеки трябва да знае.

Италия

В Италия се счита за невежливо да приемате покана за обяд от първия път. Първо ще трябва да я отхвърлите и само ако втори път ви поканят, да приемете предложението. Ако решите да вечеряте в ресторант и ви се стори, че в поръчаното от вас ястие няма достатъчно сирене, тогава по-добре да не го заявявате на всеослушание. Това ще се третира като знак за недоволство от кулинарните умения на готвачите, което се приема за голямо оскърбление.

Китай

В Китай не бива да разрязвате или начупвате изделия като спагети, фиде. Това се смята за лош поличба, тъй като китайците вярват, че колкото са по-дълги, толкова по-дълго ще живеете. А начупените или нарязани спагети символизират намаляване продължителността на живота. Също така, не бива да насочвате пръчиците за ядене към вашите сътрапезници.

Великобритания

Интересна традиция присъства в културата на Великобритания. Когато ядете супа, трябва да наклоните чинията не към себе си, а в обратната посока. Така трябва да си служите и с лъжицата.

Германия

В Германия, както и в Чили, не бива да хапвате нищо с помощта на пръстите си. Изключение е само хлябът.

Франция

Във Франция трябва да дъвчете храната си бавно. Бързото ядене се счита за грубо и некултурно. Също така, искайте или си слагайте толкова храна, колкото можете да изядете. Ако не си доядете храната, това е знак, че не ви харесва. Ако отидете на кафе или ресторант с компания, не забравяйте, че във Франция не е прието да си поделяте сметката. Вие трябва да платите за всички или да не плащате изобщо. Друг вариант не съществува.

Танзания

В нашата страна е прието да дойдем за вечеря навреме или даже малко по-рано. Може да помогнем на домакинята в приготвянето на храната и така да й засвидетелстваме внимание. Но в Танзания по-добре да закъснеете за вечерята с 20 минути. В противен случай ще обидите домакините си.

Корея

Според обичаите на Корея, храненето на трапезата трябва да започне най-старшият от присъстващите на масата и тогава вече всички останали могат да си вземат. А в Южна Корея по време на отпиване трябва да обърнете глава и да гледате някъде встрани.

Чили

В Чили, ако консумирате всякаква храна с ръце, го считат за лош тон.

Русия

В Русия се смята за лош късмет, ако оставите празни бутилки от водка на масата. Затова винаги ги поставяйте на пода. А облизването на храна от ножа показва лошо възпитание.

Естония

В Естония, ако изпуснете на земята хляб, трябва да го целунете преди да се изхвърлите.

Индонезия

В Индонезия ръцете ви по време на хранене трябва да бъдат на масата.

Ямайка

В Ямайка на малките деца не позволяват да консумират ястия, съдържащи пилешко месо. Според вярванията, ако детето хапне такова месо преди да започне да говори, то изобщо не се научава да говори.

Нигерия

Интересно схващане, свързано с пилешкото месо има и в Нигерия. Тук населението вярва, че ако децата се хранят с яйца, то те ще израснат крадци.

Мюсюлманските страни

Във всички мюсюлмански страни храната трябва да се яде изключително с дясната си ръка. Лявата ръка е предназначена за подмивания, тоест нейното използване по време на хранене се счита за неприемливо.

Казахстан

В Казахстан най-добре да отидете със своята голяма чаша, защото там наливат чай само до половината на чашата. Ако домакинът ви налее пълна чаша, това е намек, че ви е време да си тръгвате.

Афганистан

В Афганистан, както и у нас, разсипаната сол се смята за лош късмет, тъй като това може да доведе до кавга. И за да не се случи, трябва отгоре да поръсите със захар.

Египет

В Египет, ако попитате за солницата, ще нанесете обида на готвача.