Виетнам е подобен на цветен гоблен, изтъкан от множество нишки. Оттук тръгват и невероятните истории за мъгливи хребети, подземни лабиринти, господството на комунизма и безкрайно вкусното кафе. Ще ви разкажем как да разберете по-добре същността на Виетнам за едно пътуване.

1. Закусете с френска франзела и виетнамско кафе

За да се заредите с енергия, започнете деня си с чаша силно виетнамско кафе. Тази прекрасна напитка се предлага и приготвя на почти всеки ъгъл, прецеждащо се през традиционен филтър. Поседнете на ниска пластмасова табуретка в компанията на местните и пожелайте „добро утро“ на Виетнам. В горещия сезон върви добре студено кафе с кондензирано мляко „ca phe sua da“, а в хладния – горещо черно кафе „ca phe den da“. За да се подкрепите, вземете си и хрупкава френска франзела „бан ми“, в която виетнамците слагат всичко, което пожелаете – от топено сирене до пастет от пилешки дробчета.

2. Повозете се над блещукащото море

Виетнамското място за дайвинг – Мека Нячанг и остров Хонче, на който функционира увеселителен парк, се свързват помежду си чрез лифт над морето. Настанете се удобно и се насладете на чудесните гледки – предстои пътуване с дължина 3,3 км. Конструкцията се поддържа от седем колони, които красиво светят през нощта. Но това забавление не свършва дотук: след спускане на земята ви очакват главозамайващи атракциони, аквариум, закрита зала за игри, музикален амфитеатър и много други.

3. Насладете се на 50-те нюанс зелено в Сапа

Трудно е да се опишат всички прелести на планинския курорт Сапа, заобиколен от оризови тераси, които задължително трябва да се видят. Тук си струва да дойдете дори за това, ставайки рано сутрин да погледнете през прозореца и ахвайки да видите обгърнатите в мъгла върхове на планината. В планинските села в околностите на Сапа живеят етническите племена Хмонг, Дао и Зай. Техните представители, украсени с плетени украшения – гривни, обеци, колиета, с радост ще ви организират екскурзия. Ако сте готови да жертвате комфорта в името на приключенията, останете за една нощ в планинска хижа и се насладете на местния колорит. На сутринта ще ви нахранят с палачинки с мед.

4. Идете на круиз в драконовия залив Халонг

Да пътуват до Виетнам и да не видите залива Халонг е непростим грях. Според легендата, именно тук през древните времена гигантски дракон е паднал на земята и е оставил след себе си само стърчащи отломки. И кой знае, може би той все още спи под една от подводните пещери – Дау Го, Бонау или Небесен дворец? Ако дневен круиз ви се стори малко, поръчайте пътуване до остров Катба. В местния национален парк обитава около 60 редки златоглави маймуни лангур. За да усетите прилив на адреналин, поиграйте на криеница в тайната пещера Хоспитал, където по време на войната американците криели своите ранени.

5. Направете проучване из подземни тунели Куши

По време на войната във Виетнам подземните тунели Куши са отнели на американците немалко кръв. Безгрижните янки дори не подозирали, че точно под носовете им, на дълбочина от 10-15 метра, са разположени складове с боеприпаси, казарми и полеви болници. Тези тайни ходове с дължина около 200 км виетнамски партизани са копали 15 години. Част от подземните тунели сега са отворени за посещения, но без помощта на екскурзовод входа на лабиринта едва ли ще намерите. Специално за туристите виетнамците са разширили тесните ходове, но същността не се е променила: ще трябва да пълзите на четири крака в най-непрогледния мрак, борейки се с пристъпите на лека клаустрофобия и опасявайки се, че водачът може да се окаже шегаджия. Когато (или ако) излезете, смъкнете напрежението – постреляйте с АК-47 в близкия тренировъчен полигон.

6. Разберете, че цялата работа е в соса и шапката

Конусовидната шапка е дългогодишен лидер в парада на виетнамските подаръци. И дори никога да не копаете картофи с нея, както се планирали, тя винаги ще ви напомня за безкрайните оризови полета и тераси. Да намерите сламена шапка е лесно на всеки основен пазар – Бинтан в Хошимин или Донгуан в Ханой. Може дори да я направите със собствените си ръце в Backstreet Academy или пък да видите как го правят професионалистите в село Чуонг недалеч от Ханой. Виетнам се смята за евтина страна за пазаруване, така че една шапка няма да ви охарчи. Задължително вземете със себе си бутилка рибен сос нуок мам, който е известен със своя специфичен аромат. Когато готвите виетнамски нудълси у дома, запазете загадъчност и не позволявайте на гостите да влизат в кухнята. Да видите как правят известния сос можете във фабриката Hung Thanh на остров Фукуок.

7. Вижте танца на куклите по вода

Виетнамски куклен театър на водата са измислили фермерите, които са скучали по време на сезонните наводнения. Представленията се поставяли без да се отдалечават от местата си – в наводнените оризови полета и езера, докато зрителите затъвали до колене в кал. Сега условията са по-добри: за продукциите се използва басейн с плетена сцена, зад която се крият кукловодите. Ловко управлявайки дървените марионетки, те разиграват сцени от живота на селянините. И дори нито една дума от монолозите да не разберете, пак ще ви се стори смешно. Най-известните куклени театри на вода са Thang Long в Ханой и Golden Dragon в Хошимин.

Екскурзии до Виетнам