Скрежът, ледът и снегът понякога правят истински чудеса и могат да създадат приказни пейзажи буквално от нищото. Ледените фигури на прозорците и скриптящият под краката ни сняг, аромат на греяно вино и домашни сладкиши, коледни базари и ледени пързалки на открито – зимата има с какво да си съперничи с другите сезони. И не напразно жителите на тропическите страни мечтаят да видят красивата зима, да се замерят със снежни топки, да направят снежен човек или поне „ангел“ в снега.

Ние, от екипът на Loyal Travel избрахме някои места по света, където зимата прилича на приказка. Разгледайте снимките, насладете се на зимните пейзажи и се вдъхновете за пътешествие.

bled_slovenia

Блед, Словения

Често срещан пейзаж на картичките от Словения – островът с живописната църквичка в средата на Бледското езеро, а зимният пейзаж от Блед се „моли” да стане фон на десктопа ви. През прозрачния мразовит въздух отлично се вижда извисяващия се параклис, в езерната повърхност се отразява синьото небе, а за фон – алпийски върхове под снежни шапки.

Плитвички езера, Хърватска

През зимата потокът от туристи към Хърватия стихва и известните Плитвички езера се усамотяват. Чудесен повод за пътуване до тук точно в това време на годината – да походите по покритите със сняг пътеки, да се полюбувате на изцяло замръзналите водопади и да се насладите на красотата на природата в самота.

amsterdam_winter

Амстердам, Холандия

Каналите на Амстердам са красиви по всяко време на годината. Но през зимата, когато снежни шапки покриват покривите на къщите, дърветата и уличните лампи по протежение на крайбрежната алея, градът придобива особен чар. В това време целият град се превръща в голям приказен декор, сякаш фея е замахнала с пръчицата си и вие се пренасяте в някой анимационен филм. Усещането се засилва, когато студовете се задържат достатъчно дълго и каналите се превръщат в гигантски ледени пързалки, по които с еднакъв ентусиазъм се веселят и възрастни, и деца.

versoix

Версоа, Швейцария

Веднъж на няколко години може да имате късмет да станете свидетел на удивителен природен спектакъл в зимна Швейцария. Вятърът, водата и студът са в състояние за една нощ да превърнат брега на Женевското езеро в истинско владение на Снежната кралица. Сутрин колите и лодките, дърветата и електрическите стълбове, пейките – цялата крайбрежна алея се превръща в огромен парк от причудливи ледени скулптури.

new_york

НЮ ЙОРК, САЩ

Опакован от снежна покривка, Сентръл парк в Манхатън се превръща в един от най-красивите места на Ню Йорк. Листата опадат, откривайки за погледа небостъргачите, които изглеждат още по-близо надвиснали над най-известния парк в света. На фона на тези „пазачи” през зимата можете да наблюдавате множество каращи кънки или да се разходите по покрити със сняг алеи и да нахраните патиците, които ни най-малко не се смущават от леда на езерото.

salzburg

Залцбург, Австрия

От Залцбург се стига до много от австрийските ски курорти и екскурзия до тук е чудесен начин за разнообразяване с активна почивка. Зимните вечери, когато прозорците уютно светят и покривите на стария град са покрити със сняг, сякаш Залцбург целият е направен от захарни къщи, а в далечината над тях се извисява захарна крепост – замъкът Хоензалцбург.

czech_krumlov

Чешки Крумлов, Чехия

Очарователното градче се е сгушило сред извивките на река Вълтава на три часа път с кола от Прага. Както и в столицата, тук също има доволно количество средновековни къщи, замъци и църкви. Но за разлика от Прага, Крумлов е тих и уютен малък град с население от едва 15 хиляди души. Зимата тук ще попаднете в романтична средновековна приказка, съществуваща сякаш паралелно на суетата и шума на големия град.

shirakawa

Ширакава – Го, Япония

Закътаното в планината селце Ширакава-го дълго време е било отрязано от цивилизацията и така до наши дни е запазило девствения си облик. Обект на ЮНЕСКО и в последните години истинска звезда на туризма в Япония. Туристите се стичат тук, за да видят как са живели японците няколко века назад и да се възхитят на традиционните само за тук къщички (стил „гашо” на 3 етажа, завършващи с остри сламени покриви), които изглеждат живописно по всяко време на годината. През лятото мястото е обгърнато в изумрудената рамка на оризищата, а през зимата светлините на селото са като блестящо колие на фона на тъмните силуети на гори и планини.

munich

Мюнхен, Германия

Несъмнено малките немски градове са прекрасни под снега през зимата, но и големите не отстъпват по красота. Например в центъра на Мюнхен се разстила ледена пързалка на открито, има безброй коледни панаири и базари, ухае на зимни напитки и сладкиши, а внушителните му забележителности стават още по-величествени, облечени в бяло.

stokgolm

Стокхолм, Швеция

През зимата оголените дървета откриват ярките фасади на къщите и Стокхолм изглежда много елегантно. Коледни и новогодишни украси блестят из целия град, а от кафенетата се разнася аромат на греяно вино и бисквити с джинджифил и канела. Разхождайки се по покритите със сняг крайбрежни улички и алеи, добиваме усещането, че някъде там, на някой покрив наистина живее Карлсон.