Къде могат да се видят космически пейзажи по Земята

1196

По общото мнение приближава ерата на космическия туризъм. Но в очакване на времето, когато на други планети ще могат да летят хора без специална подготовка, нека обърнем внимание на някои невероятни кътчета по нашата Земя. Природата там е толкова уникална, че неволно ни минава мисълта за нейния неземен произход. Такива „космически пейзажи“ отдавна се използват за заснемане на фантастични филми, но за повечето туристи те остават неразкрити. Ще се опитаме да запълним този пропуск като покажем няколко от „неземните” пейзажи.

Пустинята Атакама (Чили)

Тази предимно суха и напълно непригодна за живот на хората територия на Земята, казват, внушава оптимизъм в учените, които търсят живот на други планети. Все пак, в Атакама с нейните 50 милиметра валежи на година, живот има! Оскъдна растителност – редки кактуси, мъхове, лишеи напомнят, че съществува доста разнообразна местна фауна. В Атакама живеят викуни (вид лама), вискачи (чинчила с дълга опашка) и 120(!) вида диви птици. Ако тук можеше и да се живее…

Pustiniata-Atakama-razhodka-sred-pustosh-i-zvezdni-nebesa-7

Долината Бикон (Антарктида)

При тукашните пейзажи доминират мрачни червеникави тонове, а природните условия в долината, според астробиолозите, са най-близки до марсианските. Естествена влага липсва напълно, както между другото и на Марс – само лед. Но през 2007 година учените успяват да открият тук, в долината на Бикон щамове бактерии, които макар и на повече от осем милиона години, могат да върнат живота! А на Марс, както се говори, не всичко е загубено!

2b82b2f4813abef3234cd7713d3993c3

Вале де Ла – Лунната долина (Бразилия)

В националния парк на Лунната долина можете да видите най-древните скали на Земята – на около два милиарда години! На нашата планета не само, че няма нищо по-възрастно от тях, но и нищо, което толкова много да прилича на извънземен пейзаж. Причудливата, фантастична форма на скалите и камъните е резултат на въздействието на валежи, ветрове и различни природни катаклизми. Палеонтолозите често намират тук останки на изчезнали праисторически животни.

00014510

Долините Макмърдо (Антарктида)

Сухите долини Макмърдо не само са сред най-сухите места на нашата планета, но и едно от най-парадоксалните. Тук, на територията на антарктическия континент, няма никакъв лед и не е имало поне от осем милиона години, според учените! От планинските върхове постоянно духат най-силните на Земята ветрове със скорост до 320 км в час. Те издухват цялата влага, а валежи, под каквато и да е форма, тук просто не се случват. Това е толкова близо до марсианските условия, че НАСА дори провежда изпитания в Макмърдо на своите космически кораби.

0001820788sABrdJ

Пустинята Вади Рум (Йордания)

Повърхността на Марс, както ни я представят по филми и илюстрации, изглежда примерно така, както йорданската пустиня Вади Рум. Мъртви пясъци, неестествено живописни скали с каньони и арки. Не случайно Вади Рум е толкова уважавана от кинаджиите – тук са заснети „Марсианецът“, „Прометей“ и „Трансформърс“.

Wadi_Rum9

Архипелагът Сокотра (Йемен)

Архипелагът Сокотра в Индийския океан, принадлежащ на Република Йемен, е известен не само със своята уникална култура. Тук пред погледа на пътешественика се разкрива наистина неземна природа. Растителността тук не се среща никъде другаде по планетата. Символ на целия архипелаг е червената драцена, дърво достигащо височина 10 метра.

Endemic plant Dragon Blood Tree in the island Socotra

Парк Чжане Данся (Китай)

Китайският геоложки парк Чжане Данся е известен по цял свят със своите многоцветни скали. Тези скали са се получили в резултат на промени на земната кора, процеси на атмосферните влияния и ерозия в рамките на 24 милиона години въздействие. Отлагания от пясъци в ярко жълто, огнено червено, зелено и кремаво-оранжево са се преплели така, че образуват нещо подобно на разноцветен слоест пай. Извънземните красоти на парка Чжане Данся през 2010 г. попълниха списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО като природен паметник.

1

Планината Улинюен (Китай)

Известният „Аватар“ на Джеймс Камерън е заснет в китайския национален парк Чжанцзяцзе, който е част от планинската верига на Улинюен. След излизането на филма по екраните Улинюен беше залята от туристи, по-голямата част от Китай – дори в страната малко са знаели за неземните красоти на тези планини. Своите причудливи очертания три хилядните върхове и планински скали дължат на ветровете, обработвали в продължение на милиони години меките скали, предимно от пясък и варовик.

00193

Скална формация „Вълната“ (САЩ)

За този феномен, намиращ се на границата между двата американски щата Аризона и Юта, дори не се е намерило подходящо име. Това не е долина, не е каньон и не е плато, а именно скална формация, която се нарича „Вълната“. Учените смятат, че това странно „нещо“ с формата на вълна се е формирало от пясъчни дюни с голямо съдържание на различни минерали – манган, оксиди на желязо, магнезий. Минералите са направили пясъка шарен, а ветровете, духащи тук в продължение на стотици хиляди години, са довършили работата. И тъй като структурата им е доста крехка, достъпът на туристите до уникалния природен феномен е ограничен.

the-wave-arizona

Вулкан Далол (Етиопия)

Едва ли ще видите някъде на Земята нещо подобно на пейзажа в близост до вулкана Далол, на границата на Етиопия с Еритрея. Астрономите смятат, че по подобен начин може да изглежда повърхността на спътника на Юпитер – Йо. Живописните тераси с причудлив вид и фантастични форми са се образували около Далол в резултат на отмивания от стените на неговия кратер на огромно количество калиеви соли, а също желязо и манган. Водата, стичаща се в падината след тропически дъжд, е пренаситена с различни соли и други минерали. Изпарявайки се, влагата оставяла след себе си минерални отлагания и водоеми с разноцветна вода. Вулканът Далол изригва за последен път през 1926 година.

fd9c7899d051dca7c5bbb14ed64431a8