Топ забележителностите на Македония

25401

Планирате пътуване в Македония? И правилно! Макар и с малка площ, по брой на историческите и природни забележителности има преднина пред много европейски страни. И, разбира се, нашата съседка ще ви удиви с древните си православни храмове и манастири. Направихме списък с топ забележителностите на Македония.

1. Крепостта Кале в Скопие (Скопско кале)

На хълмистия бряг на река Вардар, в центъра на Скопие, се издига старинната венецианска крепост Кале – безпрецедентен градски символ, обект на национална гордост в Македония. На територията на крепостта има приказен парк в който с удоволствие се разхождат и жителите на града, и туристите. Входът е безплатен.

2. Самуиловата крепост

Може би няма туристи, които да са били в Охрид и да не са посетили Самуиловата крепост. Тази забележителност на Македония по правило е една от първите в задължителния списък, отстъпвайки само на прословутото Охридско езеро.

3. Античният амфитеатър в Охрид

В стария център на Охрид, в близост до морския бряг се намира античен елински амфитеатър. Той е открит сравнително наскоро и съвсем случайно. А междувременно сградата датира от 2-ри век пр.н.е.

4. Зоопарк Скопие

Историята на зоологическата градина в Скопие започва преди повече от век с инициативата на младия и амбициозен учен Станко Караман. Биологът създава зоопарка практически от нищото: 40 декара земя и няколко подарени му животни.

5. Каменният мост в Скопие

Главната река на Македония – Вардар, пресичайки територията на Скопие, разделя столицата на две части: Стар и Нов град. Съответно, в старата част на Скопие можете да се запознаете с основните исторически паметници на Македония: крепостта Кале, джамията на Мустафа паша и много други.

6. Мустафа паша джамия

В централната част на Скопие, в близост до Стария пазар изпъква средновековната джамия Мустафа паша – най-яркият ислямски паметник в Македония. Светилището е построено преди около пет века, но остава в отлично състояние, сякаш времето не го е докоснало.

7. Манастирът „Свети Наум”

Екскурзия из забележителностите на Македония е невъзможно да си представим без посещение на манастира „Свети Наум”. Това е една от най-старите и почитани обители на територията на сегашната Македонска република. Според историците възникването на манастира „Свети Наум” е към края на 9 век.

8. Музей на Македония

Музеят на Македония в Скопие е сред най-старите музеи в Македония. Той е създаден чрез комбиниране на три столични музея: археологически, исторически и етнографски. По този начин Музеят на Македония се превръща в основното хранилище на националната култура на страната.

9. Музей на водата на Охридското езеро

Преди около три хиляди години на полуостров Градище в Охридското езеро имало малко рибарско селище. Било построено директно на водата, на висока дървена платформа, около 20 м от брега. „Дървеният остров” се свързал със сушата чрез здрав подвижен мост.

10. Национална галерия на Македония

В случая с Национална галерия на Македония в Скопие е трудно да се определи кое е по-интересно: галерията или историческа сграда, в която тя се намира. Нека да уточним, че музеят е разположен в сградата на средновековна турска баня (Даут паша хамам) – архитектурен културен паметник на Македония. Входът е безплатен.

11. Национален парк Галичица

Национален парк Галичица е истинска глътка въздух за туристите, идващи в Македония от шумните мегаполиси. Красива природа с уникални и само тук срещащи се редки видове цветя и дървета, както и множество исторически и етнографски забележителности.

12. Национален парк Пелистер

Няма как истински да оцените красотата на природата в Македония, ако не сте били в национален парк Пелистер. Той е разположен на 80 км от Охрид и на около 30 километра от Битоля. Общата площ на националния парк е 12,5 хиляди хектара.

13. Преспанското езеро

Преспанското езеро е втората перла на Македония. Първата традиционно се смята, разбира се, Охридското езеро. Ако Охридското езеро е изцяло на територията на Македонската република, то езерото Преспа тя дели с Гърция и Албания.

14. Охридското езеро

Охридското езеро с право се счита за национално богатство на Македония. Това е най-древното езеро на Балканите, възрастта на което, според учените, е не по-малко от пет милиона години. Въпреки продължителното си съществуване, Охридското езеро и до ден днешен остава много чисто.

15. Плаошник

На източния бряг на Охридското езеро в красива гориста местност, в близост до Самуиловата крепост се простира голяма площадка за археологически разкопки, известна като Плаошник. Голяма част от територията заема манастира „Св. Пантелеймон”, възстановен по старинните му оригинални чертежи.

16. Храм „Свети Йоан Канео”

В Македония старинните църкви са безчет, но ако избирате кои да посетите, на първо място заслужава да се постави църквата „Свети Йоан Канео”. Средновековната обител се намира в Охрид – духовният център на Македония. Тази каменна църква не може да бъде объркана с никоя друга.

17. Църквата „Пресвета Богородица” в Охрид

Църквата е една от най-старите сгради в града. Това е уникална забележителност в стария център, известна сред туристите и множеството поклонници. Църквата се явява паметник на византийската архитектура и живопис.

18. Църквата „Света София” в Охрид

Един от важните паметници на Македония – църквата „Света София“ в Охрид, се появява още през 11 век от нашата ера. Първоначално е била катедрален събор на българските архиепископи, а в периода на владение от Османската империя, е превърната в джамия.

19. Часовниковата кула Саат кула

В близост до центъра на Скопие се извисява средновековната часовникова кула Саат кула – една от най-ярките забележителности на града. Това определено е най-високата часовникова кула в Македония, а може би и на целия Балкански полуостров.

1 коментар