Съчетаването на ислямска философия и европейска култура, подплатени от древните сказания на арабски и берберски племена, живеещи на кръстопътя на сухата пустиня и влажни гори, създава магическото очарование на Мароко. Кедрови ароматни горички, златист пясък по плажовете, бурни планински потоци хармонично се преплитат с колоритните ритуали и шумен живот по пъстрите марокански улици. Погледнахме за вас през калейдоскопа на мароканските забележителности и ето кои се откроиха:

1. Двореца Ел Бади

Маракеш е третият по големина прекрасен град в сърцето на Мароко, с източни традиции, твърде населен, шумен, привличащ туристите с небивалия си разкош от миналото. Дворецът Бади, построен през 1578 г. несъмнено носи стила на този лукс и разкош, макар днес от него да са останали само руини. Много от забележителностите на Маракеш са обекти, защитени от ЮНЕСКО.

2. Площада Джемаа ел Фна (Jemaa el-Fnaa)

Площадът е душата на Маракеш, главен ориентир на който са Cafe du France и сградата на джамията, откъдето започват всички обиколки на града. Незабравимата атмосфера се е превърнала в магнит за двумилионните туристи от цял свят, гости на Мароко.

3. Аит Бенхаду

Някога кервансарай по пътя на сахарските кервани, Аит Бенхаду днес е най-цветната и автентична забележителност на Мароко, наравно с Варзазат (Вратата на пустинята) и многократно запечатвана в лентите на холивудските режисьори.

4. Дворецът Бахия

Една от основните и най-красиви забележителности на Маракеш, разположен в Медина, дворецът Бахия е доста млад (1880 г.) и в превод името му означава „Дворец на красавиците”. Той е построен за една от четири жени от харема на везир Бу Ахмед – Сиди Муса.

5. Казбата на Агадир

Както в много арабски градове, в казба е превърната най-старата част на Агадир. Навсякъде „kasbah” това е място на хълм, където се строяла градската крепост или това е нещо като Стар град. Агадир в този смисъл не е изключение.

6. Квартал Хабус (Новата медина)

Ако искате да вкусите от плюсовете на мароканската екзотика без практически неизбежните минуси, изход има – посетете квартал Хабус, той е Новата медина. Построен от французите през 30-те години на 20-ти век, този район на Казабланка е като близнак на традиционен арабски град.

7. Махкама дю Паша

Великолепният дворец Махкама дю Паша сякаш е пренесен в истинската Казабланка от приказките на „Хиляда и една нощ“. Цели шестдесет зали, една от друга по-прекрасни, буквално са натъпкани с шедьоври на народните занаяти – виртуозни каменни орнаменти и дървени резбовани украшения.

8. Медината на Казабланка

Макар и по-скромна от медината на Фес и Маракеш, тук идват любители на екзотиката, които не се плашат от арабския колорит, както и такива туристи, които са разгледали вече всичко в града.

9. Джамията Кутубия

Това е най-голямата и внушителна джамия на Маракеш. Слави се с това, че покрай нея има много продавачи на ръкописи, откъдето идва и името ѝ.

10. Джамията Хасан II

Невероятната джамия изглежда така, сякаш ще се свлече рязко от скалата над Атлантическия океан и ще се устреми към небесните висини. Основна забележителност на Казабланка и сред най-впечатляващите джамии по света, която може да се похвали с 210-метрово минаре.

11. Музей на берберите

Общинският музей на берберското наследство в Агадир е малък, но доста интересен. Той е открит 2000 година – 40 години след унищожително земетресение. В трите зали на постоянната експозиция са изложени около 200 артефакти, принадлежащи на народите от региона Сус-Маса-Дра.

12. Парк на Лигата на арабските държави

Най-големият парк на Казабланка, наречен в чест на Лигата на арабските държави, е любимо място за разходка на местните жители и доста подходяща опция, за да направите пауза от обиколките през деня и да се насладите на особено красивата природа в самото сърце на града.

13. Птичи парк в Агадир

Този парк е официално наречен „Birds valley“, но той не е само птичи парк. Още е и зоопарк с маймуни, газели, елени, овце и лами.

14. Пустинята Сахара

Казвайки „пустиня“ често разбираме „Сахара“, а в арабския език няма друга дума за обозначаване на пустиня освен „сахара“. И това не е случайно: Сахара е най-голямата пясъчна област на земното кълбо, простираща се в Северна Африка от Червено море до Атлантическия океан – близо пет хиляди километра.

15. Градините Менара

Уморени от дългите разходки из шумния и многолюден Маракеш, туристите намират отдих, тишина и спокойствие при посещение на градините Менара (Jardin de la Menara). Това е много приятно място за почивка в Мароко, намиращо се извън Медина.