Как да изберем куфар при покупка?

6339

Преди почивката или екскурзия ние правим планове и мечтаем. Купуваме нови дрехи и си блъскаме главата как се опаковат плавници. За да не засенчи нищо радостта от вашето пътуване, е важно да изберете надежден куфар, който ще запази всички неща в него цели. Предлагаме ви полезен списък на какво трябва да обърнете внимание при закупуването на куфар.

1. Размер на куфара

Правилно определете размера на куфара. За това трябва да си отговорите на няколко прости въпроса: куфарът е нужен само за вас или за цялото семейство? Какво вземате със себе си: ще има ли дебели дрехи, заемащи много място? Колко чифта обувки и какъв размер ще вземете: 35 или 47:)? Колко дълго ще е пътуването, колко комплекта дрехи ще са ви необходими?

• Големият куфар е неразделна част от семейното пътуване! Просторен е, няма нужда да се чака за чекиране на багажа с много куфари, чанти, раници, както и носенето на голям брой такива. Трябва само да се имат предвид изискванията на авиокомпаниите към максимално допустимия размер на багажа. Често се среща стандарт – 158 см (сбор от всички размери) или 203 см. Например, авиокомпании като „Луфтханза“ не приемат багаж повече от 158 см. Запознайте се с изискванията на авиокомпаниите с които имате намерение да летите!
• Средният куфар е най-популярния вариант. Обикновено това е куфар с височина от 60 до 71 см. (или с обем от 55 л до 80 л). Той е подходящ, както за един човек, така и за двама, ако пътуването не е твърде дълго и вещите не са много. Също така, когато тръгнете на почивка с цялото семейство, често е по-удобно да вземете 2 средни куфара, отколкото един голям.
• Малкият куфар можете да вземете със себе си на борда на самолета или в автобуса без да се страхувате за неговата безопасност. Но такъв куфар не разполага с голяма вместимост, в него могат да се съберат вещите само на един човек за няколко дни. Така че, този вариант е идеален за бизнес пътуване или пътуване за уикенда. При избора на куфар за ръчен багаж важно е да запомните, че повечето авиокомпании за ръчен багаж приемат куфари с размери 40х55х20 (или 115 см общо).

2. Материал на куфара

В магазините има огромен избор на куфари: червени, сини, оранжеви, цвят лайм, с рисунки и щампи, от плат, пластмаса и алуминий. Как да не се объркате и да направите правилния избор?

Платнени куфари

• По-често имат възможност за увеличаване на обема. Обикновено се разширяват от 3-5 см, увеличавайки обема си 10-15%. Което ще е от полза, между другото, ако обичате да пазарувате по време на пътуване.
• Джобове. Съществено предимство на платнените куфари – наличието на външни джобове, където могат да се сложат книги, списания, билети и други нужни за пътуването неща.
• Няма да се разстроите от надраскване на куфара!
• Цената! При еднакви размери и приблизително еднаква надеждност, цената на платнен куфар ще е малко по-евтина от пластмасов аналог.

Пластмасови куфари

• Отлично запазват формата си, поради което по-добре защитават чупливи вещи.
• Не се мокрят от дъжда.
• Удобни за почистване. Лесно се почистват с обикновена влажна кърпа.
• Имат 2 самостоятелни отделения, което ви позволява по-рационално да опаковате вещите си.

3. Колела: 2 или 4?

Две колела: обикновено са по-големи и вградени в корпуса или са разположени от двете страни. Трябва също да разчитате на собствените си сили. Двуколесните куфари трябва да се държат под ъгъл, а това е съществено натоварване на ръката: 30% от теглото на куфара пада върху ръката и гърба ви. Ако багажът ви е 40 килограма, то означава, че все едно носите на ръка 12 кг. Но много хора предпочитат точно двуколесните модели, тъй като при нужда от преместване на куфара по неравна повърхност това става по-лесно.
Пътуване с куфар на 4 колела е много удобно. Може да се бута лесно дори и с много тежък багаж, може да се справи дори дете.
А за придвижване по неравни места производителите подсилват колелата: правят ги двойни или увеличават диаметъра на задните.

4. Вътрешна организация на куфара

Вътрешната организация на куфара може да се различава при различните производители и различните модели. Днес в някои колекции куфари има много богато вътрешно разпределение. Освен стандартните ремъци и джобове, тук ще намерите калъфи за обувки, подвижни несесери или несесери от непромокаем материал, калъф за дрехи или специално отделение за делови костюм (вечерна рокля), закачалка за дрехи и други приятни неща. Така че, ако трябва да изглеждате добре при всяко едно пътуване, по-изгодно ще бъде да потърсите куфар с подобрена вътрешна организация.