ТОП 10 забележителности на Австрия

42195

Австрия е уникална страна, която привлича с богата история, култура и традиции, невероятна планинска природа и гостоприемство. Годишно страната се посещава от няколко милиона туристи от всички краища на земното кълбо. Особено доволни ще останат любителите на активния зимен отдих. Неслучайно някои от местните ски курорти се нареждат сред най-добрите планински курорти в Европа.

В тази статия екипът ни иска да ви покаже ТОП 10 и да разкаже за най-посещаваните забележителности в Австрия. Този рейтинг е направен въз основа на официални данни на Австрийската служба по туризма по отношение броя хора, присъстващи на едни или други забележителности. Ще уточним, че в този списък не попадат безплатните за посещение забележителности (тъй като да се установи броя посещения на тези места е невъзможно). Например, никой не би могъл да преброи милионите туристи, разхождащи се във Виена около катедралата „Св. Стефан” или гостите, бродещи по улиците на Стария град на Залцбург.

1. Забележителност №1 на Австрия – двореца „Шьонбрун” (Schönbrunn Palace) във Виена

Дворецът Шьонбрун е най-посещаваната атракция в страната. Шьонбрун е с архитектура в стил имперски барок, оцветен в традиционните за Хабсбургите светло-жълти тонове. Ако някой не си спомня за тази школа, то Хабсбургите са австрийска кралска династия, управляваща в страната до 1918 година. Този дворец е бил лятната резиденция на кралското семейство на Хабсбургите. Също така, на територията на двореца се намира един от най-големите и най-старите зоопаркове в света.

2. Крепостта Хоензалцбург (Hohensalzburg) в Залцбург

Залцбург е роден град и място, където е живял известният композитор Амадеус Моцарт, но той е известен не само с този факт. Без да подценяваме заслугите на Моцарт, основната атракция на град Залцбург все пак е крепостта Hohensalzburg, датираща още от 12-ти век. Към 18-ти век под управлението на римокатолически архиепископ се превръща в една от най-силните крепости в Централна Европа.

3. Гросглокнер Хай Алпайн Роуд (Grossglockner High Alpine Road)

Това е пътят между планинските превали, свързващ две области на Австрия – Залцбург и Каринтия. Минава в подножието на най-високата точка в страната – връх Гросглокнер (3 798 м). Използва се в голяма степен за туристически, екскурзионни цели и не се експлоатира през зимната половина от годината (в периода от октомври до май).

4. Базилика Мариацел

Намира се на два часа път с кола югозападно от Виена. Не е широко известна в международен план, но въпреки това играе водещата роля в религиозния католическия свят. Така, например, по време на официалните си посещения в Австрия, базиликата Мариацел са посетили Папа Римски II (1983 г.) и Папа Римски Бенедикт XVI (през 2007 година).

5. Виенското колело – Виена

Виенското колело се намира в парка Пратер, в района между река Дунав и централната част на града. Колелото е построено още през далечната 1897 г. от американеца Дж. Ферис, а неотдавна е преоборудвано и обновено. От колелото се отварят за посетителите уникални гледки към Виена, особено към нейната историческа част, а също и към катедралата „Св. Стефан“.

6. Замъкът Шлосберг (Schlossberg) в Грац

Главна забележителност на Грац, вторият по големина град в Австрия. В Шлосберг специално внимание привлича Уртурм – часовниковата кула, от която се открива изключително привлекателна панорама на града.

7. Музеят Сваровски, Инсбрук

Музеят на кристалите (Swarovski Crystal Worlds) е проектиран от австриеца Андре Хелер и е построен през 1995 година. Музеят включва 14 подземни зали, а отвън представлява паркова зона. Музеят на Сваровски е посетен вече от над 8 милиона души. Домът на кристалите е вторият най-посещаван музей в Австрия, отстъпвайки по този показател само на музея в двореца Шьонбрун.

8. Абатство Мелк

Мелк е градче в провинция Долна Австрия, разположен на около 100 км западно от Виена. Голяма популярност на 5000-то градче носи абатството, което е един от най-популярните манастири в целия свят. Историята на абатство Мелк датира вече от 900 години.

9. Музей за изящни изкуства, Виена

Открит във Виена през далечната 1891 г., Музеят за изящните изкуства (Kunsthistorisches museum) първоначално е бил част от колекцията на императорското семейство на Хабсбургите. Към днешна дата е най-големият музей от този вид в страната, в колекцията на който са произведения на известни художници като Вермеер, Дюрер, Рембранд и други. А ако пътувате в Австрия с деца, не забравяйте да посетите детският музей Zoom във Виена. В този музей има тематични детски стаи, където може и трябва всичко да се докосне и пробва.

10. Белведере, Виена

Дворцовият комплекс „Белведере“ е построен във Виена през 18-ти век и е била лятната резиденция на принц Евгений Савойски, може би най-добрият военачалник по това време. Дворецът е в стил барок и се намира в трети район на Виена – Ландщрасе, като с право е една от най-големите му забележителности.