Удивителна природа, многообразие от забележителности и прекрасни местности – Германия събира в себе си всичко това, но крие също още редица шокиращи факти, за които ще ви разкажем. Вижте колко впечатляващи замъци като Нойшванщайн има на територията на страната и колко бира пият германците…

1. Октоберфест всъщност се чества през септември

Ако сте почитатели на бирените фестивали, но не и на студеното време, то тогава най-популярния немски празник е точно за вас! Противно на очакванията Октоберфест да бъде честван всеки октомври, още преди години честванията се изместват през септември зареди ниските температури.

2. В Берлин има повече мостове отколкото във Венеция

Прекрасната немска столица разполага с цели 960 моста и значителна водна площ. В нея се включват езера и около 180 километра плавателни водни пътища. Берлин се слави също и с това, че е 9 пъти по-голям от столицата на Франция – Париж.

3. Германците са третият по големина потребител на бира в света

След ирландците и чехите, населението на Германия може да се похвали с потребяването на най-голямото количество бира в световен мащаб! Всяка година един германец изпива средно по 115.8 литра от пивката напитка! Нещо повече – в Бавария бирата дори официално се смята за храна!

4. В Германия има повече културни мероприятия и места от всяка друга държава

На територията на страната има над 6 200 музея, 820 театъра, 130 професионални оркестъра и 8 800 библиотеки. Има повече музеи, изложбени зали и художествени галерии, отколкото във всяка друга страна.

Опера-Земпер-шокиращи-факти-за-Германия
Опера Земпер, Дрезден, Германия / Снимка: (https://www.research-in-germany.org/en/discover-germany/culture-and-the-arts/theatre-in-germany.html)

5. Германия е страната с най-много зоопаркове

На територията й можете да откриете над 400 различни зоопарка, които привличат огромен туристически поток. Най-добрите зоологически градини се намират в Лайпциг, Хановер, Франкфурт и в Берлин, където е и най-голямата в света.

6. Коледната елха идва от Германия

Свързвате страната с коледно настроение и магическа празнична атмосфера? Освен с пленителните коледни базари, Германия може да се похвали и със започването на прекрасната традиция с украсяването на коледното дръвче.

7. В Германия има над 300 вида хляб

Ако като по-голяма част от българите сте любители на хлебните изделия, то тогава ще останете очаровани от престоя си в Германия! Страната освен че разполага с огромно разнообразие от хлябове, има дори изграден музей на хлебната култура, намиращ се в Улм.

8. В Германия висшето образование е безплатно

Честа практика е българи да следват в Германия именно зареди отличното качество на образованието и липсата на семестриални такси! Почти всички университети в страната са безплатни, което прави държавата предпочитана от множество чуждестранни студенти.

9. 65% от автомагистралите в Германия няма ограничение на скоростта

Навярно вече сте чували за популярните високоскоростни аутобани, прекосяващи цяла Германия. Освен високото качество на пътищата обаче, германците могат да се похвалят и с огромен брой автомагистрали, по които няма никакво ограничение на скоростта.

10. В Германия има над 25 000 замъка

Нойшванщайн, Линдерхоф, Хоенцолерн, Бургхаузен и Нюрнбергският замък са само част от многобройните приказни дворци, разположени на територията на Германия! Красивите палати определено остават едни от най-големите притегателни центрове за туристите, особено що се отнася до удивителната красота на баварските замъци!