Остров Крък е разположен в северната част на Хърватия в залива Кварнер. Това е най-големият остров на страната. Морето разделя острова от континента, но ги свързва един от най-големите мостове в света на името на маршал Тито, наричан още Титов мост.

Островът е бил обитаван от дълбока древност. В римския период са възникнали много селища, на мястото на които днес са разположени градовете на острова. През вековете Крък е бил последователно във владение на множество различни държави и народности – римляни, славяни, австрийци, италианци. След Първата световна война става част от бивша Югославия, а от 1990 г. насам островът е част от независима Хърватия.

Остров Крък е пълен с контрасти: големи и малки градчета, села, зелени пътеки за разходки, невероятно изваяни голи скали, островчета, стотици защитени заливи и прекрасни пясъчни и каменисти плажове. Мек средиземноморски климат, което прави острова просто идеален за екскурзии и почивки. Разнообразие във вашата ваканция ще внесат местните ресторанти, барове, множество кафенета с богат избор на национални ястия и типични само за този район храни.

Град Крък

Самият град с името Крък е богат на паметници на древността, тук се срещат римска мозайка, древногръцки паметници, древнохърватски църкви и образци на глаголицата, картини на венециански майстори. На мястото на бившия древноримски форум в момента е изградена сградата на кметството във венециански стил, както и кладенец с красива каменна плоча. Много интересна е катедралата от XII век, при която са използвани древноримски колони.

Пунат и Връбник

В Пунат е разположено най-голямото яхтено пристанище на брега. А градчето Връбник, кацнало на 50-метрова скала и известно с винопроизводството си, дълго време е било център на глаголическото писмо в Хърватия. Така че там могат да се намерят много камъни със запазени древни текстове.

Риека

В Риека частично са запазени старинни порти от древноримската епоха. На входа на града, от страната на брега, се отличава градската кула, която сега е украсена с барокови часовници. От архитектурните забележителности в града може да се отделят много сгради: например, Турската къща в неомавритански стил, дворецът с луксозна фасада „Моделло“, сградата на митниците, църквата „Св. Вит”. В града има музеи, от които интересни са – Морският музей, Исторически музей, Природонаучен музей и Музеят на съвременното изкуство.

Пула

В Пула добре запазени са старите римски сгради и всеки може да види Триумфалната арка, Римският театър, Херкулесовите порти и Колизеума, в който в момента се провеждат фестивали, концерти и театрални представления. В експозицията на Археологическия музей на Истрия са представени находки от разкопки на територията на полуострова.

Пула се смята за културен център, известно средище за концерти и кинофестивали. Много културни събития през лятото се провеждат в амфитеатъра Арената, което гарантира незабравимо преживяване. Освен това, Пула е известен с първокласните си ресторанти, някои от тях сред най-добрите в Хърватия. В Стария град има множество уютни ресторанти, предлагащи средиземноморска кухня. А като сувенири можете да си купите местни сирена, кожени изделия и местно бренди.

Плитвички езера

Най-известният национален парк на Хърватия – Плитвичките езера. Тук, в долината между планините, каскадно са разположени 16 езера с лазурно-синя вода, които са свързани помежду си чрез стотици водопади. Туристическите маршрути из парка дават възможност на посетителите да видят уникалната природна красота на тези места. Самите хървати наричат Плитвичките езера осмото чудо на света. След като видите цялото това великолепие, няма как да не се съгласите с тях!

Остров Крък е приказно кътче, приличащо на специална глава от хубава книга. Стигнеш ли до нея – предстои специално изживяване! Не пропускайте възможността да посетите това невероятно място е екскурзията на Loyal Travel : [highlight] Майски празници на остров Крък – романтичнят остров [/highlight] .