Ако има място на земята, където ще поискате да се върнете, то Неаполитанската Ривиера несъмнено е едно от тях. Невероятната безметежна красота на скалите, които се обливат от ослепителното синьо море, лимоновите градини и бялата линия на хоризонта, чашата ароматно кафе с неустоим сладкиш. Когато всичко това се случи в живота ви – ще разберете, че дори само заради това си е заслужавало да сте на този свят.

Неаполитанската Ривиера е уникална курортна зона в Италия, където има толкова много невероятни, световноизвестни курорти. Остров Капри, крайбрежието на Соренто и Амалфи са познати като престижни места за почивка още от времето на Римската империя. Славата им тръгва от неповторимата по своята хубост бреговата линия и прозрачно море, потънали в зеленина и цитрусови дървета, планини и мек климат, лечебен въздух и горещи термални извори, връщащи изгубеното здраве и младост.

Почивка в Кампания, Италия

Кампания

Регион Кампания (Campania) се намира в централна Италия, със столица град Неапол. Граничи на север с Лацио и е с дълга брегова линия на Тиренско море. Територията на региона е около 14 хил. кв.км и население 5,7 милиона души. Тук се намират древните градове Помпей и Херкулан, вулканът Везувий, остров Капри, възхитителното крайбрежие на Неаполитанския залив: Амалфи, Соренто, Бая Домиция, Салерно, национални паркове и резервати. Като територия с вулканичен произход регион Кампания дава възможност на туристите да съчетаят почивката на море с оздравителните и релаксиращи процедури на термалните извори.

Регион Кампания е известен с превъзходната си кухня, която е различна от гастрономията на други места в Италия. Местната кухня, освен пица (чиято родина е Кампания), сладолед и уникално италианско кафе, предлага и много други вкусни ястия. Тук се срещат, освен известната моцарела и над 250 вида други сирена. [highlight] Вижте Почивка в Бая Домиция, Кампания[/highlight] .

Соренто, Италия

Соренто

Соренто е един от най-романтичните курорти в света. Винаги е бил известен като престижно място за почивка: римските патриции са строили в близката околност на града вили, а на близкия остров Капри се установява самият император Тиберий. Според легендата именно край бреговете на Соренто коварни сирени със своите красиви гласове са се опитали да отклонят от пътя му Одисей и неговия кораб, но Одисей ги измамил без да се поддаде на магическия чар на техните гласове.

Символ на Соренто е лимонът. Градът е разположен върху 50-метрова тераса, гледаща към кристално синьо море. Това необичайно разположение придава на мястото уникалност: Соренто е издаден над морето като балкон, откъдето се открива незабравима гледка към Неаполитанския залив и дремещия конус на вулкана Везувий.

Буйната растителност, невероятните аромати на цветя, сините води и магически панорами на морето са превърнали града в Мека на международния туризъм. Лимонови, портокалови и мандаринови дървета тук растат навсякъде: по улиците и площадите, градините и парковете. От плодовете на лимона тук се прави ликьора лимончело, който се пие след ядене силно охладен.

Забележителностите на Соренто са немалко. Могат да се видят останки от антични вили от първи век пр. Хр. и така наречената „Баня на кралица Джована“ – естествен басейн, свързан с морето чрез мост под арка. Създава се впечатлението, че мостът е направен специално, за да се раздели „банята“ от морето.

Катедралната църква Duomo. Сградата на църквата е построена през XI век, но носи следите от престрояване през различните времена. Съвременната й фасада е в неоготически стил от края на XVIII и началото на XIX век. Отделно стои камбанария, която се явява едновременно и часовникова кула.

Museo Correale di Terranova – сградата на музея се намира на площада. В музея е събрана колекция от мебели, порцелан и живопис от неаполитанската школа XVIII-XIX век. Има интересна археологическа експозиция, събрана от разкопките на полуострова. Във входа на музея има плакет, в който са изброени имената на най-известните чужденци посетили Соренто.

Площад Тасо (Piazza Tasso) – това е централният площад на града. На него се намират два паметника – на Торквато Тасо, известен италиански поет, роден в Соренто през 1544 г. Другият паметник е на светеца- покровител на града – Свети Антоний, монах-бенедиктинец, починал тук през 830 г. и признат за светец.

Sant’ Agata sui Due Golfi е интересно малко местенце, разположено почти в средата на полуострова, в най-високата му част. Оттук можете да видите едновременно залива на Салерно и Везувий. От градската градина на Соренто се открива красива гледка към Везувий и Неаполитанския залив. А от пристанището Марина Гранде всяка сутрин потеглят морски ракети към остров Капри и се организират круизи в съседните курортни градове Позитано и Амалфи. [highlight] Екскурзия „Перлите на Южна Италия – Неапол, Соренто, Амалфи, Капри“ [/highlight] .

Амалфи, Италия

Амалфи

Амалфи е най-големият град на неаполитанското крайбрежието. Според легендата Амалфи е име на русалка, съпруга на Херкулес. Когато тя починала Херкулес я погребал тук, а местността започнала да се нарича в нейна чест Амалфи.

Сред забележителностите на града е величествената катедрала „Св. Андрей“, в която се съхраняват неговите мощи. През лятото в Амалфи се провежда известния лимонов фестивал, посветен на плода и популярния италиански ликьор лимончело, а на всеки четири години се организира традиционно състезание с лодки Regata Storica delle Repubbliche Marinare.

остров Капри, Италия

Остров Капри

В днешно време тук почиват холивудски красавици, индустриални магнати, известни стилисти и дизайнери. А в миналото на острова са прекарвали времето си римските императори Август и Тиберий. В Капри има какво да се види. От острова може лесно да се стигне с ферибот до Соренто или Неапол.

Забележителности на Капри са площад Умберто с часовниковата кула и бивша камбанария, църквата „Санто Стефано” и манастирът „Сан Джакомо”. Финикийската стълба (Scala Fecicia) в древността е съединявала градовете Капри и Анакапри. Стълбата достига 1,7 км и се състои от 921 стъпала, изкачването по нея отнема около 1,5 часа, а слизането – около 40 минути. Издълбана е в скалата около 7-6 век пр. Хр. На остров Капри се намира и невероятно красивата карстова пещера Blue Grotto. Магическата атмосфера на пещерата се създава от небесносините отблясъци на светлината, проникваща през тесния вход и кобалтовите тонове на слънчевия спектър, филтрирани от водата. [highlight] Екскурзия „Съкровищата на Италия“[/highlight] .

Ако вече сме успели да ви накараме да мечтаете за красивата Неаполитанска ривиера и да предвкусвате лимончело по небцето си, не се колебайте да ни попитате за възможностите и датите на тазгодишните екскурзии и почивки. От тази година Loyal Travel предлага още по-богато портфолио с предлагани почивки и екскурзии в Италия:

Всички оферти за Италия Екскурзии Почивки