И тази година Loyal Travel за шести път, имаше удоволствието да бъде съорганизатор на лагер школа Европейско кенгуру.

Накратко ще ви разкажем за това как е възникнало самото състезание и неговия регламент. На 15 май 1991 група френски математици начело с проф. Андре Деледик и проф. Жан-Пиер Будин организират състезание, което скоро получава името „Френско Кенгуру”. Идеята да се решават едни и същи задачи по едно и също време от максимален брой ученици е заимствана от „Австралийско кенгуру”, което е създадено и се провежда на английски език от австралийският математик и популяризатор на математиката Питър О’Халоран през 80-те години на XX век. Състезанието много бързо добива популярност и след няколко години участниците вече са над 1 милион. В България се провежда за първи път през 1993 година. Състезанието е отворено за всички ученици от 7 до 20 години със средни математически възможности. Зависимост от възрастта на състезателите, те са разпределени в групи Ecoliers, Benjamins, Cadets, Juniors, Students. В България, групите са 2, 3-4, 5-6, 7-8, 9-10 и 11-12 клас.

В България, тази година лагер-школата се проведе в Родопите в гр. Чепеларе от 1ви до 7ми август 2016 г. Имаше изключително голям интерес от всички крайща на страната ни, включително и международно участие – Румъния, Казахстан и Армения.
Участие в лагера, могат да вземат деца, които са се включили в математическото състезание и такива, които просто обичат математиката. За първенците в Европейско кенгуру има безплатно участие. Тази година имаше деца от България, Румъния, Армения, Казахстан.

Тази година освен задачи, организаторите от Сдружение „Европейско кенгуру“ бяха подговотили много забавни изненади. Състезания, игри и богата туристическа програма.

Ето как протече лагера по дни:

Първият ден беше предназначен за пристигане, настаняване, опознаване на мястото и запознаване с всички деца, разпределяне по отбори и определяне на капитани.

Вторият ден започна с лекция, проведена от проф. Сава Гроздев, в която им разказа за интересни личности и любопитни факти, свързани с математиката. Последва посещение на Музея на родопския карст в гр. Чепеларе. Следобяда беше и първото математическо състезание между отборите – Математическа рулетка. Правила на играта: разделяне на отбори, 9 задачи. Целта на играта е да се съберат най-много точки на отбор – всеки отбор има начални 1000 точки и оттях залага, колкото реши. При правилно решена задача, събират всички заложени точки или съответно им се отнемат, ако не успеят да решат задачата.

Третия ден ни отведе в Смолян и Планетариума. Потопихме се в необятния Космос със звездите, заобикалящите ни планети, луна и слънце. Следобяда имахме състезание по Дартс и разпределяне в Клуба по интереси – изобразително изкуство и танци.

Четвъртия ден започна със състезанието Математически куиз. След него децата тръгнаха на Детективски поход из града. Обекти за търсене: Музея на ските, Олимпийски площад, Войнишкия паменик и църква Успение Богородично. Стигайки до обектите, всички отбори получаваха стикери и точки. Състезанието не беше за време, а за ориентиране. Четвъртата вечер беше тематична – Родопска вечер. Опитахме традиционни родопски ястия, запалихме огън и си опекохме царевица. Извихме хоро под звуците на каба гайдите, пяхме и се радвахме на песните и силата на нашия фолклор. Напълно успяхме да се потопим в магията на Родопите.

Пети ден – целият ден прекарахме на връх Снежанка. Чист въздух, невероятна природа и красота. Необходимите елементи за презареждане и приготвяне за следващите математически задачи.

Шести ден – Математическо ориентиране. Всеки отбор трябва да намери 10 задачи, да ги реши и да ги предаде. Състезанието е за време. Дънери, борчета, стълби и автобуси бяха малка част от местата, към които трябва да се ориентират отборите.

Истински таланти, освен че са бързи в решаването на задачите, бързо подреждат Кубчето на Рубик, пеят, танцуват и са майстори на приложните изкуства. Такива са децата участници в този лагер.

Разделихме се с „До нови срещи“ и с надежда, че отново ще сме заедно през 2017 и че ни очакват нови приятелства и предизвикателства.

Стани част от това невроятно приключение!