На брега на провинция Чанаккале, разположена в сърцето на Северозападна Турция лежи величествената Троя! Място, криещо в себе си многовековна история на безброй преплитащи се съдби и легенди! Място, което ще ви очарова със своя великолепен облик и плени със своето паметно минало!

Историята на величествената Троя

Пренесете се хилядолетия назад, когато мястото, върху което е издигната Троя било оживено, с изключително процъфтяваща търговия и развито корабоплаване.

Преминавайки през множеството пластове от историята на тази поразителна местност, спирате погледа си на събитията, случили се през 13 век пр. Хр. Време, което Омир възпява в своята „Илиада“ и период, белязал съдбата на някогашната Троя!

Намирате се в разгара на една десетгодишна обсада на града, извършвана от коалиция от гръцки сили и водена от небезизвестния Агамемнон от Микена. Война, в центъра на която застава връщането на откраднатата от Парис Елена – великолепната жена на брата на Агамемнон – Менелай. Обръщайки внимание на пленителната красота на Хубавата Елена се чудите, как тази обикновена жена може да се превърне в причината за рухването на Троя?

Отговорът откривате, докато сте заобиколени от масивни, величествени стени, опасли границите на града. Стени, които самият Омир представя като необикновено силни, за да издържат на дългогодишната обсада! Масивни съоръжения, които така и не предават местните жители.

Ruins of Troy

И когато за момент си помисляте, че и този път поразителното укрепление ще издържи, виждате как вратите сами се отварят отвътре, канейки в пределите на града така нареченият „Троянски кон“. Дървена постройка, която троянците приемат за дар, а враговете им за перфектната възможност най-сетне да приключат войната. Спирате на място, наблюдавайки величествените размери на троянския кон, без да забелязвате вражеските войници, скрити в кухините му!

Днешната съдба на Троя

След мрачната съдба на някогашния величествен град, години по-късно останките на Троя излизат на повърхността, за да свържат сложния пъзел на легендата. Те биват открити през 1863 година от Франк Калвърт и изучавани от Хайнрих Шлиман, който продължава разкопките от 1870 година до смъртта му през 1890 година.

През 1988 година, местността официално става част от най-значимите забележителности в света, влизайки в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. А историята, която Омир разкри пред света и до ден днешен остава единствената версия за случилото се, в която всички ние избираме да повярваме…

Посетете величествената Троя!

Ако искате да станете свидетели на множеството артефакти, доказващи съществуването на тази прекрасна местност, можете да го направите, съчетавайки пътуването си с останалите съкровища на Турция. Посетете едно от най-красивите кътчета на Турската Ривиера в лицето на Анталия. Насладете се на природния шедьовър Памуккале и обиколете прекрасната Кушадасъ! А на финала на вашата обиколка усетете магията на Троя, стъпвайки по следите, оставени в пясъка от Ахил и Хектор!