Немрут е планина с височина 2 150 м в югозападната част на Анадола и национален парк, който е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Туристическа агенция Loyal Travel предоставя възможност за пътуване до това място, една вълнуваща екскурзия за туристите, които обичат древните времена, историята и артефактите.

Паметникът в Немрут е сред най-тайнствените и вълнуващи на нашата планета. Представлява необичайно красива каменна надгробна могила, охранявана от статуи на лъвове и орли, от деветметрови каменни фигури на богове и герои. През I век пр. Хр. е била построена гробницата на Антиох I, заобиколена от изваяни високи осем метра камъни. Светилището е еклектичен паметник на Комагенското царство, илюстрирайки нагледно смяната на царете на династията.

Християнската легенда

Трябва да се каже, че тази древна област на Мала Азия е населявана с хора още от добиблейски времена. Тайнствената планина Немрут е покрита с множество легенди. В Библията се разказва за човек с горд и упорит нрав, чието име е Нимрод. Той решил да построи Вавилонската кула – огромна постройка с височина до небесата, за да стигне по този начин до Бога. Но той не успява да стори това и Господ разделил народите, хората започнали да говорят на различни езици и престанали да се разбират един друг.

Ислямската легенда

Митологията на исляма разказва друга история – че Нимрод е бил враг на Ибрахим (библейския Авраам) и искал да унищожи Авраам още дете. Казва се също, че след разрушаването на Вавилонската кула Нимрод не се успокоил и се опитвал да стигне до високите небеса в сандъче с впрегнати в него четири орела.

Арменската легенда

Арменските легенди разказват за това, че Немрут е бил цар от далечни земи, дошъл да завладее Армения. Непокорният нрав на този човек го накарал да построи на върха на планината висок дворец. От кулите горделивецът решил да убие Бога с лък и стрелял в небето. В същия този миг земята се разтворила и Немруд и неговият дворец пропаднали в пропастта, а на дъното на пропастта останало езеро.

От град Адъяман е лесно да се стигне до национален парк Немрут Даг.

На височина над 2 000 метра се намира свещената гробница, построена от  цар Антиох I, владетел на Комагенското царство. Погребалният хълм е с височина 50 метра и е построен във формата на могила от камъни и се нарича пантеон. Тук също са били издигнати грамадни статуи на гръцките богове Зевс, Аполон, героят Херкулес и на самия владетел Антиох – той считал себе си за равен на боговете.

Фрагментите от тези статуи и сега изглеждат поразително. Антиох се смятал за син на Александър Македонски и от майчина страна потомък на персийския цар Дарий. Той харесвал богове – и гръцки, и източни, и се прекланял на всичките. Построявайки храма, написал на стената му своя завет към потомството:

„Рожденият ми ден трябва да се празнува всяка година и всеки месец. В този ден главният жрец на храма трябва да пали благовония в чест на боговете и в моя чест и да устройва пир с най-добрите ястия, а също и да се принесе животно за жертвоприношение. Моите поданици трябва да присъстват на този пир и да отбележат празника.“

Останките от гигантските статуи на боговете и самата планина Немрут Даг са уникални обекти на културата и историята. Цялата [highlight] област Анадола [/highlight] е пропита с митичност, ще събуди изследователя във вас и ще ви донесе необичайни впечатления от срещата с добиблейската история.