Ако пътувате често, ще е от полза да знаете някои основни неща за пребиваването в хотелите. Нашият екип ще ви запознае с няколко такива правила като се надяваме да бъдем полезни, за да бъдат пътешествията ви приятни и безгрижни.

За много хора, които често пътуват в чужбина, в дом (макар и временен) се превръща хотелът. Въпреки това хотелът не е собствен дом, в който можете да правите всичко, което пожелаете. В хотелите действат редица правила, които трябва да се спазват, за да не провалите собствената си екскурзия или почивка, а и тази на другите.

Как да се държите в хотела?

 Може би основните правила, които действат на територията на всеки хотел са правилата за благоприличие. Тези правила, преди всичко касаят уважението, вежливостта, учтивостта, която трябва да се спазва към останалите посетители на хотела, както и към персонала му.

В много хотели действа режим за спазване на тишина (от 22.00 ч. до 8.00 ч.). Разбира се, по това време на деня не е забранено да гледате телевизия, но не трябва да включвате звука с пълна сила или да организирате шумни събирания в стаята. Едва ли това ще се хареса на съседите ви, особено в случаите, когато звукоизолацията на хотела е слаба или стените са тънки.

Във всяка от стаите камериерки ежедневно правят почистване. Така че не се изненадвайте, ако видите нещата си не на мястото, където сте ги оставили. За да се избегнат недоразумения, всички пари и ценности по-добре съхранявайте в сейф. Може да ви се стори чудно, но на камериерките в чуждестранните хотели е прието да се оставя бакшиш. Между другото, бакшиш в чуждестранните хотели е прието да се оставя на целия персонала – камериерка, пиколо, рецепционист и охрана. По принцип се оставя не по-малко от 1-2 евро като бакшиш.

Ако по някаква причина искате обслужващия персонал да не ви тревожи, сложете на дръжката на входната врата табелата с надпис „Не ме безпокойте“. И никога не забравяйте да заключвате стаята си: персоналът има дубликати на ключовете от стаята ви, а външни лица нямат работа в нея.

Ако резервирате двойна стая, в никакъв случай не настанявайте в нея допълнително хора. Първо, ще ви бъде тясно и второ, ако разбере управителят на хотела може не само да ви постави в „черен списък“, но и да ви изгони от стаята и хотела.

Как да се държите в ресторанта на хотела

Специално внимание заслужават правилата за поведение в ресторанта на хотела. Крайно неуместно е да се появите в ресторанта по бански костюм, по халат, боси или полуголи, дори и ако басейнът се намира на пет метра от ресторанта. Освен това в ресторанта на хотела е прието да се спазва тишина и ред. В някои ресторанти посудата и приборите на туристите се събират от сервитьори, в други това трябва да направите сами. Не бива да се пренебрегва това правило.

Ако сте пушач, трябва да се отдадете на своята слабост само в специално определени за това места, така че околните да не вдишват дима и да не им пречите. Обикновено в местата за пушене има знак, който обозначава, че пушенето е разрешено и има пепелници.

Ако спазвате тези прости правила ще успеете да избегнете неприятни ситуации и конфузи, а вашата почивка или екскурзия ще протече „на шест“.

Ще споделите ли в коментарите някои от своите „най-куриозни“ преживявания, които илюстрират „как не трябва да се държи човек по време на почивка“ – сигурни сме, че заедно ще открием немалко ситуации, които ще ни накарат да се усмихнем снизходително.

1 коментар

  1. Здравейте,харесвам вашата агенция.Може ли да добавите препоръка за клиентите.Когато се посещава ресторант за хранене в хотел,туристите да ползват дискретно парфюм.Не е нормално в зала за закуска например,да се появи гост ухаещ на парфюм с такава сила , че гостите да са принудени да напуснат ресторанта или да се местят.Българските туристи не е необходимо да демонстрират силен аромат и количество на парфюм.