Местните го наричат Бодензее, французите – Констанц, а ние го познаваме като Боденското езеро – третото най-голямо езеро в Централна Европа!

Съкровището, което Германия, Австрия и Швейцария си разделят помежду си, днес е притегателен център за редица ентусиасти и ценители на природната красота. Необятната му шир, пленителното му спокойствие и изобилието от очарователни курорти описват уникалната атмосфера на това магическо място!

За да ви помогнем да се потопите в мистиката на този възхитителен немски регион, ще ви разкрием най-забележителните страни на Боденското езеро.

Живописният пейзаж на Боденското езеро

Доказателствата за това, че някога местността е населявана от древни племена, датират още от 3000 година пр. н. е. Днес, въпреки че най-голямата част от езерото спада към територията на Германия, все още няма граница, отделяща трите страни една от друга.

Независимо от това в кои предели попада, езерото е дом на множество ценни растения и редица животински видове. Набор от 412 вида птици, прелитат над сините води на Боденското езеро, а около 45 различни типове риба, плуват в неговите дълбини. Всички тези дарове от природата са равномерно разположени в няколкото защитени резервата, намиращи се в близост.

Разходка по брега на Боденското езеро

Във вътрешността на Боденското езеро се крият петнадесет разнообразни острова, десет от които надвишават 2000 кв. м. Най-големият остров в езерото е Райхенау, следван от разположения в източната част, остров Линдау. Благодарение на плодородната си почва и доброто си местоположение, през годините Райхенау се превърна в земеделския център на областта. Линдау пък е популярен със своята архитектура и разнообразни атракции на открито.

Боденското-езеро

Третият по големина и един от най-предпочитаните от туристите остров е романтичният Майнау. За местните той е „Островът на цветята“, а за нас Майнау е истинско олицетворение на приказните природни съкровища! Тропически пеперуди, обагрени в многолики нюанси, прелитат хаотично около вас, а изобилие от цветни градини, изпълва погледа ви! Този магически дух на острова можете да усетите с посещението на бароковия дворец „Майнау“, къщата на пеперудите и тази на палмите.

Наред с различните острови в сините води на Боденското езеро могат да бъдат открити също и няколко очарователни полуострова.

Боденското-езеро

Обширната брегова ивица на езерото от своя страна е обсипана от разнообразни колоритни градчета, които можете да посетите. Сред най-популярните дестинации, разположени в близост, безспорно се нарежда удивителният Констанц.

Мястото крие още редица съкровища, които са интересни за посещение. От Фридрихсхафен с музея на Цепелин до Меерсбург и Юберлинген, разположени в Германия. От страна на Австрия интерес поражда прекрасния Брегенц, а в Швейцария се спотайват Романсхорн и поразителният Роршах.

Констанц – столицата на очарователното крайбрежие!

Констанц е най-големият град на Боденското езеро и областен център на едноименния окръг. Той е разположен при устието на река Рейн от горната част на езерото, точно на границата с Швейцария. Подходящото му местоположение допринася за приказния му облик и живописните му пейзажи. Ако по време на посещението ви случите на хубаво време, от града можете да станете свидетели на неописуема гледка към Алпите.

Атмосферата в Констанц е изцяло повлияна от богатата, древна история на мястото, станало дом на римски крепости и средновековни църкви. Имате възможност да се насладите на автентичния старинен град, изпълнен с богато сакрално наследство. Сградите там са запазили своя вид по време на двете световни войни, благодарение на близостта на селището до неутрална Швейцария.

Боденското-езеро

За да се насладите на прелестите на уютния Констанц, започнете с главната улица на стария град. Ще останете възхитени от непокътнатите къщи, собственост на някогашни знатни семейства, предпочели спокойствието на местността.

Друга известна фасада, приковаваща вниманието на посетителите е тази на кметството. Сградата, изградена изцяло във венециански Ренесансов стил, е възстановена през 1593 година. В предната си част тя крие стенописи, изобразяващи сцени на хора от града и техните истории.

Боденското-езеро-Констанц

Сред съвременните сгради, които можете да разгледате е тази на известния местен университет. Тя е построена през 1967 година и крие в себе си огромно разнообразие от популярни произведения на изкуството. Не пропускайте също да посетите Императорския фонтан, известния площад „Обермаркт“ и местния хотел „Барбароса“.

Насладете се на спокойствието и поразителните природни картини на Германия!

Ако искате да се потопите в пленителната красота на Германия, то тогава непременно трябва да се насладите на най-забележителните места, с които страната ви приканва! Насладете се на оживените улици на Мюнхен и на нежната тишина, обгърнала Боденското езеро. От романтичния Линдерхоф, до приказния Нойшванщайн – разберете тайните, които крият величествените баварски замъци! Всичко това и още редица живописни картини, обагрят монументалните пейзажи, олицетворяващи сърцето на Европа!