Издателството на прочутите пътеводители Lonely Planet е съставило рейтинг на 500 най-известни забележителности по света. В следващите редове ще ви разкажем за най-красивите места на планетата, които попадат в Топ 10.

1. Мачу Пикчу – Перу

Този изоставен град е открит съвсем случайно през 1911 г. от изследователя от Йейлския университет – професор Хайрам Бингам и е в топ 10 на най-красивите места на планетата. Градът, за който 400 години никой нищо не знаеше, е разположен високо в планините на Перу и ориентировъчно е построен през XV век по волята на великите инки. Защо индианците са го напуснали и до днес все още не е установено.

2. Великата китайска стена

Някога това мощно съоръжение е било граница на Китай. В строителството на северната граница, в лицето на крепостната стена, императорът впрегнал една пета от населението на тогавашен Китай. Строена е в продължение на много векове, а като свързващ материал първоначално са използвали смес от лепкава оризова каша и гасена вар. Днес китайците потвърждават, че историята на това построяване е всъщност собствената им история и за да се усети духът на Китай, непременно трябва да се изкачите на нея. Според официални данни дължината на Великата китайска стена е 8851,9 км.

3. Тадж Махал – Индия

Тази гробница е едно от съвременните седем чудеса на света. Тя се счита за шедьовър на архитектурата, символ на чистата и вечна любов. Шах Джахан я построява за своята съпруга Мумтаз Махал, а по-късно е погребан в нея и самият той, за да е близо до любимата си съпруга. Определено си струва да видите Тадж Махал на разсъмване, тогава е особено красив. Една от най-добрите гледки се разкрива от покривите на всеки хотел или къща за гости, разположени в близкия район Tajganj. Всяка година тази красива забележителност се посещава от 5 милиона души.

4. Колизеумът – Италия

Този символ на Римската империя е поставен на всевъзможни пощенски картички, календари и магнити. Някога това е била арена на зрелищни боеве: тук мускулести гладиатори са се сражавали помежду си или са убивали диви животни. А по трибуните са се събирали до 50 хиляди зрители, които са решавали съдбата на губещия гладиатор: повдигали са палец нагоре или надолу, давайки по този начин заповед да се убие или да се остави жив. Днес Колизеумът стои в полуразрушено състояние, а неговите руини внимателно се охраняват, а върху съхранилите се стени периодично се организира светлинно шоу.

5. Водопадите Игуасу – Бразилия и Аржентина

Това са най-мощните водопади в цяла Южна Америка и едно от най-красивите места на планетата. 275 ревящи потока падат в пропаст от височина 60-80 метра. Тътенът е такъв, че е трудно да чуете какво казва човекът до вас на наблюдателната площадка. Най-впечатляващ от водопадите е „Дяволското гърло“, по който минава границата между Бразилия и Аржентина. Между другото, от аржентинска страна Игуасу изглежда много по-интересно.

6. Алхамбра – Испания

Най-известната крепост в Испания се намира в Гранада. Този огромен дворцов комплекс е толкова популярен, че броят на туристите, които могат да влязат тук, е ограничен. Затова е по-добре да се погрижите за билети предварително чрез интернет. Голяма част от двореца е построена по време на династията Насрид (1230-1492 год.), по времето на която Гранада е била столица на Гранадското емирство. Днес в двореца се помещава Музей на ислямската архитектура. Тук можете да се разхождате с часове, разглеждайки украсени с ажурна дърворезба зали и дворове в невероятно красив мавритански стил.

Този храм има невероятно интересна история. Преди нашата ера на това място е бил храмът на Артемида. А през VI век, според легендата, на император Юстиниан се явил ангел и му възложил изграждане на огромен храм в чест на Св. София. Построяват църквата за пет години и за Коледа в 537 г. тя отваря врати за вярващите. В средата на XV век Мехмед II завладява Константинопол, след което на „Света София” пристрояват минарета и тя се превръща в една от най-красивите джамии в света.

8. Храмов комплекс „Ангкор” – Камбоджа

Този град, буквално погълнат от джунглата, можем без преувеличение да наречем най-мащабното строителство в Азия. Когато преди 150 години французите попадат в непроходимите камбоджански гори на тези храмове, светът ахва и признава Ангкор за осмото чудо на света. Между другото, дърветата банян така и не разкриват всичките си тайни на хората, а много сгради все още не са достъпни за изследователите и пътешествениците. За това прекрасно място са наясно дори и тези, които едва ли могат да покажат Камбоджа на картата.

9. Големият бариерен риф – Австралия

Най-известният национален парк в света, както и сред най-красивите места на планетата, разположен край бреговете на Австралия. Състои се от хиляди острови, на които е забранено да се живее. Само на малка част е разрешено да се посещават от туристите, но и там действат строги ограничения. Въпреки това, можете да попаднете там. От 350 вида корали, известни в света, 340 могат да се видят само тук. Гмуркането по тези места е разрешено, но е строго забранено не само да вадите корали, но дори да се докосвате до тях.

10. „Гранд Каньон” – САЩ

Смята се сред най-дълбоките в света и е толкова голям, че от всички наблюдателни площадки може да се види само една десета част от това „чудовище“. За шест милиона години водата и вятъра са „нарисували” тук изключително интересна структура. Много отдавна земята близо до Каньона са обитавали племена на индианците апачи и навахо. Днес за тях са построени резерватите, където се водят туристи да гледат танци, слушат песни и да купуват сувенири от аборигените. Едно от най-красивите и спиращи дъха тукашни места е Skywalk – наблюдателната площадка с прозрачно дъно.

2 КОМЕНТАРИ