Популярността на спа услугите расте с всеки изминал ден, в света се появява огромен брой нови здравни центрове и да се избере сред тях става все по-трудно. Екипът на Loyal Travel реши да направи за вас списък с най-екзотичните, странни, невероятни, но едновременно с това луксозни спа-центрове от всички краища на света.

Бирен спа-център – Чехия

Този необичаен център за здраве и красота е най-добрият в цяла Чехия. Намира се в Чодовар, съвсем близо до Прага и е разположен в стара пивоварна. Състои се от бани, тризвезден хотел с ресторант и е специализиран за лечение и почистване на кожата чрез бира. Можете да си вземете гореща бирена вана външно и халба бира за „отвътре”. Резултатът ще е превъзходен: кожа като коприна, косата – на къдрици, мускулите се отпускат, настроението – отлично. В същото време тук можете да си купите натурална козметика местно производство (бирени шампоани, гелове, пяна за вана). Цените са между 30-100 лв. за различните видове масаж.

Спа в затвор – Тайланд

Ако ви предложат масаж, направен от ръцете на затворници директно в затвора, със сигурност ще решите, че това е лудост. В действителност това е изправително училище за момичета, уличени за кражба или притежание на наркотици. А усмихнатите крехки създания не представляват никаква заплаха за живота, напротив – облекчават успешно болки в гърба, гръбнака, отекли крака и шипове. Цената за тайски масаж е 8 долара на час.

Спа на водата – Канада

Акостирал в старото пристанище на Монреал ръждясал кораб, бродещ някога из водните пространства и „пенсиониран” за старост от дълги години, се превръща благодарение на усилията на местни предприемачи в изключително популярен спа-център. На тези, които не страдат от морска болест определено ще им хареса лекото поклащане, тихото плискане на вълните и къпане във вана с мехурчета с изглед към река Сейнт Лорънс. Цените са между 100-200 долара.

Спа в змийска бърлога – Израел

Тайландският масаж зад решетките в сравнение с това, което се случва в израелския град Талмей Елазар, ще ви се стори просто детска игра: в местния спа център „работят” обучени масажисти – истински змии! Различни по размер и дебелина, едноцветни и пъстри, те пълзят по цялото ви тяло и дори лице, и както твърди собственичката на салона – превъзходно смъкват стреса. Ако не ви плаши хладното докосване на змийска кожа и тихото тайнствено съскане, опитайте – може и да ви хареса. Местните влечуги съвсем не са отровни и не съществува риск при общуването с тях, затова и подобно спа място е единствено в целия свят. Цените са 70-80 долара за сеанс.

Спа под водата – Малдивски острови

Малдивските острови сами по себе си са един голям природен уелнес комплекс с прекрасен климат, вечно лятно море и страхотно възстановяващо за нервните клетки малолюдие. Но може би най-известното място за почивка тук е острова-хотел на атола Северно Мале, с един от най-добрите плажове в света и първият на планетата подводен спа център. Докато си почивате на удобни кушетки в ръцете на професионални масажисти, можете едновременно да наблюдавате живота на океанските обитатели през големите стъклени прозорци. Забавляват ви преминаващи гмуркачи, риби-клоун, риби-папагали, корали, морски костенурки и дори рифови акули – само на десет сантиметра от носа ви. Цените са около 460 долара за сеанс от 3 часа.

Спа на летището – ЮАР

Повечето авиопасажери трудно понасят пътуването и дългите полети, оплаквайки се от подути крака, схващания в гърба, умора и мигрена. Появи се в света тенденция да се откриват спа-салони точно до летищата: вземате си багажа и веднага на масаж. А това е толкова удобно, ако изведнъж полетът е задържан: вместо да нервничите в чакалнята или да обикаляте с куфар града, можете да се насладите на вана с розови листенца или стягаща талията процедура. Една от първите подобни услуги се предлага в ЮАР, на летище Йоханесбург. От спа-центъра се разкрива прекрасна панорамна гледка към излитащите самолети директно от басейна. Няма опасност да закъснеете за самолета: навсякъде висят информационни табла. Цените са между 60-200 лв.

Спа във влак – САЩ

В едно от най-старите жп депа в Калифорния (Napa Walley’s) се е установил луксозен вагон (Pullman). Това е истински „дворец на колела“ от 20-те години на миналия век. Вътре се помещава първокласен спа-център, открит 2010 г., с три големи купета и обширен каталог от услуги. За поддържане на необходимата историческа атмосфера при закупуване на спа-процедура на всеки посетител се връчва истински билет за влак. Цените са 135 долара за пълен пакет процедури (масаж, маска за лице, пилинг).

Спа в замък – САЩ

Крепостните стени до небостъргачите на „голямата ябълка“ са съвсем оригинални, а досами тях можете да се скриете на топло в сауната или да плувате голи в басейна под звездите до полунощ. Този спа-комплекс в Куинс е забавен за всички възрасти: тук обичат да ходят и почтени дами, и малки деца, и влюбени двойки, и цели бизнес-екипи. Дори стеснителните се престрашават тук, тъй като мястото е достатъчно голямо за всички – замъкът е огромен: почти 10 хиляди квадратни метра, пълни с термални басейни, козметични процедури, лоби-зони и барове. Цените са между 50-250 долара.

Спа в манастир – Австрия

В източната част на Австрия има женска обител, известна в целия свят със своя спа-хотел: всеки, който желае може да остане тук за нощувка или по-дълъг срок с цел да подмладяване и оздравяване. Всички спа процедури послушниците правят сами, в монашески одеяния: масаж и лимфен дренаж, контрастни водни процедури и стягане на кожата, занимания по китайска гимнастика цигун, а също така предоставят осветена вода. Много обвиняват абатството в кощунство, но популярността на Мариенкрон не само не страда от това, а напротив – все повече се увеличава. Цените са около 140 евро.

Спа в пустинята – Дубай

Бедуинските шатри в пустинните пясъци близо до Дубай напълно може да се отнесат към най-добрите спа хотели на планетата, като се има предвид луксозното им вътрешно оформление, първокласно обслужване и модерен уелнес комплекс. Освен гледките на пясъчни дюни и камили от басейна или фитнес залата и по време на процедурите, се предлагат и допълнителни развлечения като езда на коне или лов със соколи. Единствено в този център в Близкия Изток е позволена спа-процедура за двама: масаж за двама, джакузи и романтични ритуали. Цените са между 100-250 долара.