Мароко е очарователно и крайно неизследвано кътче от света, неповторима по своите природни и културни богатства държава. Разположена на границата между най-голямата пустиня на света и най-главозамайващите планини в Африка, Мароко може да подари, както вълнуващо екскурзионно приключение, така и луксозна почивка по красивите плажове на брега на Атлантическия океан. В тази статия екипът на Loyal Travel предлага една словесна разходка до величествените имперски градове на Мароко и тяхната уникална колоритна архитектура, която отразява сливането на две култури – на Изтока и на Запада.

Мароко е екзотична държава в Северна Африка, на север граничи със Средиземно море, а на запад с Атлантическия океан. На изток и югоизток Мароко граничи с Алжир, на юг със Западна Сахара. От Европа страната е отделена с Гибралтарския проток. Столица на Мароко е град Рабат, а за най-голям град, както и икономически и културен център, се счита Казабланка.

Днес Мароко е търсена и популярна дестинация за туристите и това не е случайно. Мароко притежава много качества, които безспорно влияят положително върху нарастването на популярността на страната като туристическа дестинация. На първо място това е безвизовото влизане. Освен това, страната е изключително богата на екскурзионни възможности, а курортите на брега на Атлантическия океан с мекия си климат привличат любителите на плажа и таласотерапията през цялата година. Добавете към това и екзотичната кухня, обезоръжаваща гурманите от всички краища на света и ще получите идеалната страна за екскурзии и почивка в живота си.

Рабат

Мароко е една наистина уникална и невероятна държава, пресечната точка на европейската и ислямската култури, на чиято територия живеят наследници на древни арабски и берберски племена. Нашето пътешествие из природните и исторически дадености на тази северноафриканска перла започва от сърцето й – столицата град Рабат. Величествените архитектурни шедьоври на Рабат са включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО и са сред основните забележителности на държавата. Не забравяйте да посетите Кралския дворец и Мавзолеят на Мохамед V – естетическото удоволствие е гарантирано.

Казабланка

Следващата спирка от нашето мароканско приключение е пристанищният град Казабланка, разположен на брега на Атлантическия океан. Казабланка се счита за бизнес и индустриалната столица на Мароко. Основната атракция на града е голямата джамия на Хасан II с най-високото минаре. Джамията на Хасан II е най-голямата джамия в Мароко и най-високото религиозно съоръжение в света. Недалеч от Казабланка са разположени руините на древния град Анфа, които дават много ярки впечатления за богатата история на Мароко.

Маракеш

Особено популярен туристически район на Мароко е град Маракеш. Един от четирите имперските града на Мароко, разположен в югозападната част на страната в подножието на Атласките планини. Медина (старият град) на Маракеш е любимо място за поклонение на туристи от цял свят. Поради червенеещият оттенък на сградите си е наречен „червен град“. В сърцето му се намира известният площад Джема Ел Фна – място за веселие, неудържими забавления и централната фигура в мароканската екзотика. Районът е винаги изпълнен с множество акробати, танцьори, разказвачи, музиканти, укротители на змии, татуировчици, разкрасяващи с къна всички желаещи.

Маракеш е известен в целия свят благодарение на своите живописни градини и прекрасни паркове. Невъзможно е да посетите Маракеш или Мароко въобще и да не посетите известните градини Менара, построени през 1130 година.

Маракеш може да зарадва не само феновете на различните исторически разходки, но и ценителите на първокласните спортни приключения: на 75 км от града се намира популярен ски курорт, който не може да остави безразличен почитателите на заснежените върхове.

Фес

Следващата точка на нашата дестинация е още един имперски град на Мароко – красивият Фес – културен и религиозен център на кралството. Главната забележителност на Фес е религиозно-образователният комплекс Ал-Карауин, основан през 859 година. Комплексът е включена в книгата на рекордите на Гинес като най-старото в света постоянно действащо висше учебно заведение.

Древни и тайнствени територии, уникални исторически забележителности, безкрайните пясъчни плажове, пленяващите аромати на градините, екзотична кухня, очарователната ориенталска атмосфера и най-добрите забавления – всичко това е дестинация Мароко.